
Året är 1951 och ute i världen pågår kalla kriget för fullt. I en lägenhet i Aspudden bjuds den före detta journalisten Fritjof Enbom in på julmiddag hos sina hyresvärdar, Jan och Inger Lodin. Vad som händer sen får makarna Lodin att tappa sina hakor. När middagen börjar gå mot sitt slut påstår Enbom att han som spion lämnar ut viktiga uppgifter om Sverige till Sovjetunionen. Kan det verkligen vara sant? Erkännandet på julafton blir så småningom det största spionmålet i svensk historia, där flera personer med kopplingar till Sveriges kommunistiska parti pekas ut som medskyldiga. Sex personer fälls i målet och två av dem döms till livstid. Långt senare börjar dock frågetecken uppstå och den livstidsdömde banarbetaren Hugo Gjersvold tar kontakt med journalisten Tomas Bresky. Det visar sig finnas flera märkliga omständigheter kring domarna - och Gjersvold själv anser sig ha utsatts för ett...
Visa mer
Recensioner
Betyg
Tomas Breskys epos om Enbomaffären belyser en mycket intressant period i Sveriges historia. Det tidiga 50-talet, kalla kriget är som kallast, Koreakriget pågår för fullt, Sovjetunion har skaffat vätebomber, Tage Erlander besöker Truman...
Enbomligans behandling från det svenska rättsväsendets sida och de domar som senare föll över dem beskrivs som en rättsskandal. Enbomligan för offer för tidsandan, är författarens bild.
Bresky lyckas till viss del troliggöra detta och läsningen sker därigenom på två plan: Först en skildring av det faktiska förloppet, Enbom och hans kumpaner. Därefter ett ständigt pågående resonemang kring frågan om tidsandan och synen på kommunister.
Boken är intressant, men hade gärna fått vara mer omfattande. Av layouten att döma (jag läste pocketutgåvan) får man känslan av att boken är en gastkramande spionberättelse. Så är det dock inte, utan det är en saklig och resonerande skrift, högst anständig i sina litterära anspråk.
Trivsam och lättläst, passar bra i solstolen!