''Hur gammal han än blev, så kunde Jan Andersson i Skrolycka aldrig tröttna på att berätta om den dagen, då den lilla flickan hans kom till världen.'' Dottern Klara Fina Gulleborg är livets ljus för den värmländske torparen Jan i Skrolycka. När hon ger sig iväg till storstaden och dras till det lättsinniga livet där spränger hans vanmäktiga faderskärlek allt förstånd, och han vandrar in i vansinnets rike: han blir ''Kejsarn av Portugallien'', som med orubbligt tålamod väntar på dotterns återkomst i furstlig prakt och härlighet. Selma Lagerlöfs geniala förening av berättarbegåvning och psykologisk insikt når en höjdpunkt i denna roman från 1914. Kejsaren av Portugallien är ett vemodigt prosapoem om kärlekens makt, både som besvikelse och som helande kraft.
Visa mer
Recensioner
Betyg
På spaning över landet från en gåsrygg
De flesta har hört talas om skånepågens förtrollande flygresa med en flock vildgäss. Eller hört klassläraren läsa högt ur valda delar. Få har läst hela verket från pärm till pärm trots att boken intar en given plats i en svensk litteraturkanon.
Selma Lagerlöf våndades över den beställning hon fått 1902 av en kommission inom lärarfacket. De efterlyste en modern läsebok i geografi för folkskolans elever. Författaren studerade natur och djurliv i tre år innan hon kom till skott.
I senare delen av boken skildrar hon ett fiktivt möte mellan sig själv och huvudpersonen Nils Holgersson i trädgården till värmlandsgården Mårbacka. Den lille parveln i människogestalt, endast en tvärhand hög, inspirerar henne att berätta en hejdundrande saga om hur Sveriges landskap mejslats fram ur graniten av istidernas hyvlande krafter.
Men hon skriver inte en lärobok grundad på vetenskap och objektiva fakta. Hon lånar av regionala myter och legender, av folktrons tomtar, troll och jättar, och skapar ett eget nationellt epos som brusar fram i drömlika sekvenser. Sinnevärldens städer och byar speglas i förflutna epokers samhällen. Bergslagens bullrande järnhantering, timmerflottning på Norrlands älvar lyriskt tävlande om att nå först till havet, sågverk och andra industrier, samernas nomadiska tillvaro – allt framställs i en för tiden nydanande prosa.
I skapelseberättelsen om Uppland ger sig hela landskapet ut på vandring söderut och förser sig av bördiga bitar i Skåne, Småland och Östergötland. Fantasin har inga gränser.
Gåsapågen Nils kan samtala med såväl människor som skogens djur och kusternas fåglar. Hans resa utvecklas till en sedelärande berättelse om gott och ont, där lycka inte är beroende av skimrande guld eller tur i spel. Hederligt arbete, hänsyn till varandra, omsorg om kor och hästar och hundar, hjälper fattig och rik att driva civilisationen framåt.
Straffad och förminskad av en hämndlysten gårdstomte får styggingen Nils erfara att ingen reder sig ensam. Bara tillsammans kan stordåd utföras. Människor och natur i samspel.
Vår främsta sagotant, Selma Lagerlöf, spinner också en väv av samhällskritik. Hon gör tummen ner för torrläggning av våtmarker (Tåkern), tjuvjakt och inspärrning av vilda djur på Skansen.
Efter att med stor behållning ha läst Nils Holgerssons underbara resa på en gåsrygg över Sverige i början av 1900-talet väcks tanken på hur en kreativ geografibok skulle se ut i ett klassrum 2024? Fiktion eller dokumentation i en faktaresistent tid?
2022-08-02
Betyg
Selmas plats på 20-lappen var minst sagt välförtjänt, det här är en tidlös klassiker som åldrats precis som ett riktigt fint vin. En fantastisk bok om olycklig kärlek som samtidigt också är väldigt lustig, och med ett helt förträffligt persongalleri. Rekommenderas verkligen för den som inte läst den, och det här menar jag främst till yngre som ofta kanske drar sig för att läsa så här pass gamla böcker (vi lite äldre har ju om inte annat ofta läst den i skolan). 5/5! Miguel.
2022-07-17
Betyg
4/5. En bok skriven på 1800-talet som fungerar fortfarande och har skrivits av en inspirerande kvinna! (Läs mer här: https://www.bokslukarmadde.se/l/selma-lagerlof/)
2020-09-14
Betyg
Intressant historia om utvandringen till Jerusalem. Om människors tro och galenskap.Sakligt om villkoren för "utvandrarna" till Jerusalem. Som alltifd i Lagerlöfs berättelser är det fina miljö och människoskildringar.Klart intressant på galmmelsvenska.
Betyg
En förvånansvärt kontemporär historia om psykisk ohälsa. Börjar bra med gulliga kapitel om hur dottern gör olika saker som liten. Flippar mer eller mindre ut i en nervös klagosång som ändå är ganska fascinerande och mörk. Avskydde uppläsaren innerligt. Och formuleringen ”den lilla flickan från skrolycka” har etsat sig fast i min hjärna som en jävla böld. Om nån har pdf:en - gör en ”find”-sökning på begreppet och fasa. Upprepningarnas moder Lagerlöf.
Betyg
Selma Lagerlöfs "Kejsarn av Portugallien" var en av våra bokcirkelböcker i somras. Det är en historia om kärlek och förtröstan. Om att inte kunna tro något ont om den man älskar. Och att leva i sin egen lilla galna värld. Jan i Skrolycka ville egentligen inte gifta sig, men det är bra att dela dagsverket med någon. Han ville heller inte ha barn, men när den nyfödda dottern läggs i hans famn blir han förälskad. Detta vackra hjärtegoda lilla knyte stjäl hans hjärta. Och när hon som ung kvinna flyttar till Stockholm för att tjäna pengar så föräldrarna kan behålla sitt hus kan han inte tro på det som senare viskas om henne. ***
Det här är en tänkvärd historia och man lider med Jan. Samtidigt som man vill ruska om honom. Och krama om honom.
2019-04-24
Betyg
Tragiskt historia av en gamla man som sörjer sin dotter och hamnar i vansinne och sin egen värld.
Betyg
Vilken episk berättelse! ”En underbar resa” beskriver verkligen de äventyr som Akka från Kebnekaise tar med Nils Holgersson, och oss läsare, på.
Upplägget är enkelt. Skånepågen Nils förvandlas i bokens början till en tomte, som förutom att han är liten även kan kommunicera med djur. I ett försök att rädda en tamgås från att fly hamnar Nils och tamgåsen i sällskap med vildgäss, som ska upp till sina häckningsmarker i Lappland. För att komma från Skåne till Lappland och tillbaka flyger flocken över hela Sverige, träffar djur och människor som berättar för Nils om sitt landskap.
Beskrivningar av geografin och djurlivet, blandas med sagor från folktro och återkommande karaktärer som dyker upp på ett eller annat sätt genom den långa resan. Det är ett väldigt smart grepp att ta för att lösa uppdraget att skriva en läsebok i geografin och hur idén kom till Selma Lagerlöf får vi även läsa i boken. Boken är fylld med information och lång, vilket gjorde att det tog mig relativt lång tid att ta mig igenom den, men samtidigt hände mycket och varje del skilde sig åt, vilket gav en varierad läsning.
Skriven som en aktuell bok, nu utgör en väldigt fint tidsdokument över livet i Sverige vid sekelskiftet mellan 18- och 1900-talen.
Betyg
För ca 110 år sedan, utkom "Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige" för första gången. Under åren har den lästs av miljontals svenska skolbarn och översatts till ett sextiotal språk.
Men tiden har gått hårt åt den en gång så spännande berättelsen. Mycket har blivit omodernt och många av dagens barn förstår helt enkelt inte vad det står i boken. Nu har den klassiska berättelsen glädjande blivit återberättad med ett lättare språk som på så sätt kan locka dagens barn till att lära sig mer om hur det kunde vara att leva förr i Sverige och samtidigt får barnen på ett lekfullt sätt lära sig mer om Sveriges geografi. Boken är även fylld med helt underbara bilder som fyller bokens alla sidor.Berättelsen har varit omtyckt av människor i alla åldrar ända sedan boken skrevs – och är så än idag.
Nils Holgersson är ett härligt äventyr där fakta och fantasi blandas friskt och på ett lekfullt sätt får barnen lära sig mer om Sveriges geografi.
Detta är en riktigt bra berättelse som kan användas som högläsningsbok i lågstadiet när man har geografi arbete om Sverige.
Betyg
En spännande historia om hur ett dalfolk utvandrade till Jerusalem under 1800-talet. En unik händelse på den tiden då boken utspelas, men ändå inte en helt omöjlig historia då idén är hämtad från den verkliga händelsen då bönder ifrån Nås socken i Dalarna utvandrade till Jerusalem på 1890-talet, vilket gör innehållet desto intressantare! Ytterst välgenomtänkt historia, intet onödigt innehåll någonstans, allt fyllde ett syfte och inget lämnades ouppklarat på sista sidan. Bra personporträtt, spännande relationsskildringar, intressanta bearbetningar av synd, skuld, arv, släktskap, övernaturlighet och tro, vackert språk och så fint ihopknutet på slutet. Tillfredsställande! Boken handlar bland annat om att göra rätt det som gjorts orätt, men inte nödvändigtvis på det sätt som vi människor först tänker oss, utan med en tankeväckande twist. Herrens och kärlekens vägar äro outgrundliga!
En historia väl värd sina hyllningar!
Betyg
Den försupne prästen Gösta Berling räddas av majorskan på Ekeby och blir en av kavaljererna där. Att kalla den för saga är kanske lite missvisande då det snarare rör sig om ett antal kortare historier som binds ihop. Ibland känns det som en något splittrad bok men den är bra berättad. Och språket är vackert!
2015-11-17
Betyg
En fantastisk berättelse. Känns som en blndning mellan dikt och verklighet. Selma Lagerlöf var en stor sagoberätterska och det framskymtar här och där.
Betyg
Jag har verkligen insett nu att jag är inte personen som ska läsa gamla eller klassiska böcker. Vi fick i uppgift i svenskan att läsa den här boken och det har varit trögt pga tråkig. Den var inte alls bra eller händelserik. Miljön var tråkigt liksom Sverige 1914... Låter det intressant, nej.
2015-09-03
Betyg
Bok 1 var bättre eftersom den hade mer närgående personporträtt, bok två tråkigare eftersom den var mer allmänt beskrivande.
2015-07-11
Betyg
Fin gammaldags klassiker av Selma. Historien är överraskade smart och uttänkt och slutet är underbart vackert. Trots det behöver de kanske någon extra nerv för att vara en femma. Stark, stark fyra ändå!
2014-08-24
Betyg
En fantastisk bok med blandning av verklighet och saga. Selma Lagerlöf var en stor berättare!!
Betyg
Läsningen är en fröjd för ögat och underhållningsvärdet är stort. För den nyfikne blir dock anekdotformatet något frustrerande då många frågor blir hängande i luften. Jag tror att ju mer Selma Lagerlöf man läst och ju mer man känner till om hennes liv, desto mer intressant blir boken.
Betyg
Kvalitet, men ...
Fängslande läsning med härligt språk. Trots detta, väldigt upp och ned i min bedömning av boken. Som några tidigare har skrivit är den tidvis tungläst, för att i en stund senare fängsla och beröra. Därför rekommenderar jag den varmt ändå. Den kräver dock koncentration och fokus som den är väl värd.
Betyg
Lyssnade på den som ljudbok.Fantastiskt språk och bra berättelse, men emellanåt alldeles för långa och tråkiga utsvävningar som gör att man nästan slutade lyssna. När den kom tillbaka till själva berättelsen om Gösta Berling och folket omkring honom så grep den tag igen. Så betyget är 3,5
Betyg
jag tycker om alla de böcker jag läst av Selma Lagerlöf och så är även fallet med "En herrgårdssägen".
Det är en vackert berättad bok som handlar om relationer mellan människor som till en början tycks vara så helt olika. Den handlar om fördomarna som finns mot de som anses vara annorlunda och hur dessa fördomar kommer till skam om man bara vågar närma sig de som skiljer sig från en själv.
Lagerlöf är en duktig miljö- och karaktärskildrare och språket är vackert och sirligt. Men hennes största styrka är nog ändå att förmedla de känslor som karaktärerna möter. Hur stark kärleken kan vara och hur kärleken och förälskelsen helt kan trotsa rim och reson.
På www.bokbrus.se finns fler ljudboksrecensioner.
Betyg
Som vanligt ett bra språk och den klimaktiska uppgörelsen är kanske det bästa med boken. I övrigt har jag svårt att följa det psykologiska dramat; kärlekshistorien känns tillgjord och hur dålig ekonomi leder till "galenskap" (som behandlas något grovhugget) är för mig ett stort krumsprång.
2012-10-20
Betyg
Selma Lagerlöf fick Nobelpriset. Hade stora förväntningar, men hade väldigt svårt att ta mig igenom boken! Svårförståelig handling och ålderdomligt språk!
Betyg
På många sätt Selma Lagerlöfs största roman; ett utvandrarepos där religiösa och prosaiska spörsmål ställs på sin spets. Anslaget är annars detsamma som i Gösta Berlings saga, där enskilda livsöden och sällsamma händelser varvas med den huvudsakliga handlingen. Allt är - som väntat - oerhört gripande.
2012-05-02
Betyg
Är man värmlänning och bott i Fryksdalen är detta en av böckerna. "Äntligen stod prästen i predikstolen", kavaljerer och vargjakt, en svunnen tid men delvis samma frågor som nu.