Lagerkvist, Pär

| 2001

Flag from sv

72


Kaos är skriven 1919. Året innan hade Pär Lagerkvist givit ut en trilogi enaktare med titeln Den svåra Stunden. Tre år tidigare, 1916, diktsamlingen Ångest. Tillsammans med Edith Södergrans dikter från samma år blev detta den moderna, orimmade diktens debut i Sverige det som många inte räknade som poesi. Ångest, Den svåra Stunden, Kaos det var inga bästsäljande titlar och böckerna såldes också dåligt. Men de blev märkvärdigt uppmärksammade. Kaos. En talande titel på boken, också för den 28-årige författarens eget liv just då. Boken består av flera delar som åtminstone författaren ansåg hängde ihop. Först en enaktare, Himlens hemlighet, sedan mästerstycket i svart humor Den fordringsfulla gästen och några ytterligare prosatexter som Jag lämnar denna cirkusföreställning, följda av några av hans mest kända dikter: Det är vackrast när det skymmer och Vem spelar i natten.Bokens tema: Varför...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

TERTIO

2014-05-20

Betyg

En brokig samling dramatikfragment, dikter, historietter. Enstaka briljanta stycken lyser upp hela den ganska korta volymen och gör den till en pärla.

Anna

2011-09-17

Betyg

dödligt bra.

P

Pelle Martinsson

2011-03-04

Betyg

Egentligen är det Den fordringsfulle gästen som gör den här lilla broschyren till bok verkligt värd att läsa. Resten föll mig inte fullt så mycket i smaken, förutom de korta prosastyckena som verkligen andas hederlig Lagerkvistångest.