Palkittu ruotsalainen luontokuvaaja Brutus Östling on vuosien ajan kuvannut maa- ja merikotkia erilaisissa ympäristöissä, niin aarniometsissä kuin karuilla ulkosaariston luodoilla. Hänen luontokuvansa ovat jylhiä ja tunnelmallisia ? kotkat näyttävät majesteettisilta, kuten ilmojen kuninkaan kuuluukin. Östling on onnistunut vangitsemaan kamerallaan myös yllättäviä ja epätavallisia hetkiä, jolloin suuret linnut näyttävät haavoittuvaisilta ja jopa koomisilta.
Kirjailija ja professori Staffan Söderblomin maalailevat tekstit tuovat kuviin uusia ulottuvuuksia ja kertovat kotkien merkityksestä eri kulttuureissa ja eri aikoina.
Kirjassa pääroolissa ovat pohjoisen jylhät petolinnut: maakotkat ja merikotkat. Kotka - ilmojen kuningas muistuttaa siitä, kuinka nämä upeat petolinnut metsästettiin Pohjoismaissa lähes sukupuuttoon. Nyt suojelutoimet ovat kuitenkin alkaneet kantaa hedelmää, eivätkä majesteettiset linnut enää uhkaa kadota metsästäjien luotien tai ympäristömyrkkyjen takia.
Uhanalaisia maakotkia on koko Euroopassa 4 000 - 5 000 paria. Suomessa maakotkia on hieman alle 400 paria Lapissa, Suomenselällä ja Maanselällä. Harvoin ääntelevän maakotkan siipien kärkiväli voi olla jopa 2,25 metriä, ja se voi painaa jopa kuusi kiloa.
Vesistöjen lähellä viihtyviä merikotkia on Euroopassa arviolta 4 000 paria. Suomen 220 merikotkaparia pesivät länsirannikolla ja Lapissa. Vaaleasta pyrstöstään ja päästään tunnistettavan petolinnun siipien kärkiväli voi olla jopa kaksi ja puoli metriä.
Kotka - ilmojen kuningas ehdittiin jo valita Ruotsissa vuoden Pandakirjaksi 2008. Ruotsin WWF:n tunnustuspalkinnon jakoi kuningas Kaarle XVI Kustaa 24.9.2007. Palkitsemispersteluissa kehuttiin teoksen yhdistävän kuvat ja tekstit ainutlaatuiseksi kokonaisuudeksi. Östlingin arktisista linnuista kertova Mellan vingspetsarna sai Pandapalkinnon vuonna 2006.
Kotka - ilmojen kuningas ilmestyi samanaikaisesti Suomessa ja Ruotsissa.
"Kuvat ihmetyttävät. Kuinka joidenkin ottaminen on edes ollut mahdollista? On nautinto kuunnella Söderblomia, kun hän ohjaa lukijaa halki Eddan ja Homeroksen, viittaa aiempaan tutkimukseen ja klassisiin eläintieteellisiin teoksiin ja antaa meille luonnonsuojelullisesti kiinnostavaa tietoa. Hänen lämpimät, runolliset lintukuvauksensa elävöittävät kuvia."
- Marianne Ekenbjörn, Sundsvall Tidning
"Östlingin kuvissa on jotain, mikä pistää esiin ja saa kiintymään niihin ympärillämme pyörteilevässä kuvatulvassa. ... Valokuvat eivät ole vain kuvia kotkista, vaan muotokuvia kotkista. Vanhoja kotkia, nuoria kotkia, kotkia klassisissa asennoissa, nukkavieruja kotkia, märkiä kotkia, kömpelöitä kotkia. Kaikki vangittuna käsittämättömällä tarkkuudella..."
- Eskil Quiding, Sydsvenskan
?Probably the best bird photography in the world.?
? Outdoor photography (Iso-Britannia) Brutus Östlingin lintuvalokuvista
"Kauneimpia ja taiteellisimpia lintukuvia, mitä olen koskaan nähnyt."
- Fredrik Sjöberg, Svenska Dagbladet, Östlingin teoksesta Mellan vingspetsarna