Roligt, sorgligt, upproriskt och eget om den närmast symbiosartade vänskapen mellan Mary och Lovely, två femtonåringar som spränger den outhärdliga vardagen och bygger sin värld med våldsamma drömmar, nagellack och stulna låttexter. Sanne Näslings roman dansar fram i småblommig krigsuniform, och hon skriver med ett alldeles eget språk som bultar som ett hjärta genom texten. Folk i skolan säger att Lovely är sjuk i huvudet. Men Mary älskar henne över allt annat. För Mary och Lovely är livet ett krig mot en sorglig tillvaro. De är brådmoget intellektuella och barnsligt lekfulla. Tillsammans vet de att det alltid är bättre att dö än att kapitulera för det normalvidriga. Det är bara för dem som ger upp som döden blir livshotande. Kontrasten mellan den grå tillvaron, med mammas meningslösa man Göran och alla idioter i högstadiehelvetet, och det färgsprakande livet med den storslagna Lovely...
Det är som att falla många år bakåt med den här boken och plötsligt minns jag hur mycket galenskap det bor i ungdomen. Genom att sväva iväg från verkligheten finner de här flickorna en styrka i varandra som är oöverträfflig. Men en sådan intensiv och vansinnig vänskap som Lovelys och Marys kan inte vara i längden. Jag får bara tanken om att den är på väg mot ruinens brant och det hade varit intressant om boken hade utvecklats till en annan nivå när någon av flickorna mognar. Nu blir det mest en ungdomsbok, full med vansinniga, tokiga, härliga tankar, minnen och uttryck!
Originell och mysig, men inget för alla.
Läs min recension på min blogg:
Mycket underlig bok. Har fortfarande inte kunnat bestämma precis vad den egentligen handlar om eller går ut på, men det är lite det som är det härliga med den. Älskar språket och uttrycken, får mig att undra om det kan finnas människor så härligt fria och poetiska som Lovely? Isåfall avundas jag dem.
Jag känner mest olust och sorg när jag läser. Bokens båda 15-åringarna har en smart jargong som utestänger alla andra, klasskamrater, familjemedlemmar. Det är som de spelar ett rollspel inför både varandra och andra och inte kan komma ur det. Lovely har så mycket destruktiva tankar och backas aningslöst upp av sin vän Mary i deras gemensamma låtsasvärld. Den här deprimerande ungdomsboken vill inte jag att mina ungdomar ska läsa trots att den är mycket bra skriven.
Tankarna går till Drömfakulteten och Diva. Det känns också mycket Biskops Arnö. Och det är ju bra. Språket och stämningen tar stor plats, mellan pärmarna finns en egen värld: Marys och Lovelys. Vänskapen är stark, fantasin fantastisk. Boken saluförs som en ungdomsroman, men jag är osäker på om den funkar för målgruppen - den är väldigt litterär och kan nog kräva en van läsare. Slutet var lite tamt.