Kapitulera omedelbart eller dö

Näsling, Sanne

| 2011

Flag from sv

164


Roligt, sorgligt, upproriskt och eget om den närmast symbiosartade vänskapen mellan Mary och Lovely, två femtonåringar som spränger den outhärdliga vardagen och bygger sin värld med våldsamma drömmar, nagellack och stulna låttexter. Sanne Näslings roman dansar fram i småblommig krigsuniform, och hon skriver med ett alldeles eget språk som bultar som ett hjärta genom texten. Folk i skolan säger att Lovely är sjuk i huvudet. Men Mary älskar henne över allt annat. För Mary och Lovely är livet ett krig mot en sorglig tillvaro. De är brådmoget intellektuella och barnsligt lekfulla. Tillsammans vet de att det alltid är bättre att dö än att kapitulera för det normalvidriga. Det är bara för dem som ger upp som döden blir livshotande. Kontrasten mellan den grå tillvaron, med mammas meningslösa man Göran och alla idioter i högstadiehelvetet, och det färgsprakande livet med den storslagna Lovely...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

F

Fanny Magnusson

2017-01-11

Betyg

Bästa boken som finns

E

Emma T

2015-03-19

Betyg

Den är bara så himla fin.

Sandra Björn

2014-03-30

Betyg

Detta är så fint, fullt av fart, fläkt och tonårshjärta. Känner igen mig själv och fastnar i nostalgi. Älskar sättet hon skriver på, rapp poesi i sin bästa form!

Emma

2014-02-15

Betyg

Det är som att falla många år bakåt med den här boken och plötsligt minns jag hur mycket galenskap det bor i ungdomen. Genom att sväva iväg från verkligheten finner de här flickorna en styrka i varandra som är oöverträfflig. Men en sådan intensiv och vansinnig vänskap som Lovelys och Marys kan inte vara i längden. Jag får bara tanken om att den är på väg mot ruinens brant och det hade varit intressant om boken hade utvecklats till en annan nivå när någon av flickorna mognar. Nu blir det mest en ungdomsbok, full med vansinniga, tokiga, härliga tankar, minnen och uttryck!

Ida H

2013-07-11

Betyg

Gillar språket, det flyter bra och snabbt. Gillar Mary och Lovely också, skulle kunnat vara vän med dem om jag var ett par år yngre. Dock tycker jag att boken ibland går till överdrift och där tappar den mig lite.

Elin Gry

2013-02-13

Betyg

Boken är helt LOVELY för att inte nämna all bra musik som nämns. The Last Shadow Puppets är inte speciellt kända alls, men ändå nämns dom i boken - ett stort pluspoäng från mig för det!

Betyg

Lovely

Betyg

I love it!

Alva Ordnörden

2013-01-03

Betyg

Helt fantastiskt underbar!!

Ebba Andersson

2012-10-21

Betyg

Underbar, söt och rolig bok med ett fantastisk skrivsätt. Älskar den!

mona monasar

2011-11-04

Betyg

jättebra bok!
cherry red <3

Annie Halje

2011-11-03

Betyg

Fantastiskt språk, och fascinerande hur de båda flickorna förnekar verkligheten. Hela boken är så rakt i genom sorgsen även där de är "glada". Skulle fått en fyra om inte Mary och Lovely gick mig så mycket på nerverna.

Miriam T

2011-11-03

Betyg

Originell och mysig, men inget för alla.


Läs min recension på min blogg:
http://schitzo-cookie.blogspot.com/2011/09/kapitulera-omedelbart-eller-do-av-sanne.html

Johanna Lundin

2011-09-22

Betyg

Vilken underbart skriven bok. Så förvirrande, vacker, sorgsen och okonventionell. Det är fragment, fullt förståeliga dialoger och drömmar i ett enda virrvarr. Jag vet inte hur jag ska förklara boken på ett bättre sätt. Bäst är att läsa den själv.

Emelie A

2011-09-14

Betyg

Mycket underlig bok. Har fortfarande inte kunnat bestämma precis vad den egentligen handlar om eller går ut på, men det är lite det som är det härliga med den. Älskar språket och uttrycken, får mig att undra om det kan finnas människor så härligt fria och poetiska som Lovely? Isåfall avundas jag dem.

Ulla Englund

2011-07-21

Betyg

Jag känner mest olust och sorg när jag läser. Bokens båda 15-åringarna har en smart jargong som utestänger alla andra, klasskamrater, familjemedlemmar. Det är som de spelar ett rollspel inför både varandra och andra och inte kan komma ur det. Lovely har så mycket destruktiva tankar och backas aningslöst upp av sin vän Mary i deras gemensamma låtsasvärld. Den här deprimerande ungdomsboken vill inte jag att mina ungdomar ska läsa trots att den är mycket bra skriven.

Lovisa S

2011-05-29

Betyg

Jag borde verkligen gilla den här boken, men den är nästan helt oläslig.

Malin H

2011-05-07

Betyg

Jag tror inte alls att alla litterära referenser sätter gränser för målgruppen - många tonåringar är ju så här! jag var det. dessutom tycker jag att referenserna görs så subtila att man får med sig boken även om man inte hänger med.

Malin H

2011-05-07

Betyg

Jag gillar Lovely och Mary så mycket. Deras sätt att hantera tonårsångest och livsleda, väldigt vettigt, roligt, för mycket, galet. Jag gillar Londonfantasier, jag gillar systerskapet, jag gillar deras egon.

Lotta Berling

2011-04-14

Betyg

Tankarna går till Drömfakulteten och Diva. Det känns också mycket Biskops Arnö. Och det är ju bra. Språket och stämningen tar stor plats, mellan pärmarna finns en egen värld: Marys och Lovelys. Vänskapen är stark, fantasin fantastisk. Boken saluförs som en ungdomsroman, men jag är osäker på om den funkar för målgruppen - den är väldigt litterär och kan nog kräva en van läsare. Slutet var lite tamt.