Konsten att leva

Winman, Sarah

| 2023

Året är 1944. Med ljudet av bomber som faller i bakgrunden, möts två främlingar bland ruinerna i en förfallen toskansk villa. Ulysses Temper är en ung brittisk soldat som tjänstgör i Italien. Evelyn Skinner är en medelålders konsthistoriker ... och möjligen spion. Hon har rest till Italien för att försöka rädda konstverk från krigets spillror och för att återuppleva sedan länge bortglömda minnen från sin egen ungdom. Evelyns tankar om livet och konsten planterar ett frö i Ulysses som kommer att forma hans liv under de kommande fyra decennierna. När Ulysses återvänder till sin tillvaro i London ? bland excentriker och fyllbultar ? bär han med sig sin tid i Italien. Då ett oväntat arv kallar honom tillbaka dit där allting började, vet Ulysses bättre än att fresta ödet, och han beslutar sig för att återigen resa till de toskanska kullarna. Med vacker prosa, extraordinär ömhet och en...

Nina Gustafsson

2024-08-20

En brokig skara människor i en föränderlig tid. Lite långdragen för min smak men ett härligt persongalleri och fina miljöer.

Kristina Carlsson

2024-07-22

Det tog sin lilla tid att komma in i handlingen men allteftersom jag läste blev boken bara bättre och bättre.
Boken utspelar sig mestadels i Florens i Italien men även en pub i London finns med i handlingen.
Handlingen börjar i Italien under slutet på andra världskriget där en menig engelsk soldat Ulysses och hans befäl träffar en äldre engelsk dam Evelyn, som befinner sig i Italien för att rädda konstverk undan förstörelse under kriget.
I Florens räddar Ulysses en man från att ta livet av sig. Denna händelse kommer att påverka hela livet för honom längre fram i handlingen.
Det handlar om ett antal udda personligheter som jobbar och besöket en pub i London, om en blå papegoja, om den snygga sångerskan Peg som är alla mäns dröm och hennes lilla dotter, det handlar om vin, mat och konst men framförallt om kärlek och vänskap.
En helt underbar berättelse om vad som är viktigt i livet.