Kaos och katastrofer

Skugge, Linda

| 2019

Flag from sv

3


Juno går i skolans stökigaste klass, 7A. Hon är den enda som gör som lärarna säger, och håller sig mest för sig själv. Tillsammans med sin kompis Fairy har Juno en Youtube-vlogg, men ingen annan vet om den. En dag råkar Juno lägga ut fel video, där hon dissar klassens tuffa tjejgäng. Videon var verkligen inte menad för andra att se, men snart har verkligen alla sett den. Allt blir extra jobbigt eftersom hon inte ens känner någon i klassen och är lite rädd för sina klasskamrater. Juno beslutar sig för att be en schysst lärare om hjälp och tillsammans med Fairy startar hon skam-vloggen där folk kan få prata om när de gjort bort sig och om sina misstag. En rolig, tänkvärd och inspirerande berättelse med perfekt gehör för ungas digitala liv. Sociala medier kan få misstag att förvärras, men kan också vara en superkraft när man vill hjälpa varandra. Juno är en underbar hjältinna, hon hatar folksamlingar...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

V

Villivonkansbooks

2019-09-08

Betyg

Kaos och katastrofer är den första delen i serien om Juno. Juno är en blyg och tystlåten tjej som går i skolans stökigaste klass, 7 A. Hon har en kompis Fairy som går i en parallell klass och tillsammans filmar de en vlogg. Vloggen har bara en följare, kompisen Fairy men en dag råkar Juno lägga ut fel filmklipp där hon dissar en tjej i klassen. Plötsligt har hela klassen och många därtill sett filmklippet. Det är en bok som berättar vardagen idag för barnen. En värld där sociala medier av olika slag har stor del av barnens liv. Den visar också på hur lätt det kan gå fel med bara ett knapptryck och vilka konsekvenser det kan få. Jag tycker det är bra att boken tar upp detta och för en diskussion om vad som är rätt och fel. Dock känns berättelsen lite enkel och den får ett väldigt tillrättalagt slut som inte känns trovärdigt för mig. Men kan beror på att jag är långt över målgruppen och inte alls lever mitt liv på sociala medier som ungdomarna gör. Troligtvis tycker de 9-12 åringar som boken riktas mot något helt annat! Berättelsen är absolut tänkvärd men den lyckas aldrig få mig berörd och intresserad av Junos liv, inte ens fast jag själv varit den tystlåtna tjejen i klassen och gått i skolans stökigast klass. Men ett stort plus för dess ämne om näthat!

Barnboksfamiljen .

2019-09-07

Betyg

I ”Kaos och katastrofer” får vi följa den tystlåtna tjejen Juno som varken syns särskilt mycket eller blir inbjuden på grejer.
Men Juno är faktiskt rätt nöjd med sitt liv ändå, hon tycker det är skönt att ofta vara hemma och tillvaron med sin enda och bästa vän är precis lagom.
Tillsammans hjälps de åt att sköta Junos blogg på youtube som har hela tre följare. Men det stör inte Juno som gör det som en kul grej.
Allt är lungt i Junos liv tills den dagen hon av misstag råkar lägga upp en vlogg med en video där hon imiterar en av skolans populäraste tjejer på ett inte helt smickrande sätt.
Plötsligt tar vloggen fart och innan hon hinner ta bort inlägget har videon redan spridits vidare. Plötsligt ställs Juno inför en situation där hon faktiskt satt igång en mobbningsvideo som sprids. Samtidigt som hennes klasskamrater är allt annat än glada.

Jag har läst denna bok själv då A inte var intresserad av den. Han lever inte ett digitalt liv överhuvudtaget och bokens kändes är från hans intressevärld.
Recensionen kommer alltså inte förmedla något barns perspektiv.

Jag fick under läsningen blandade känslor över boken. Jag tycker det är härligt att Juno - klassens blyga tjej som aldrig räcker upp handen är den som är huvudkaraktär i boken. Vi får ta del av hennes själsliga värld som inte visas upp i klassen. Såklart är det också bra med en bok där barnens digitala värld med youtube-vloggar, klasschattar på snapchat osv lyfts upp. Och boken skapar absolut tillfällen att diskutera nätmobbning och nätetik.

Samtidigt så drogs jag inte in i berättelsen särskilt mycket, men jag är förvisso långt ifrån målgruppen. Något som irriterade mig var Junos beklagande över den stökiga klassen samtidigt som hon hyllade sin snälla lärare. Jag kunde väl snarare känna att läraren brast i sitt ledarskap med tydliga ramar. Men utifrån barnperspektiv så kan säkert boken skänka mycket igenkänning för barn i samma situation som Juno. Som tysta suckar över stökig arbetsmiljö i klassrummet.

Boken är välskriven men jag känner mig inte särskilt nyfiken på en fortsättning. Men som sagt, varken jag eller min äldsta känns som målgruppen. För de barn som lever i en mer digitalt värld kan säkert boken kännas mer givande att läsa. För samtidigt känns det som Skugge gjort en gedigen research för att verkligen skildra hur mellanstadieelevernas värld kan se ut på sociala medier. Den biten i berättelsen känns väldigt genuin även om bokens upplösning känns något förenklad och tillrättalagd.

Så mixade känslor men samtidigt tror jag boken funkar bra för rätt målgrupp. Det återstår att se.

J

Betyg

Rolig, gripande & tänkvärd!