Komedier

Wilde, Oscar

| 1992

Flag from sv

386


”All konst är totalt onyttig”, hävdade Oscar Wilde, och man kan svårligen tänka sig något mindre nyttigt än hans fyra komedier, även om ett par av dem slår ett slag mot den viktorianska dubbelmoralen. Man ler åt de omöjliga intrigerna och skrattar åt den kvicka dialogen. Wilde var Londonsalongernas okrönta lejon i början av 1890-talet, känd för sin gröna knapphålsnejlika och solrosen han bar i handen. Han älskade att chockera med en lättsinnig livsnjutarfilosofi, och vid de förnäma middagsborden finslipade han utmanande aforismer som sedan avfyras i komedierna. Hans alter ego finns under skiftande namn med på rollistan i dem alla, från Lady Windermeres solfjäder till det oöverträffade mästerverket om Mr Ernest: På fullt allvar. Komedierna presenteras...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Betyg

Fantastiskt rolig!

Anna Lindström

2012-03-16

Betyg

Lovely! Det finns ingen som skriver så fantastiskt smarta och samtidigt så roliga dialoger som Oscar Wilde. Ett otroligt roligt förväxlingsdrama. Filmen med Rupert Everett som Lord Goring är också riktigt charmig, se den om ni inte vill läsa boken. :)

J

Jasmine S

2011-01-08

Betyg

Allt spunnen från Oscar Wildes penna är mästerligt.

Cyd Vicious

2009-09-22

Betyg

Även om den är kul att läsa så känns som om det är meningen att man ska se den här historian på en scen med duktiga skådisar.

Tor von Geijer

2009-09-16

Betyg

Ett drama om kärlek.