Nutid. Stockholm. Två kvinnor vars vägar korsas. KRÅKFLICKAN handlar om svek och vad sveket kan göra med människor. Psykoterapeuten Sofia Zetterlund utreder två klienter: Samuel Bai, barnsoldat från Sierra Leone och Victoria Bergman, en kvinna mitt i livet, bärande på ett stort, oläkt sår från barndomen. Två olika människor med samma problematik: de visar båda tecken på multipla personligheter. Samtidigt hittas en ung pojke död i ett buskage. Kroppen är svårt sargad. Torterad? Han är av utländsk härkomst och ärendet får låg prioritet då pojken saknar historia. Saknad av ingen? Kriminalkommissarie Jeanette Kihlberg och terapeuten Sofia ställs inför samma fråga: hur mycket lidande kan en människa utsätta andra för innan hon själv upphör att vara människa och blir ett monster? När de två kvinnliga utredarna dras alltmer till varandra kommer svekets krafter att hota även...
Jag hade fasat för att börja på triologin om "Veronica Bergmans svaghet". Den första i serien - "Kråkflickan" - beskrevs som otäck, spännande, oförutsägbar, absurd, välskriven.
Kanske är det orättvist att recensera böckerna för sig innan man har en helhet men mitt första intryck av bok nummer ett är: överskattad. Jag har läst det här förut.
Handlingen är ganska rörig så speciellt "välskriven" tycker jag inte att den är. Två kvinnors vägar korsas. En psykoterapeut och en polis. En pojke med invandrarbakgrund hittas död i ett buskage. Allting känns så fruktansvärt krystat.
"Kråkflickan" (Jerker Eriksson/Håkan Axlander Sundquist) bjuder inte mig på några överraskningar. Tyvärr tycker jag att den är förutsägbar, föga spännande och slarvigt komponerad. Boken är förvisso lättläst men det beror mest på att språket gränsar till att vara banalt. Det skulle kunna vara manus till en av de senare Beck-filmerna.
Men jag ska inte döma ut triologin ännu. Jag ska läsa de andra två böckerna också. Kanske får historien ett uppsving och tar oväntade vändningar i dem. Det skulle behövas.
2015-02-08
Välskriven och spännande. Tyvärr är mycket av handlingen även om den kan verka extrem allt för vanlig.
Jag lyssnade på ljudboken och är nog helt säker på att folk såg mig grimasera när jag gick på gatorna och lyssnade. Mycket tung, ibland kändes det nästan som att de tagit allt som är hemsk och deprimerande och slängt det i en och samma bok. Osäker på om jag kommer ta mig an de andra böckerna.
Okej bok... den var givetvis spännande till viss del, men förutsägbar även om det verkade finnas en tanke om att det inte skulle vara förutsägbart... våldsamt... och ja, lite för likt Keplers böcker, fast deras böcker gillar jag... men nja... jo oj vad trist att hon har en taskig barndom... och oj vad trist att deras äktenskap är kass och oj vad spännande att de träffas och får lust på varandra... men nej... bara lagom bra, bara mitt emellan, en trea - är inte direkt jättesugen på att läsa nummer två och tre...
2014-01-25
En psykologisk thriller som följer med än länge. Detaljerna i vissa kapitel är då målande så man nästan måste stänga boken för att hämta andan. Fruktansvärd berättelse. Fantastisk bok.
Jag vet inte riktigt vad jag ska skriva. Ärligt talat, vet jag inte ens vilket betyg som jag ska sätta.
Jag tycket inte alls om boken när jag började läsa den. Rörigt, pretensiöst och ganska klisché i början.
Ja, överlag, egentligen.
Dock är det relationen mellan de två kvinnorna som ändå gör att jag sätter en trea, om än en svag sådan, på boken. Det och att jag vill faktiskt läsa vidare.
2013-11-22
Usch, vilket ämne. Boken är välskriven, Brynolfsson bra uppläsare så... en stark 4 är den värd.
Oj vad jag är kluven till den här boken, ja hela serien egentligen, fast jag inte läst de andra böckerna än. Det är för ont, för utstuderat för att jag ska kunna "släppa in" det - fast jag kan heller inte säga om det är en brist hos mig eller boken. Med jämna mellanrum dyker det upp researchfel, eller småsaker som bara inte tänkts genom när de skrivits ned - och de stör mig extra mycket här, säkerrt just pga bokens tunga tema. Karaktärerna är också lite för svartvitt karikatyrmässiga, stundtals motsägelsefulla, för att jag riktigt ska uppslukas av boken. Men jag måste ju få veta hur det går, förstås.
2013-05-06
Bra vändningar i boken kring huvudpersonen. Temat tungt, speciellt om man har barn. Streckläste och köpte 2an och 3an innan slutat läsa 1an.
2013-03-03
Den får en trea för att det ändå var medryckande. Men ärligt taat - är inte grejen med multipla personligheter jävligt gjord?
2013-02-20
130201: Första delen av boken kändes ganska vanlig men sen vände det till nått lite extra spännande. Det är otäckt men spännande med en riktigt bra twist framåt slutet på boken.
Läs min recension här:
Jättebra. Alla sa den skulle vara särdeles sjuk, äcklig och otäck, men det var inte alls så farligt tycker jag, även om jag läst betydligt mesigare deckare. Även om jag väntat mig en våldsorgie som uteblev, är den hemsk och spännande, och jag gillar att det inte är en helt fristående del utan att historien leder vidare i nästa del och inte får sin hela förklaring förrän i den tredje.
En bok om hur ondska och svek påverkar en genom livet. En handling som skulle vara så hemsk och otäck men den känslan fick jag aldrig utan väntade mig mer samt att den var ganska förutsägbar. En bok jag antagligen hade för höga förväntningar på. Absolut bra skriven och spännande så pass att man vill läsa del två.
Tänk på all världens ondska.
Allt det är inbakat i den här boken,
på ett väldigt skickligt sätt.
Hur mycket lidande och svek kan en människa utstå
innan hon själv blir till det monster
som förgörde henne från första början?
Jag visste redan från första sidan
att jag skulle gilla den här boken.
Den är hemsk att läsa, stundtals för hemsk
men man vill hela tiden fortsätta att läsa.
Författarna har placerat ut skickliga cliffhangers i hela boken
och inte minst i slutet, som gör att man hela tiden vill ha mer.
2012-07-16
En av de bättre böckerna jag har läst och jag kunde knappt lägga den i från mig. Kastade mig över den andra boken och sträckläste den också. Väntar hem den tredje nu vilken dag som helst