Körkarlen. Berättelse

Lagerlöf, Selma

| 2012

Flag from sv

6


Med anledning av att det i år är 100 år sedan Körkarlen utkom för första gången utger Selma Lagerlöf-sällskapet, Svenska Vitterhetssamfundet och Selma Lagerlöf-arkivet i samarbete en textkritisk utgåva av verket.Körkarlen är en socialrealistisk berättelse om stadsslum, tuberkulos och alkoholism, i vilken den ondskefulle David Holm tvingas konfronteras med följderna av sina illgärningar. Berättelsen handlar om ondska, passion, andlighet och botgöring ? men den utspelar sig även i en spöklik hinsidesvärld, där gränsen mellan liv och död är upphävd. Genom Victor Sjöströms bearbetning spreds berättelsen över världen i en stilbildande stumfilmsversion. Arbetet med denna utgåva av Selma Lagerlöfs Körkarlen har utförts inom ramen för Selma Lagerlöf-arkivet, som är en digital struktur för utgivning, presentation och publicering med fokus på Lagerlöfs författarskap. Selma Lagerlöf-arkivet planeras...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Betyg

Fantastiskt flödande vackert språk och en intressant historia.

Anders Börjesson

2012-11-12

Betyg

Nyss utsågs Victor Sjöströms filmatisering av Körkarlen till en av de bästa svenska filmerna genom tiderna. Det fick mig att fundera på om jag verkligen läst boken någon gång? Filmen hade jag nog sett(?). I vart fall trodde jag mig kunna minnas sekvenser från filmen.
På biblioteket lånade därför Svenska Vitterhetssamfundets nyutgåva av Körkarlen. Inte bara själva romanen var en dröja att läsa, utan också förordet, kommentarerna och analyserna.