Kerstin Thorvall. Uppror i skärt och svart

Arnborg, Beata

| 2013

Vem blir man om man inte borde ha fötts?Om man är uppvuxen med en strängt kristen mamma och en sjuk pappa och tidigt lär sig att glädje och njutning är farlig?Kerstin Thorvall (19252010) uttryckte sig: hon tecknade, hon skrev, hon sjöng, hon dansade. Hon blev när hon debuterade som skönlitterär författare smädad, skandalomsusad. Senare har hon omvärderats och tillhör nu 1900-talets banbrytare.Hon var utbildad modetecknare och räknas till de främsta, hon skrev älskade barn- och ungdomsböcker och var en flitig kåsör och debattör. Hon förde talan; för tonåringarna på det sena 50-talet, för småbarnsmammorna under 60-talet, för kvinnorna och de psykiskt sjuka under hela livet och för de åldrande när hon själv blev gammal och beroende. Hon analyserade, dissekerade, uppenbarade och avslöjade livets och samhällets villkor med en genomskärande blick och skarpslipad penna i sina böcker och tidningsskriverier....

C

Christina kellberg

2015-05-18

Med stigande ålder blir jag alltmer fascinerad av människan bakom det kända namnet. Kerstin Thorvall har alltid varit en person som förbryllat och fascinerat mig och Beata Arnborg ger i sin biografi pusselbitar som skapar en helare bild av Thorvall. Ett fascinerande öde, sorgligt, spännande och inspirerande, att hon som kvinna vågade trotsa konventioner och förväntningar. Och det sorgliga, hur hon sårade människor, ställde till det och periodvis övergav sina barn. Jag fick så många saker att fundera över när jag läste den här biografin.

G

Görel Näslund

2015-05-17

Kerstin Thorvall var en mångfasetterad kvinna med ett inte så enkelt liv. Beata Arnborg har skrivit en lysande biografi.

Liza Bolin

2014-03-24

Arnborg lyckas verkligen fånga den där ganska otrevliga personen som var Kerstin Thorvall, utan att tumma på vilken stor betydelse hon har haft för litteraturen och kvinnofrågor genom åren. Det blir lite tjatigt, hon skriver, ritar, har ångest, åker utomlands, skriver, ritar, har ångest, flyttar utomlands osv.