Kärlek : en betraktelse

de Botton, Alain

| 2007

Flag from sv

112


Under en flygresa mellan Paris och London hamnar bokens huvudperson och den unga kvinnan Chloe bredvid varandra. De börjar prata och när de landar i London har de bestämt sig för att träffas igen. Snart har de förälskat sig och blir ett par. Kärlek ? en betraktelse är en genreöverskridande bok som rör sig mellan den traditionella kärleksromanen och en studie över kärleken ur ett filosofiskt perspektiv. Med sin skarpa blick granskar Alain de Botton det unga parets relation in i minsta detalj. Han analyserar förhållandets alla känsloyttringar och ledsagar oss genom dess olika stadier, från den första ljuva kyssen och den berusande förälskelsen, till den förtärande svartsjukan och det krossade hjärtat. Alain de Botton har här gjort en genomgripande bearbetning av sin debutbok Essays in Love som utkom på svenska 1994 med titeln Chloé och kärleken. I samband med den svenska nyutgivningen...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

R

Raul Carlson

2012-08-21

Betyg

Läs den! Alla som någonsin älskat finner lärdomar, perspektiv, reflexioner och underhållning.

Frida W

2011-10-17

Betyg

en aning seg ibland men himla fin ändå på något vis. inte det bästa jag läst med helt klart okej!

Anna Widerberg

2011-07-12

Betyg

 

När Chloe och Alain reser iväg för att tillbringa en weekend på spanska landsbygden blir Chloe hastigt sjuk. Hon får en sån fasansfull huvudvärk att Alain bestämmer sig för att kalla på en läkare.  Doktor Saavedra kommer och lugnar paret: ”Bara lite angschedonia i huvudet, vad annat kan man vänta.”
Chloe hade drabbats av det som Brittiska läkarsällskapet gett namnet anhedoni. Det är en åkomma som liknar bergssjuka och som kan drabba en person som plötsligt står inför insikten att jordisk lycka finns inom räckhåll.

Jag läser Alain de Bottons  Kärlek – en betraktelse och undrar varför lycka skrämmer livet ur oss. Kanske för att om vi välkomnar den och släpper in den så accepterar vi samtidigt vetskapen att vi kan förlora den.

Alain de Bottons bok är genreöverskridande och inte enkel att placera. Både roman och essä samtidigt. Men mycket läsvärd!

Det här med att närma sig en annan människa och inse att i samma takt som den andra människans inre avtäcks för mig så händer samma sak med mitt inre och jag tvingas se mig själv med den andres ögon. Underbart. Och outhärdligt.

S

Sofie Petersson

2011-06-15

Betyg

En tänkvärd och fin betraktelse av kärlek.

Teresa Edberg

2010-04-05

Betyg

En av de där böckerna som verkligen beskriver hur det är. Jag har bara läst en tredjedel och får aha-upplevelse på aha-upplevelse...