Koryféerna. En konspirationsroman

Andersson, Lena

| 2022

Flag from sv

25


"Liksom vi i dag går till Vilhelm Mobergs, Eyvind Johnsons, Sven Delblancs och Sara Lidmans romaner för att förstå de livsvillkor som historieböckerna inte kan fånga, kommer framtidens läsare att söka sig till Sveas son, Dottern och Koryféerna. Då kommer de att inse och förundras." Fokus, Gunilla KindstrandMordet på en hög politiker ska inte utredas som ett mord på stan bara för att det råkar ske på stan. Det behöver utredas efter sin art. Allt handlar om vad det är man vill ha reda på. En februarikväll skjuts landets främste statsman till döds på öppen gata. Polischef Rolf Utterström tar kommandot över spaningarna men ingen gärningsman grips och mordet förblir ett öppet sår i nationen.     Trettio år senare får journalisten Roger Lilja i uppdrag att skriva en artikel om dådet. Han kommer i kontakt med en jurist och underrättelseman som påstår sig sitta på det verkliga händelseförloppet....

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

K

Karin Wallmark

2024-03-06

Betyg

Spännande och tänkvärt om en (alternativ) förklaring till Palmemordet.

Ulla Englund

2023-01-08

Betyg

Betyg

Koryféerna är a) en konspirationsroman och b) skriven av Lena Andersson. Det är två oemotståndliga faktorer för mig och jag njuter av varenda sida av läsningen.
Det här är en berättelse om ”den svenska statens preskriberade egendomligheter från en bortglömd epok”. Den leker med tankar på ett initierat, intelligent och oemotståndligt spännande sätt. Det är lärt och insatt med stor kunskap om både det historiska skeendet och den mänskliga psykologin. Här finns en språklig briljans som med fingertoppskänsla sätter ord på en tidsanda eller en karaktär tydligt och stringent. Det finns så mycket kunskap och intelligens i den här boken. Jag lär mig nya saker och ser nya strukturer i gamla kunskaper.

Samtidigt är det en spännande, skrämmande historia om ett mord, kanske den största mordgåtan i landets historia. En journalist med dalande karriär får i uppdrag att skriva om mordet på försteministern. Roger Lilja ska beskriva en trettio år gammal historia och arbetet verkar både enkelt och lönsamt.
Uppdraget uppslukar honom och hans efterforskningar ger honom en bild av händelseförloppet som aldrig någon utanför maktens innersta kretsar tidigare har haft. Han måste utgå från att allt han dittills trott varit felaktigt och naivt. Han anar närvaron av en vetskap i frånvaron av handling hos människor med makt efter dådet. En vetskap om att det är försteministern personligen som attackerats, inte landet. Man har inte letat efter ministerns mördare, man har letat efter mördaren av den världsordning som ministern önskade se. Mordet på en hög politiker ska inte utredas som ett mord på stan, även om det råkade ske på stan. Allt handlar om vad det är man vill ha reda på.

Det är en trovärdig skildring av ett politiskt klimat där bara de med tillräckligt stor moralisk flexibilitet kan bli invigda i de största hemligheterna. Här finns konspirationsteoretiska godbitar som underrättelsetjänsten, djupa staten och ett svindlande förräderi som måste stoppas. Boken är inspirerad av overkliga händelser som hände och trådarna knyts ihop så elegant att tankarna blir alldeles uppsnurrade i en massa ”tänk om...” och ”men kanske...”.