Kärlekens geografi

Bouraoui, Nina

| 2010

Flag from sv

67


Kärlekens geografi skildrar relationen mellan en författare och en sexton år yngre man som i sitt konstnärskap inspirerats av hennes Dagbok. Det är en berättelse om besatthet, om att leva i nuet, om åtrå, om förväntan, om rädslan att bli övergiven, om vänskap och kärlek. Översättning: Maria Björkman Nina Bouraoui, född 1967 av en fransk mor och en algerisk far, intar en framträdande plats bland dagens unga författare i Frankrike. Förlaget har tidigare utgivit Pojkflickan (2004), Dockan Bella (2005), Mina onda tankar (2006), Innan männen (2008). "Oemotståndlig." Dagens Nyheter "Både personlig och allmängiltig, såväl klassisk som modernistisk, dröjer sig romanen kvar, kanske som en av Bouraouis allra främsta romaner även i framtiden." Smålandsposten

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Anna Christina

2020-06-06

Betyg

Första gången jag läste denna bok gav jag den "tre stjärnor". Jag störde mig verkligen på att det inte finns varken kapitel- eller styckeindelning i den. Ja, det störde mig såpass att jag inte kunde fokusera på författarens vackra ordflöde. Nu gav jag boken en chans till och betyget har ökats på med en stjärna. Och vem vet, om jag skulle läsa den en gång till kanske det faktiskt blir femstjärnigt betyg nästa gång. För det är nog så med denna bok, att den bör läsas om och om igen.

Betyg

Snyggt skrivet om besatthet.

M

Mari Eriksson

2013-01-10

Betyg

Underbar!

Ulla Englund

2012-06-23

Betyg

Nej, jag blir inte fångad, snarare lite uttråkad. Språket är vackert, har flyt, men?

Klinga

2012-04-28

Betyg

Jag tycker att det här är så fantastiskt bra. Hon sätter ord på det ordlösa tillståndet mellan liv och text, om jag får låta kryptisk. Hon får syn på skeenden och tankar och handlingar stunden innan de blir liv och...nä, jag kan inte förklara. För mig han hon skrivit en magisk text. Flytande, besatt och samtidigt med cool distans. Jag kan bara komma att tänka Roland Barthes Kärlekens språk som är skriven lite likartat. Upplevelsen av den kan jag inte heller beskriva i ord.

Carina Karlsson

2012-03-11

Betyg

Det här var det vackraste jag läst om förälskelse och skrivande. Den sköra balansen av att leva i nuet och betrakta det som inspiration till skapande.

Det finns bara två detaljer att önska: styckeindelning och bättre kvalitet på bokbandet som lossnade från sin pärm.

Maria Klamas

2011-11-10

Betyg

Ville verkligen tycka om denna boken... Hade inga förväntningar egentligen, ingen som sagt någonting särdeles bra om den, jag hade ingent läst om den... Bara hade en innerlig tilltro till denna lilla vackra bok... Men ack så besviken jag blev... Den sägs handla om en författare och dennes kärlek till en mycket yngre person... För mig blir det bara en massa vackra ord och meningar staplade på varandra i all evighet, utan start, utan slut utan mening.... I stort sett första gången jag var lycklig över att en bok bara bestod av 95 sidor... fy så trist...

Lotta Berling

2011-07-22

Betyg

Håller med Amanda nedan om att det blir en trea i betyg jämfört med andra böcker av Bouraoui som jag har läst. Hon har som alltid en fantastisk språkbehandling och ett unikt flyt (i den här boken finns ingen styckeindelning), men jag greps inte lika starkt av hennes ord som i t.ex. Innan männen.

jan dalgren

2011-07-17

Betyg

en notis i Dn ledde mig fram till nina med det svåruttalade efternamnet. en flyktig,svårgreppbar bok som ändå binder fast mig i nyfikenhet om mötet mellan två människor. svävande, svårt att veta om det rör sig i fantasien, minnen eller i den sk verkligheten. underbart målande språk. starka uttryck för känsla och sexualitet utan att detta egentligen behandlas. väcker strark mersmak och har redan påbörjat den än mer svävande psykolanalysen i mina onda tankar.

Maria Eriksson

2011-05-25

Betyg

Fin skildring av en förälskelse, som växer fram genom drömmar, böcker och brev. Jag kommer att läsa fler böcker av henne!

FranZone c”,)

2011-01-14

Betyg

Kapitellös besatthet (men blev lite händelselös till slut)...

Amanda Nilsson

2010-10-10

Betyg

Absolut inte hennes bästa. Jag hade så höga förväntningar på boken. Hennes målande språk och träffsäkra formuleringar var inte lika tydligt i den här boken, i alla fall inte under den första halvan av den. Det är därför svårt att betygsätta den. Den var en 4:a jämfört med andra böcker jag gett en 4:a, men jämfört med hennes andra böcker så förtjänar den knappt en 3:a. Fast i och för sig spelar "Mina onda tankar" i en klass för sig. Hoppas hon fortsätter skriva.