Kang, Han/Vegetarianen po

Kang, Han

| 2017

Flag from sv

18


"Vegetarianen" belönades 2016 med det internationella Man Booker-priset och blev Han Kangs genombrott utanför hemlandet Sydkorea. Det är en lyrisk berättelse i tre akter, som rör sig mellan realism, surrealism och allegori. Yeong-hye är en tystlåten kvinna i ett traditionellt äktenskap i Sydkorea. Hon har aldrig gjort uppror, men så börjar hon drömma om blod och brutalitet, om kroppar och kött. En dag bestämmer hon sig: hon måste bli vegetarian. Människorna i hennes liv, hennes make, svåger och syster, vägrar att acceptera beslutet, och hennes envishet sätter igång en spiral av tvång och våld. Kampen står inte bara kring hennes kropp och vad hon väljer att äta, utan handlar om hennes sexuella och intellektuella frihet. Vad händer med den som ständigt måste föra en kamp mot tillvaron? Vilka medel står till buds och när når en människa bristningsgränsen? Våldet som Yeong-hyes protest släpper...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Hjortronhyllan

2024-12-30

Betyg

En kropp av kött och en själ som vill vara blomblad.

Vegetarianen av Han Kang är en roman som vilar i händerna på läsaren, mörk, klaustrofobisk och nästan omöjlig att släppa. Men under det dystra och plågsamma ligger kärnan, en människa som äcklas så djupt av kött att hon till slut vänder sig mot sig själv, mot sin egen fysiska existens. Yeong-hyes beslut att avstå från kött är inte en enkel protesthandling, det är en desperat flykt. Hon vill förvandlas, bli något annat, något stillsamt och naturligt. En växt, kanske ett träd.

Det är en bok som sätter läsaren i en udda position. Yeong-hye förblir avlägsen, alltid betraktad genom andras ögon. Hennes frustrerade make, en voyeuristisk svåger, en syster som pendlar mellan omsorg och avsky. Ingen av dem förstår henne, ingen försöker ens. De är för upptagna med sina egna begär, sina egna rädslor och sin egen skam. Hennes handling, att sluta äta kött, att avvisa sin kropp är desperat men bär på en märklig, stillsam renhet.

Just detta anser jag är Han Kangs stora styrka i Vegetarianen. Läsaren ges aldrig direkt tillgång till Yeong-hyes inre värld, bara skärvor av hennes lidande genom andras blickar. Det skapar en stark känsla av avstånd, men också en svindlande ensamhet. De andra karaktärerna reagerar på henne med allt från avsky till begär, men alltid med en själviskhet som avslöjar mer om dem själva än om henne. Men just detta avstånd är samtidigt en av bokens svagheter. I Han Kangs strävan efter att behålla mysteriet kring Yeong-hye riskerar berättelsen ibland att kännas överdrivet konstruerad, som om jag som läsarhålls tillbaka en aning för mycket. Symboltunga scener tappar kraft och känns snarare som övertydliga allegorier än organiska delar av berättelsen.

Överlag är Vegetarianen en berättelse om kontroll, över kroppar, över andra människor, över sig själv. Yeong-hyes tystnad blir en provokation, en motståndshandling, och hennes förfall är en sorts tragisk transcendens. En berättelse om avstånd. Mellan kropp och själ, mellan människor, mellan det mänskliga och det naturliga.

Jenny Öhlund

2024-08-27

Betyg

.

Bokslukerskan

2018-02-28

Betyg

Betyg: 3/5

Mina förväntningar var skyhöga.
Så många som har prisat denna lilla roman.
Ord som livsomvälvande har förekommit.
Sorgset måste jag meddela att den var medioker.
I min värld.
Visst slås jag av det vackra,
men jag hittar inte djupet.
Min förståelse kanske inte sträcker sig tillräckligt långt, för jag ställer mig hela tiden frågan;
"Varför?"
Varför huvudkaraktären, Yeong-hye, i sitt plötsliga uppror beter sig på ett så märkligt vis.
Hon möts inte av någon respekt,
men inte heller respekterar hon sin omgivning.
Jag mår stundtals illa och tycker alltsammans är obehagligt knepigt.
Jag sympatiserar med hennes grundtanke, men inte hennes okonventionella metoder att förändra sitt liv.
Kommunikation är a & o i livet och samspelet människor emellan, Yeong-hye kommunicerar inte.
"Varför?"
Det här hade kunnat vara en riktigt vass skildring av en Sydkoreansk kvinnas kamp mot förtrycket.
Den är stundtals mycket vacker.
Smart skriven ur 3 olika perspektiv.
Ett slipat språk.
Men mitt betyg når inte högre höjder.
En obehagligt olustig känsla och ett otillfredsställande slut spelar för stor roll här.