?Det var prosten som gjorde fyndet. En bra bit ute i det sviktande kärret gav han ifrån sig en genomträngande busvissling, som han lärt sig under sin tonårstid i Kvikkjokk. Jag skyndade mig genast åt hans håll. Vattnet var kolsvart, över ytan stack en stör upp. Prosten grep tag och vickade på den. I det mörka slammet vajade något ljust, något som liknade hö. Sedan, till min outsägliga fasa, insåg jag att det var hår.?Det är sommaren 1852 i byn Kengis i nordligaste Sverige. Prostens andliga väckelse drabbar samer och tornedalingar med oanad kraft. Samtidigt försvinner en vallpiga i de djupa skogarna. Snart drar folket ut i jakten på den slagbjörn som man tror härjar. Men prosten fruktar att det är en långt värre dråpare som går lös. Tillsammans med samepojken Jussi finner prosten spår av den ondska som tränger sig allt närmare prosten och snart hotar att krossa hela väckelsen.Koka...
2024-07-21
Fin skildring av liviet i samebygderna nära Pajala i mitten av 1800-talet och fina person- och naturskildringar. Även mycket spännande.
Juni planerades att bli månaden då jag bara läste böcker från den norra delen av Norden. Riktigt så kommer det inte att bli, men nästan. Koka björn kvalificerar sig i alla fall. Den har stått i hyllan i många år och jag tyckte det kunde passa bra att läsa den nu.
Av Mikael Niemi har jag läst minst en annan bok innan, det kan vara två. Fallvatten, som jag vet att jag har läst, är en helt annan sorts bok än denna. I alla fall till det yttre. Tittar man lite närmre så handlar de båda två om människor och psykologi. Man skulle eventuell kunna kalla den här boken för deckare, för den påminner väldigt mycket om Sherlock Holmes och dr Watson. Ända ner till den ständigt närvarande pipan.
Som deckare så är Koka björn medelmåttig. Som berättelse om levnadsvillkoren för fattiga i Norrbotten är den betydligt bättre. Den handlar inte så mycket om rörelsen Laestadius startade, utan mer om vilken fena han var på att lösa brott. Tyvärr så är den lite för lång och jag vågar inte säga att jag har lärt mig något under läsningen. Jag vet ju inte vad som är sant. Det är svårt att sätta betyg på den. Vissa delar är en solkar fyra. Andra är det inte. Ibland blir det helt enkelt för många ord och precis som berättelsen tappar jag fokus och fladdrar iväg ibland.
OBS! Detta är en kraftigt förkortad text. Hela finns på min blogg https://bokslut.blogspot.com/2024/06/bok-koka-bjorn-av-mikael-niemi.html
2022-04-17
Mikael Niemis magnum opus. Berättelsen är gripande, välskriven, driven och bitvis fyndig. Miljöerna är levande och tonläget träffsäkert. En spännande deckarhistoria i ett dåtida Tornedalen.
2020-10-12
Som alltid med Niemi så är det ett speciellt språk och en udda handling. Det är utbildande och ganska spännande.Stark 3:a
Jag var inte så jätteimponerad av denna bok som många andra verkar vara, men den var för den delen inte dålig. Niemi har ett speciellt sätt att uttrycka sig på, som säker faller vissa i smaken och andra inte. Jag tyckte berättelsen i sig var intressant och miljöbeskrivningen från Norrland var både mysig och vacker. Dock tyckte jag väl att vissa liknelser var lite överdrivna eller konstiga, de var inte logiska i mina ögon. Sedan var vissa beskrivningar oerhört långa, så man nästan hann glömma av vad det var man läste om.
Men då är jag väldigt petig.
En helt ok bok som varken var i topp- eller bottenklass.
En intelligent sidvändare som täckte in massor! Mord, religion, psykologi, spänning, fördomar, exotism, vetenskap, humanism - skildrat med både distans och ömhet samt med roliga blinkningar till vår tid (incels, #metoo m.m). Sherlock Holmes och dr Watson goes laestadianer! Stor underhållning.
Nära en femma i betyg. (Jag är sparsam med högsta betyget och kräver nån form av "episk" känsla för det.)
Koka björn är en mordhistoria som samtidigt berättar om väckelsen och livet i norr i mitten av 1800-talet. Prosten tar hand om samepojken Jussi när han hittar honom på vägkanten. Jussi blir sedan hans följeslagare och betraktare som ser och lär. Tillsammans använder de sedan sig av nya metoder för att sätta fast en mördare som först antas vara en björn. På deras väg till lösningen möter vi den karga kalla vardagen och dess människor, men också en vacker natur. Niemi beskriver med kärlek den norrländska floran och hans språk är rakt igenom en fröjd att läsa.
2018-10-23
Seg och platt, mycket ältande, många upprepningar, papperstunna karaktärer och så på tok för många liknelser. Inget nytt under den här solen.
Som titeln antyder är det här ett riktigt hopkok. Viltkött kryddat med skröna a la Torgny Lindgren, svavelos från helvetet, mord, fylleri och misshandel i tornedalska myrar.
Mikael Niemi tar sig stora friheter när han porträtterar den mytomspunne väckelsepredikanten Lars Levi Laestadius som en praktiserande kriminaltekniker i 1850-talets lappmarker. Vid sin sida har denne Sherlock Holmes i prästrock en vinddriven samepojke som får axla Watsons roll.
Sprängfylld av berättarglädje eldar Niemi på under sin deckargryta, tillsätter sagans örter och rör om med Jesus på korset. Han ersätter historisk faktakoll med bisarr fiktion. Vi slevar i oss av anrättningen. Blir mätta och belåtna. I bihålorna lagras aromen av nya kunskaper.
Detta är en otroligt gripande bok. Men också väldigt spännande. Jag lider när jag läser och tårarna stiger i ögonen. Ibland fnittrar jag lite eftersom det samtidigt finns en del komik i det hela. Ett antal gånger får jag kväljningar då det förekommer en del, för mig lite läbbiga situationer. Men allt slinker in med stort välbehag ändå, för den här författaren kan verkligen konsten att trollbinda sin läsare.
Boken väcker många tankar hos mig.
Jag lider verkligen med bokens Jussi och jag beundrar prosten (Lars Levi Laestadius) och hans fantastiska sätt att hjälpa alla som behöver honom. Dessutom kämpar han hårt i motvind i tidens väckelse.
Jag rekommenderar varmt denna boken till alla. Det är en fin läsupplevelse.
Här har jag skrivit om författarens bok Fallvatten.
Betyg 5 av 5