Kreta

Beevor, Antony

| 2004

Flag from no

58


20. mai 1941 gikk tyskerne til et massivt angrep på Kreta - fra luften. Etter voldsomme kamper var de allierte nedkjempet. De mistet ikke bare Kreta, men også makten i middelhavsområdet. For britene ble kampen om Kreta en militær fiasko. Øya kunne først gjenerobres i krigens siste fase. Kreta - okkupasjon og motstand er en dramatisk fortelling om forberedelsene og selve okkupasjonen av øya, men det er også en gripende skildring av soldatenes liv ved fronten. Antony Beevor viser krigens redsler sett med sivilbefolkningens og soldatenes øyne - som da tyskerne brente landsbyer og henrettet sivile.

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

L

Lars Sederlin

2013-09-05

Betyg

Blodet och den engelska inkompetensen stänker.

Daniel Olsson

2009-12-23

Betyg

Återigen är Beevor mycket grundlig i sin genomgång av det som ledde fram till kriget mellan just Tyskland och Grekland samt ockupationen av grekiska fastlandet. Tyngdpunkten ligger på den tyska invasionen av ön men även ockupationen av ön och krigsslutet gås igenom.
Beevor blir gärna detaljerad vad gäller orter, personer och enheter så det gäller att hålla lite ordning på vem som är vem.

Per Appelgren

2009-04-23

Betyg

Inte lika bra som Berlin och Stalingrad. Lite brittiskt putslustig. Bättre kartor skulle inte ha skadat. Men intressant och spännande.