Vinnare av Augustpriset för Årets bästa svenska skönlitterära bok 2011 samt av Borås Tidnings Debutantpris. Tomas Bannerhed debuterar med en knivskarp skildring av en pojkes våndor inför världen och vuxenheten. "Aspen och jag. Vi som darrar för minsta lilla." En pojke ser, med stigande skräck, sin lantbrukande far förtvivla över omständigheterna. De magra åkrarna ger inte tillräckligt, men trots att fadern plågats intill galenskapens rand av det tröstlösa slitet på gården är han som besatt av att sonen måste ta över och föra arvet vidare. Kedjan av generationer med plågade småbönder får inte brytas. Pojken räddar sig undan hos fåglarna. Det är Sverige, det är Småland,...
Visa mer
Recensioner
Betyg
Välskriven med språk som passar mig, gillar också miljön med landsbygden och till och med Småland samt 70-talet som tar mig själv till barndomen. Känner med huvudpersonen som lever i både förutsägbart och ändå oförutsägbart med faderns sjukdom men jag hade bara väntat mig ännu mer av boken. Den beskriver det isolerande så bra men det blir lite för nördigt och det är inte för att jag inte gillar fåglar.
2015-12-07
Betyg
jag tror att man måste ha lite kännedom om småbruk för att kunna uppskatta boken, för att kunna leva sig in i situationen....och gärna ett intresse för djur o natur. Svag 4
2015-01-13
Betyg
mycket läsvärd ok, det är svårt att förstå att detta är hans debutroman, mycket vårdad svenska
2014-01-20
Betyg
Hade stora förväntningar på denna med de infriades väl inte riktigt. Upplevde den som mycket långsam där den aldrig nådde de stora litterära höjderna.
2013-12-24
Betyg
Halva boken räckte, har inget direkt negativt att säga förutom att kanske dessa barndomskildringar också blir ytligare som allt annat i samhället? Hade räckt med bara nån enstaka % mer av "nånting" så hade jag fortsatt. Ok bok, men inte mer.
2013-11-24
Betyg
70-talskänsla, stämningen är magnifik, suggestiv berättelse, träffsäkra scener staplas på varandra, klockrena dialoger.
Betyg
Jag gillar faktiskt att man inte får veta hur det gick sedan... det är frågorna som hänger sig kvar som ökar på engagemanget, tycker jag. Kommer Klas att ärva sjukdommen efter sin far och farfar? Detta är mycket rörande även för dem som inte alls är intresserade av fågelliv. Man kan inte låta bli att känna med alla i familjen: den allt mer sjuke fadern, moder som kämpar för att hålla ihop både gården och familjen och så de två pojkarna som ser sin far falla samman inför deras ögon.
2013-04-28
Betyg
Sorglig berättelse, men vacker och skriven med ett driv som får en att vilja vända blad efter blad.
Vart tog Veronika vägen? Och vad hände med familjen och gården?
2013-04-22
Betyg
En underbar barndomsskildring. En pappa som drivs mot vansinnets rand av all oro kring gårdens vedermödor. En mamma som försöker hålla ihop familjen. Sonen Klas som är så ensam. Han flyr ut i naturen till fåglarna. Han vill inte ta över gården och är rädd at bli sjuk som sin far. Det är så vackert skildrat. I en stillsam berättartakt flyter dagarna fram. Språket är helt fantastiskt. En riktigt bra bok. En läsupplevelse. Läs och njut! En svag 5:a.
Betyg
Bitvis är texten glasklar och rör mig till tårar. Men övervägande är texten fruktansvärt mättad med beskrivningar och metaforer att jag irriterad vilket bidrar till att jag som läser gång på gång faller ur berättelsen. Platsen där läsaren själv kan bilda sig bilder och platser är obefintlig. Synd.
2012-09-15
Betyg
Välskriven och djupt ångestframkallande far-och-son berättelse från en bortglömd tid och plats..
2012-09-02
Betyg
Lyssnade på Reine Brynolfssons uppläsning, bra! Som att lyssna på en lång dikt emellanåt, med tillhörande fågelsång. Mest en skildring av en familj där en medlem drabbats av djup depression, hur central denne person blir både för sig själv och hela familjen. Den ständiga oron, elakheterna, hoten beskrivet från ett barns horisont. Plågsamt emellanåt.
Betyg
Jag tycker om berättelsen av flera orsaker. En är den kärva lantarbetarmiljö som beskrivs. Och det var inte alls lika mycket fåglar som recensioner och kommentarer fått mig att tro. Men det är jämngrått i både dramaturgi och personteckningar på ett sätt som jag tycker blir tröttsamt. En del skriver så och gillar det. Jag är mer tveksam, och ger en svag 4:a.
2012-06-07
Betyg
förstod ganska snabbt på språket att detta inte var en bok för mig. det var för djupt och för många metaforer för mig.
2012-05-09
Betyg
Fantastiskt språk och härliga miljöbekrivningar. Väntar med spänning på nästa bok.
Betyg
Hade lite tudelade förväntningar om jag ska vara ärlig, en prisbelönt bok som beskriver en pojkes uppväxt i mörkaste Småland: ”en knivskarp skildring av en pojkes våndor inför världen och vuxenheten”, säger AdLibris. Lite urtypen av bok som får kulturnördarna att gå i taket men ingen annan, eller hur? Hade dessutom precis försökt läsa en tidigare Augustvinnare som hyllades för ”det fantastiska språket” (får återkomma med namnet) -efter 40-50 sidor gav jag upp just på grund av ett obegripligt jobbigt språk… Var detta ännu en sådan däringa bok?
Nej. Absolut inte.
Eller jo, på ett sätt, för i ärlighetens namn händer det inte så mycket om man tänker på spännande actionscener och dylikt. Inte för att det är något jag helst av allt vill ha av en bok direkt. Men det blir aldrig tråkigt. Man vill verkligen veta vad som händer härnäst, när ska pappans ”något” kackiga psyke brista, ska Klas få till det med den nyinflyttade tjejen osv?
Språket är alldeles fantastiskt, det är en mörk och dyster historia men det känns ändå inte sådär blytungt.
Tips för författarwannabes: som en sådan brottas man ju en del med begreppet gestaltning, dvs en oskriven (!?) regel inom författandet är att man ska inte skriva ”pappa är dum” utan istället beskriva just detta genom saker han gör, tänker, känner och dylikt och därigenom förmedla känslan att han är dum (för att förenkla det en del). Allt för att få det mer levande, som att man liksom står där vid deras sida, eller ännu hellre finns inne i deras huvuden. Och du som fuskar med ett eget gerillaförfattande, läs och ta rygg på denne man, jävlar vad han gör det bra! Likaså är han sjukt bra på miljöbeskrivningar. Visst, ibland blir det lite väl snirkligt och nästan lite tjatigt, men det är bara vid något enstaka tillfälle jag kände så (och jag läste mestadels i bussen på väg till jobbet och jag är inte direkt morgonpigg ).
Men som sagt, ett uppenbart (nåja) fel har ju smugit sig in i boken…. Klas, huvudpersonen, flyr allt det jobbiga i vardagen genom att sticka ut och spana fåglar och uppleva naturen. Flera gånger nämns tornseglare och det är här det blir lite fel. Historien utspelar nämligen på sjuttiotalet med femkronorssedlar och allt. Men det var faktiskt inte förrän efter 1980 man kallade dem tornseglare. Innan dess var dess trivialnamn tornsvala, men det är faktiskt ingen svala.
Visst är det fruktansvärt vårdslöst!!!
Men skriver man en så pass bra bok så må det vara hänt. En klar tumme upp för Bannerhed och det ska bli spännande att läsa nästa (intressant och se om han behärskar andra miljöer lika klockrent, språket är liksom gjort för ett småländskt jordbruk på något sätt…)
Betyg
Jodå, det är en helt okej bok som tar upp ett angeläget ämne, det att vara barn och leva med en förälder som mår psykiskt dåligt, men oxå om de stigmatiserande effekter det får på hela familjen och på hur det påverkar hela familjen när en mår dåligt... och rädslan hos barnet för att oxå bli "galen"... Boken är inramad i en kontext kring naturen, fåglarna och några få personer runt omkring... och det förhöjer känslan av ensamhet och övergivenhet... men ändå griper inte boken tag i mig som jag hoppats... vet inte varför...
Betyg
Vilken debutroman! En av de bästa böckerna som jag läst på väldigt länge. Bondsonen Klas tar sin flykt ut till fåglarna när faderns sällskap blir alltför påfrestande. Det rika fågellivet skildras genom Klas betraktelser. Det finns mycket sorg i romanen som beskriver hur familjefaderns psykiska ohälsa påverkar vardagslivet.
2012-03-26
Betyg
Bra, vemodig skildring av en 12-årings utanförskap och lillgamla idévärld, hans pappas gradvisa fall in i mental ohälsa och hans mammas kamp att hålla skeppet flytande. Långt, långt mellan klichéerna och riktigt välskrivet.
Betyg
Det är länge sedan jag blev så berörd av en roman att jag grät, så blev det med Korparna. Mycket, mycket bra! / / En så klar och tydlig beskrivning av vad som händer med oss när vi "förväntas bära vidare arvet" av yrke och klass; kravet på att behålla barndomshemmet eller gården; ett (under generationer!?) fastlagt sätt att förhålla sig till omgivningen osv osv. / / Det är också en lysande natur- och miljöskildring, igenkänning från 1970-talet och varmt berättat om ung förälskelse. Vill läsa mer av Tomas Bannerhed! / / En solklar 5:a, utan minsta tvekan!
2012-01-15
Betyg
Det handlar om allt snabbare samhällsförändringar som bryter ner människor och djur, t.o.m fågeläggen blir tunnskaligare. En mycket stark fyra, så nära en femma det går att komma. Har själv växt upp på ett småbrukarhem på 60-talet och Bannerheds skildring är klockren. Världen finns överallt, i både Småland och Stockholm!