Kid spy 1 - Mac mästerspion

Barnett, Mac

| 2019

Författaren Mac Barnett skriver äntligen sin självbiografi! För innan Mac var författare så var han ett barn. Och när han var ett barn så var han en spion. Inte vilken spion som helst utan en spion åt DROTTNINGEN AV ENGLAND! James Bond möter Dagbok för alla mina fans i den här boken som innehåller lika delar humor som historia, äventyr och absurditeter. Kronjuvelerna är stulna och det finns bara en som kan hjälpa drottningen: hennes nyaste agent Mac B. Mac reser runt jorden i jakten på den stulna skatten. Men kommer han hinna i tid!?Prisbelönte amerikanska författaren Mac Barnett har tidigare skrivit böckerna om Dubbel-Trubbel. Mac Mästerspion är illustrerad av Mike Lowery och översatt till svenska av Caroline Bruce.

Mac kid spy är en spännande bok.
Den handlar om en pojke som drömmer om att komma på ett karate kalas. Men det finns en chans Mac är en spion!! /Olle

B

Bettan_bokprataren

2020-04-22

Skulle säga att den här boken kanske passar bäst för barn som kommit in i bokslukaråldern, Kanske jag skulle säga att de passar bäst för barn i åldern 7 - 10 år.
Tidigare åldrar kan jag känna att de nog är lite väl avancerade för eftersom det förekommer ganska mycket fakta om olika länder.
Det är ett snabbt tempo och massvis med händelser som driver berättelserna framåt och för de som knäckt läskoden är de relativt lättlästa.
Läsaren bjuds på en hel del humor och mängder med coola illustrationer.
Jag kan tänka mig att de passar fint som högläsningsböcker

Detta är den helt sanna (eller?!) berättelsen om författarens egna barndom. Vi får träffa Mac Barnett under 80-talet där han som ett helt vanligt barn bor i USA tillsammans med sin mamma.
Men så ringer Englands drottning en dag. Det har varit inbrott i Towern och en av kronjuvelerna har blivit stulna. Utan att tänka sig riktigt för säger Mac ja till att bli drottningens hemliga agent för att utreda stölden. Där Frankrikes president är misstänkt. Med hjälp av pengar från drottningen och utklädnad så börjar Mac utreda stölden tillsammans med en av drottningen corgi-hundar. Mac får i samband med detta besöka flera stora turistmål som Towern i England, Louvren i Frankrike och Lubjanka-torget i Moskva.

Jag läste ”Mac mästerspion” högt för mellandottern som fyller 6 år i höst men är van lyssnare. Hon kändes iallafall lite för liten för att uppskatta boken i sin helhet. Skulle säga att den generellt sett passar bäst för barn i åldern 7,5 - 10 år men i behov av en hyfsat lättläst bok i högt tempo, men liknande upplägg som i böckerna ”Dagbok för alla mina fans”.

Författaren väver också in mycket fakta om England, Frankrike och Sovjetunionen/Ryssland (utspelar sig som sagt på 80-talet).
Berättelsen rör sig snabbt framåt med nya resor och händelser. För ett barn som ogillar ”sega” böcker bör denna bok passa fint då den är lättläst och händelserik. Även en hel del humoristiska inslag finns i boken. Texten kompletteras med en riklig mängd illustrationer.

En rätt rolig bok som I (5,5 år) lyssnade igenom pärm till pärm, men utan att bli särskilt begeistrad. Tror som sagt att den passar bäst för barn i ÅK2-4, speciellt om barnet behöver hyfsat lättläst. Boken passar fint som inköp till skolbibliotek enligt oss.