Klockmakarens dotter

Morton, Kate

| 2019

Flag from sv

46


Ny storslagen roman om kärlek, hemligheter och gåtor i det förflutna av hyllade och älskade Kate Morton. Till godset Birchwood Manor på engelska landsbygden anlände på 1860-talet en grupp konstnärer ledda av den karismatiske Edward Radcliffe. En vistelse i inspirationens och kreativitetens tecken slutade med katastrof då en kvinna mördades och en annan försvann. I nutid hittar den unga arkivarien Elodie Winslow en gammal väska som innehåller ett foto av en vacker kvinna och en teckning föreställande ett pampigt hus. Hon blir närmast besatt av kvinnan och känner omedelbart igen huset, fast hon vet att det är en omöjlighet. Vad har hon för koppling till det som hände för länge sedan på Birchwood Manor?

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Jenny A

2022-08-29

Betyg

Tyckte aldrig det uppstod någon spänning

Helena Rasmusson

2020-10-18

Betyg

Bra!

C

Cornelia Eriksson

2020-10-15

Betyg

Nje. Stundtals helt ok men kändes som att jag aldrig kom in i historien, hade svårt att ”lära känna” personerna på riktigt eftersom det växlade så mycket. Var inställd på att få följa Elodies efterforskning och hennes historia, men tyckte att den försvann lite...

Helena Rasmusson

2020-10-13

Betyg

Fin & välskriven historia som jag kommer att sakna!

R

Rosita Söderström

2020-09-19

Betyg

Älskar detta omslaget.... Å´ vilken underbar roman!

Önskar dock jag valt läsa ett inbundet exemplar, då pocketformates textstorlek är i det minsta laget. Vilket fick mig - efter ett tags läsning - att längta till slutet. Trots en både gripande historia med flera huvudkaraktärer parallellt berättandes om, tillsammans med titelkaraktären och en fascinerande sammanflätning av dem alla. Säger "bara" tack för att jag inte gav upp!

Vad var det som hände sommaren 1862 på Birchwood Manor?
En kvinna mördas, en annan försvinner spårlöst....

Över 150år senare börjar den unga arkivarien Elodie Winslow söka svar. Hon finner en sliten väska med ett foto och en teckning. Hon själv är samtidigt i förberedelserna inför sitt stundande bröllop. Hennes mor - eftertraktad violinist - omkom flera år tidigare i en bilolycka, då hon var på väg hem från en konsert. Elodie har fått ett stort gäng videoinspelningar från sin mors uppträdanden, vilka hon fått i uppgift att välja några av för bröllopsmarschen.
Parallellt med Elodies liv under 2017, får vi fler andra inblickar i den gångna tiden. Bland annat under den aktuella förödande sommaren 1862 och året då Ada Lovegrove (1899) lämnades där ofrivilligt för att gå i flickskola. En sommar då ytterligare en förfärlig tragedi skedde. Vilken dock, tack vare en dyrgrip, räddade Ada från att ödesdigert bli ett minne blott. Istället sammanknyts - med tiden - hennes varanden med Elodies blivande gammelmorbror Tip. Vars mor Juliet, vi också får följa under bl.a. krigsåret 1940. Då deras hem förstörs från grunden och de flyttar ut på landsbygden till Birchwood Manor. Dit Juliet och hennes man reste flera år tidigare som nygifta och Juliet avslöjade sig vara gravid med deras förstfödda; Tips äldre syster.

Vi får även följa Birchwood Manors ägare Edward Radcliffe, under det olycksbådande året 1862. En karismatisk konstnär vars syster Lucy också spelar historien stor roll....

Klockmakarens dotter, alias Lily Millington, berättar själv sin historia, varierande med berättarrösten som delger oss var och ens av de övriga karaktärernas roll. Inte att förglömma Leonard Gillbert och hans bror. Båda deltagit som soldater i kriget. Leonard kommer så småningom också att vara en av dem som vistas på 1500-tals gården Birchwood Manor. Vars mark är betydligt äldre med en legend om älvbarnen som säger att marken gården är bygd på ska vara skyddad mot allt ont....

Vidare i bokens nutid - år 2017 - finns nu en man; Jack, på Birchwood Manor. Han låter Elodie få stiga in i huset; Birchwood Manor. Elodie Winslow, arkivarien på Stratton, Caldwell & Co i London, som har hand om James William Strattons samlingar. Vem denne man var och vilken betydelse han har i berättelsen om Klockmakarens dotter tänker jag inte tala om. Däremot vad som står på Lucys (1849-1939) gravsten: "Allt förgånget finns i nuet...."

Samt ytterligare tre citat. Här följer det första: "Det var inte kärlek vid första ögonkastet. Att hävda något sådant är att göra narr av kärleken. Det var en intuitiv känsla. En oförklarlig vetskap om att något omvälvande hänt. Det finns sådana ögonblick; de glänser som guldkornen i en vaskpanna."

Ett i boken citerat citat av Charles Dickens: "Hem är ett namn, ett ord, ett mäktigt ord; mäktigare än trollkarl någonsin yttrat och levande själ lystrat till...."
Elodies mor Lauren: "Tiden gör det omöjliga möjligt."

Mitt helhetsbetyg: Fyra blå ädelstenar av fem möjliga plus en solhatt.

K

Katarina Strid

2020-05-10

Betyg

Bra som alla böcker av Kate Morton. Men tyckte den var lite ”omständig” emellanåt, hade trott man skulle följa Elodie till och från under hela berättelsen men det kom in fler berättarröster än vad jag hade trott.

V

villa-freja.se

2019-10-12

Betyg

En fängslande bok som närmar sig en tegelsten. Språket flyter fint och två berättelser ur olika tidsepoker vävs samman på ett skickligt sätt.

Minna Matson

2019-08-24

Betyg

Årets första fullpoängare! Magiskt språk som flyter över alla de 500 sidorna, magisk story som håller en kvar. Läs den!

Betyg

Det här är den andra boken jag läser av författaren och jag hade svårt för hennes bok och tyvärr är det samma känsla jag har denna gång. Boken skrivs med en blandning där man pendlar mellan nutid och dåtid och som is lutet vävs ihop till en historia och jag brukar älska att läsa böcker som är skrivna så. Men denna tycker jag är seg, rörig, har svårt att komma in i boken så att det blir ett flyt, jag har svårt att få en överblick av handlingen. Hon skriver boken med ett fantastiskt språk och på ett målande sätt. Det borde vata en bok i min smak men tyvärr inte så jag får se om jag ger Kate Mortons böcker ngn mer chans.

J

Betyg

Fängslande, gripande & spännande!

Solveig Andersson

2019-07-04

Betyg

talbok, storytel
En ny intressant roman av Morton som väcker känslor hos läsaren och skänker eftertankar till boken. Läs den!