Kompisjakten

Hellstrm, Lotta

| 2019

Vida har trkigt!Hon har flyttat med sin pappa till ett gammalt hyreshus p Planetgatan. Tyvrr bor dr inga andra barn. I sandldan finns bara kattbajs och under gungorna vxer hgt grs.Vida tar till all sin phittighet och list och ger sig av p kompisjakt ... med oanat resultat.Kompisjakten r frsta boken om Vida. Det r en kapitelbok fr stora och sm, att lsas hgt eller tyst. Boken bjuder p skratt och fnitter och lite allvar. Framfrallt r det en bok om ovanlig vnskap.Lotta Hellstrm berttar med vrme och humor om hur det r att vara sju r och lngta efter vnner. Linda Weilands underfundiga illustrationer ger uttryck t bokens finurligheter.

Det hr r en jttest historia om ensamhet och om hur viktigt det kan vara att ha vnner, och dessutom om vad missfrstnd kan stlla till med. Vida och pappa har precis flyttat till en lgenhet men i omrdet finns inga barn, bara en liten farbror som r vldigt inne p vad som r rtt och fel. Helt pltsligt sitter det ett barn i krsbrstrdet p grden, och det fungerar ju inte. Och jsses vad hennes pappa skriker och gormar, bst att rdda barnet frn den elakingen.

Vnner kan vara bra att ha, oavsett vilken lder man sjlv eller de r i. Och den fina berttelsen om hur Vida hittar kompisar berttas bde varmt och humoristiskt av Lotta Hellstrm. Det r verkligen som att vara sju r igen nr man lser den hr. Jag gillar ocks att vi fr flja bde Vida och farbrorn, som heter Sten, i den hr berttelsen. Det frdjupar historien att f se den frn tv olika perspektiv. Det r ocks trevligt att se att det r pappa Vida bor med, och inte bara mamma. Jag tycker ocks om att Sten vill rdda Vida och Vida vill gra Sten glad, att bda fastnar s fort fr varandra och det r den upphngningen som vi sedan fr flja rakt igenom.

Persongalleriet r lagom stort och ltt att hnga med i. Jag lskar Vidas personlighet, och jag gillar Sten som r sdr inrutad och mste helt pltsligt ndra sina vardagliga rutiner fr att lsa det sjlvptagna uppdraget.

Linda Weilands bilder r underbara, roliga och ger berttelsen ett extra lyft. Jag lskar att Vida fr vara ett barn med rufsigt hr och som lskar att g ut i pyjamas (fr att den ocks ska f luft) och har sdana dr fixa ider som alla har men som grna r lite mer extravaganta nr man r i sjursldern. Precis s hoppas jag att mina barn r nr de r i sjursldern (och alla andra ldrar med sklart)

B

Bettan_bokprataren

2020-01-16

Kompisjakten r en trevlig och charmig liten bok. Den beskriver s vl hur det kan vara att knna sig ensam och lngta efter en kompis. Vida bjuder oss p lite bus och tokigheter men ven en sjurings funderingar. Hrligt illustrerad med lite tokiga och roliga bilder att samtala till men fina frger som gr mig glad. Passar till ldersgruppen 6-9 r som bde hglsning med ven till de som just knckt lskoden d den r vlskriven med ett sprk som fungerar utmrkt till den tnkta mlgruppen. Se mer p min blogg https://bokprataren.blogspot.com/2020/01/kompisjakten-lotta-hellstrom-linda.html

Jag har lst Kompisjakten som r skriven av Lotta Hellstrm och illustrerad av Linda Weiland, boken r utgiven av Under the Kite Publishing 2019. Vida r sju r och har precis flyttat till en lgenhet p Planetgatan tillsammans med pappa. Hr ska de f det lugnt och sknt utan mammas stk. Men Vida har trkigt, hr finns inga kompisar. Vida ger sig ut p kompisjakt och hittar en ovntad vnskap. Kompisjakten r en fin och rar bok om att lngta efter en kompis. I boken finns tokiga och roliga inslag samt lite allvar. Boken r rikt illustrerad med varma och charmiga illustrationer som passar fint ihop med texten. Kompisjakten riktar sig till ldersgruppen 6-9 r och det tycker jag r en bra riktlinje. Boken passar bde fr hglsning samt att lsa sjlv fr dem som har kommit igng att lsa lite mer.