
Äntligen en helt omarbetad och ny-illustrerad upplaga av det efterfrågade standardverket Kan man äta sånt? – en inventering av våra ätliga vilda växter, svampar och lavar. Hur har de använts förr och hur tar vi vara på dem idag? Läckra recept är generöst insprängda i växtbeskrivningarna. Långt fler vilda växter än man tror kan ätas – ibland kan man äta bladen och blommorna, ibland rötterna eller frukterna. Förr i tiden torkades många växter, maldes och blandades t.ex. i mjölet under år med missväxt – eller användes som läkeörter. Numera går vi ut och samlar vilda växter, bär och svamp för att det är roligt, nyttigt och ger nya smakupplevelser. Dessutom får vi bättre kontroll över det vi stoppar i oss! Och inte behöver vi bege oss ut i skogen för att plocka. I parker, på gårdar och andra öppna platser i städerna finns det gott om s.k. ogräs som lätt kan förvandlas till rena...
Visa mer
Recensioner
2013-03-16
Betyg
Gediget verk! Vill dy ha en bok om ätliga växter i Sverige hittar du knappast en bättre. Ingmansson får igenom hundratals kända och okända växter - de som inte kan ätas som sparris eller sallat gör man helt enkelt likör av. Ett stort plus är att hon dessutom beskriver det fåtal giftiga växter man bör undvika. Det är också intressant att se vad som förändrats sedan sjuttiotalet när boken skrevs - en frys känns inte supermodernt längre och vad som känns igen - idéen om konstgjort kött är visst äldre än man tror.