Kodnamn Safir

Jenoff, Pam

| 2023

1942. Hannah Martel har med nöd och näppe lyckats fly från Nazityskland efter att hennes man dödats i en pogrom. Hon tar sig till sin kusin Lily, som bor med sin familj i Bryssel. Men tillvaron för judar är svår även i Belgien, och Hannah söker desperat efter ett sätt att ta sig ut ur det ockuperade Europa. Men det är svårt, och hon tvingas återvända till det riskfyllda underjordiska arbete hon trodde att hon lämnat bakom sig.Hannah går med i ett hemligt nätverk inom motståndsrörelsen, som leds av en mystisk kvinna vid namn Micheline och hennes lika gåtfulla bror Matteo. När Lily och hennes familj arresteras och riskerar att skickas till Auschwitz inser Hannah att hon är den enda som kan hjälpa dem. Hur mycket är hon villig att offra för att rädda människorna hon älskar?Kodnamn Safir är inspirerad av sanna berättelser från andra världskriget. Det är en drabbande roman om mod, kärlek,...

År 1942 - Hannah Martel har med nöd och näppe lyckats fly från Nazityskland efter att hennes man dödats. Hannah tar sig till sin kusin Lilly i Bryssel, men tillvaron för judar är svår även här så hon söker desperat ett sätt att ta sig ut ur det ockuperade Europa. Snart tvingas hon återvända till riskfyllda underjordiska uppdrag och hon går med i ett hemligt nätverk inom motståndsrörelsen. När Lillys och hennes familj arresteras och riskerar att skickas till Auschwitz så är Hannah den enda som kan hjälpa dom.

Ännu en fängslande historik roman av Pam Jenoff. Jag har läst några stycken och jag har fastnat för hennes sätt att skriva och berätta dessa böcker som handlar om andra världskriget tid. Boken är inspirerad av sanna berättelser, som läsare får jag en inblick om hur det kunde varit även om de är skrivna som en fiktiv berättelse så känns de trovärdiga. Det är starka kvinnoporträtt som riskerar sina liv och som kämpar inom motståndsrörelsen där även vänskap, kärlek, sorg, hopp och förtvivlan finns med. Jag är ju svag för denna genre av böcker men tror att många skulle uppskatta dem - det är starkt, det berör och fängslar.

Boktanten

2023-09-20

Inspirerad av verkliga händelser!
Jag gillar böcker som utspelar sig under andra världskriget, historiska romaner och böcker som bygger på eller är inspirerade av verkliga händelser. Här får jag allt!

Men förutom allt det får jag även en berättelse om starka kvinnor och män som riskerar sina liv för att hjälpa andra. I "Kodnamn Safir" får man följa motståndsrörelsen i Bryssel under andra världskriget, vilket jag tycker var väldigt intressant. Jag upplevde boken som lite seg i början, karaktärerna harvade mest runt utan att det egentligen hände något, men en bit in i boken tog det fart och sen höll spänningen i sig resten av boken.

Det finns en del groteska scener i boken och trots att jag vet att det är en fiktiv historia så är den ändå baserad på verkliga händelser och det påverkar mig en hel del. Pam Jenoff förmedlar det hårda livet och krigets fasor på ett mycket skickligt sätt. Hon är även väldigt duktig på att teckna de olika karaktärerna, både till utseende och personlighet och jag kan med lätthet se såväl personerna som miljöerna de vistas i, framför mig.

I efterorden berättar hon om all research hon har gjort och om detaljerna hon har anpassat för att de ska passa bättre in i intrigen. Hon ger även tips på litteratur för dig som vill läsa mer om händelserna i boken.

Lollos bokhörna

2023-08-05

Jag har läst Pams tidigare böcker och tyckt mycket om dem, så förväntningarna var höga när jag började läsa.

Det här är en berättelse som är inspirerad av sanna berättelser från andra världskriget. En roman om kärlek och familjeband och om mod.

I ”Kodnamn Safir” finns mycket känslor, sorg, rädsla, hopp och förtvivlan. Berättelsen är stark och jag tycker om att följa Hanna och hennes kusin genom oro, flykt och vänskap.

Det är definitivt en läsvärd berättelse om kvinnor som vågar och är otroligt modiga. Språket är lätt att följa och jag tycker om anknytningen till verkligheten, till händelser som faktiskt har hänt. Där är Pam väldigt bra på att skildra och berätta.

Men även om boken är bra, så fastnar jag inte på samma sätt som med hennes bok ”Paris försvunna döttrar”. Den är fortfarande det bästa jag har läst av henne.

Men Pam är en fantastisk berättare så missa inte hennes böcker!

Anna Hallqvist

2023-05-26

Jag uppskattade Pam Jenoffs Kvinnan med stjärnan, för hennes skickliga sätt att plocka upp verkliga (och för många okända) händelser från andra världskriget och skapa en fiktiv berättelse. Så även denna gång, i Kodnamn Safir. Hennes research är imponerande, minst sagt.

Det är lätt att dras med i handlingen och fastna för de komplexa karaktärerna i boken, särskilt den starka Micheline som jag genast fattar tycka för. Själva berättelsen med verklighetsanknytningen är det som får mig fast, själv hade jag gärna tonat ner kärleksdramat en aning. Det är en berättelse som bjuder på vänskap, och som sagt kärlek, men framför allt mod. Jag hade ingen aning om den verkliga historien om uppdraget, att frita fångar från tåget mot Auschwitz. Vilken fantastisk historia!

Pan Jenoff skriver i sitt efterord om detaljer hon har ändrat på, och ger även tips på vidare läsning. Otroliga människor som kämpade i motståndsrörelsen, så viktigt att lyfta fram, minnas och hylla dem. Jag kan inte låta bli att tänka på vår egen samtid, nu när stöveltrampet hörs på avstånd. Inte trodde majoriteten att det demokratin var hotad, då på 1940-talet heller. Det är otäckt, hur snabbt det kan gå när bollen har kommit i rullning. Ger mig onekligen en tankeställare...

En bok att rekommendera dig som uppskattar en välskriven historisk roman som håller dig fängslad tills du slår ihop pärmarna. Ser redan fram emot Jenoffs nästa bok!