Året är 1274 och i den fortliknande staden Akko, korsfararnas sista stora befästning i Palestina, är en konflikt under uppsegling. Will Campbell är tempelriddare, tränadför krigföring men som medlem av enmystisk sammanslutning kallad Brödraskapet även en fredens man. Efter åratal av blodspillan har Brödraskapet lyckats medla fram en vapenvila mellan kristna och muslimer. Men Will fruktar att de blivit förrådda. Kung Edvard av England, deras en gång så pålitlige beskyddare, har lovat påven att han ska leda ett nytt korståg, alltmedan ett större hot växer i Akko. En hänsynslös skara västerländska handelsmän, som profiterar på slavar och vapenhandel, planerar att sätta en djävulsk plan i verket som ska tända den fientliga gnistan i Heliga landet. Under tiden i Kairo är sultan Baybars fångad i en maktkamp: hans äldste son och tronarvinge har blivit inblandad i den lömske siaren Khadirs ränksmideri....
Denna bok, den andra i serien, tar vid efter den första och historien kretsar fortfarande kring Will Campbell, sultan Baybars och de i deras närhet. Det som dock har händer i Korståg mer än i Brödraskapet är väl att allt går i 180km/h från början till slut. EN händelse hinner inte få ett slut innan två nya tar vid och när de försöker lösa ett problem eller ställs inför ett knepigt val, så löser sig situationen allt som oftast av sig självt innan de hinner bestämma sig för hur de ska göra. Detta förtar en hel del av spänningen, och efter ett tag så känner man att man kan förutse vad som kommer att hända relativt enkelt. Även om jag kände att den första boken också var så, så var det inte i samma utsträckning.
Men jag gillar tempelriddare och mamluker, och personligheterna är intressanta. Sen är det ju, som jag skrev i början, ett otroligt högt tempo i historien vilket jag personligen tycker är väldigt bra!
Gillar man den första boken kommer man läsa denna, så jag tänker inte tipsa om Korståget, utan istället tipsa om Brödraskapet och låter den föra seriens talan.