Kolka

Ohlsson, Bengt

| 2010

Flag from sv

93


"En perfekt romanskapelse" DN Ett nytt land. Ett nytt språk. En ny familj? Flickan i Bengt Ohlssons nya roman har flyttat med sin far från ett oglamoröst Lettland till ett magnifikt hus i England, det är faktiskt rena slottet. Hon har fått en styvmor, en styvsyster, ett eget fint rum. Hon får uppmärksamhet och kärlek. Det kunde inte vara bättre.Men flickan är vilse i sagolandet. Inne i henne skrapar en längtan efter den försvunna modern och stranden i Kolka därhemma, och en ilska mot det nya livet som hon inte kan behärska. En mörk plan växer i henne. Hon gillrar en fälla för styvmodern.Bengt Ohlsson visar än en gång vilken mästare han är på stora svall och små nyanser i människors inre. Porträttet av en flicka på väg att bli vuxen, som förtvivlat försöker orientera sig i en ny omgivning, är bland det starkaste han har skrivit. ?Texten pendlar hastigt mellan högt och lågt,...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

P

Pernilla Engström

2014-07-13

Betyg

lyssnade på den som radioföljetong,Annes hade jag nog inte funnit denna bok som var riktigt bra.

A

Anchi L

2012-08-30

Betyg

Här väcktes aldrig något intresse för varken handling eller personer, jag bara läste för att komma till slutet.

Conny J

2011-12-08

Betyg

Har svårt att se poängen med boken...

Kenneth Olausson

2011-09-14

Betyg

När skall Bengt Ohlsson samla sig till en ny bok som är lika bra -eller bättre- än Gregorius? Här lyckas han inte.

K

kerstin weidel

2011-03-01

Betyg

Jag önskar jag hade annan boksmak!


Jag önskar jag kunde läsa trevliga böcker där alla är snälla, allt ordnar sig och alla får varandra på slutet men det kan jag inte. Antingen somnar jag eller så hamnar boken i väggen (eller båda).


I stället tampas jag med jobbiga böcker om stackars människor som plågas av inre kval och/ eller yttre olyckor. Just nu – hemma och ligger på sängen, sjuk, ganska synd om – har jag läst Bengt Olssons nya bok Kolka.


Här får vi möta en tonårsflicka från Lettland som kommer till England tillsammans med sin pappa till pappans nya kvinna; en rik dam som bor på ett riktigt engelskt slott. Flickan, som saknar namn vilket i sig skapar en distans till läsaren, blir väl omhändertagen av ”styvmor” Katrina och”styvsyster” Sarah, men ju mer de månar om henne ju mer hatar hon dem. När hon på en chattsida på internet får kontakt med Ensamvargen, en man med djupt undanträngda aggressioner, vaknar planen att låta denne mörda Katrina.


Det är med en krypande känsla av obehag jag läser vidare. Flickans hat och onda planer känns obegripliga. Visst förstår jag hennes känsla av underlägsenhet men jag kan omöjligtvis varken sympatisera eller identifiera mig med henne. Ändå tror jag fullt och fast på vad författaren berättar. Det är så skickligt skildrat att jag låter mig övertygas.


Men tyvärr känns det som om författaren tröttnar på sin roman mot slutet och tappar järngreppet om mig, läsaren. Utan problem sliter jag mig ur hans trollkrets när den psykologiska trovärdigheten rycks undan. Varför denna plötsliga helomvändning hos huvudpersonen, tänker jag. Och varför skulle Katrina utsätta sig för att möta galningen i parken om hon nu visste ...

Thomas Drakenfors

2011-02-12

Betyg

Bengt Ohlssons nya, Kolka, är en läbbig historia, om en brud på glid. Om en tonåring som sitter på kammaren hemma hos sin rika styvmorsa och via internet börjar konspirerar mot sin omgivning. Rätt kusligt. Träffsäkert med iakttagelser av hur vi agerar när vi umgås med andra människor, hur vi använder nyanser i röst och gester och hur andra gör det. Vilka dolda budskap finns bakom det där som verkar spontant? Och så vidare. En del saker verkar rätt krystat, som de populärkulturella influenserna. En fjortis som slänger en tanke till Woody Allen? Verkar inte riktigt trovärdigt, även om Bengt Ohlsson tar igen såna saker med en massa annat bra. Stilen är rätt avmätt men man sugs ändå in.

Marianne Strandberg

2010-12-18

Betyg

Tänkvärd, underfundig - läses långsamt

M

Merja A

2010-10-05

Betyg

En modern saga med en rik SNÄLL styvmor och en nätsurfande tonåring.
Början av boken upplevde jag som ganska intet sägande. Jag har läst bättre böcker skrivna av B. Ohlsson.