Karin Månsdotter : hans majestäts nådiga frilla

Karin Månsdotter är kanske den kvinna i svensk historia som har gjort den mest fantastiska klassresan någonsin. Hon föddes i mitten av 1500-talet och kom från enkla förhållanden. Hennes far var knekt, morbröderna uppländska bönder. Femton år gammal kommer hon till Stockholms slott för att arbeta som jungfru vid Erik XIV:s hov. Kungen fattar tycke för henne och hon blir snart hans formellt erkända frilla (älskarinna) och favorit. Karin lever inom kort ett liv i ofattbar rikedom och lyx. Bara ett par år senare gifter sig paret i hemlighet och Karin kröns till Sveriges drottning. Men riket skakas av inre konflikter. Adeln tycker inte heller om Eriks val av hustru, en kvinna av folket. Karin dras in i stormaktens centrum. Kungen, som vanligen tycker om att framstå som den bildade och kulturelle kung han är, gömmer sig för världen med sina astrologiska instrument och söker svaren i sina studier....

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

A

Anna Jensen

2016-04-26

Betyg

Fantastiskt mysig!

A

Anders H

2016-03-28

Betyg

Lättläst med bra språkbehandling. Berättartekniken och stilen är mycket lik Anna Laestadius Larsson och hennes trilogi om pottungen.

Betyg

Den här har jag ju redan läst & det jag minns av den är att jag gillade den

Pia Ekeroth

2012-12-02

Betyg

Lättläst historia.

Anna-Karin Marklund

2011-02-20

Betyg

Har just läst klart Maria Gustavsdotter triologi, Fem pärlor åt jungfuns krona, som jag tyckt mycket om. Den här boken passade bra att läsa direkt efter den eftersom det är samma tidsepok. Jag tyckte den var bra och intressant och har fått lära mig lite mer om hur livet kunde vara för en kunglig "frilla". Hade ingen aning om att de var så väl omhändertagna.