Kallskänken

Wrangborg, Jenny

| 2013

Kallskänkan jobbar på ett kafé i Göteborg. Ett myller av människor och deras öden omger henne. Kaféets kallskänk, hennes plats, blir ett nav för vänskap, passioner och drömmar. Men även för tankar om jämlikhet och att det borde vara på ett annat sätt. Kallskänken är en diktsamling och en kollektiv historia, berättelsen om kamp bland arbetande människor i ett kök. Jenny Wrangborg är kallskänka och poet. Hon debuterade 2010 med den hyllade diktsamlingen Kallskänken, som nu kommer i efterlängtad pocketutgåva. Efter genombrottet med Kallskänken har Wrangborg fått ett flertal utmärkelser bland annat LO:s stora kulturpris och Stig Sjödin-priset. Våren 2014 utges uppföljaren Vad ska vi göra med varandra. "Jenny Wrangborg betraktar inte proletariatet utifrån utan befinner sig mitt i det. Inte så konstigt alltså att hennes ganska anspråkslösa dikter säger mer om klassanalys och förtrycksstrukturer...

TERTIO

2016-09-09

Politiska insändare med fri radbrytning. Inte en droppe poesi. Författaren verkar tro att poesi saknar värde om den inte engagerar politiskt, om den inte kan målas i rött på ett protestplakat. Ironiskt nog är hon för pratig för att rymmas på ett sådant, till skillnad från mer kärnfull lyrik som bara inte hör hemma där.

G

Gunnar Ellström

2015-08-28

Blev ytterligare än omläsning av denna fantastiska diktsamling. Jenny har ett otroligt vackert språk som dessutom är starkt, vasst och träffsäkert. Hon skildrar vardagen för allt för många ungdomar och äldre. Läs, begrunda och organisera dig!

kniven .

2012-02-23

helt helt fantastisk.

A

A Joel

2011-11-10

Aldrig tidigare läst en bok med lika hög igenkänningsfaktor.

H

Herman Ferner

2011-08-25

Om en bok får mig att gråta så förtjänar den faktiskt en femma. Jäkligt stark läsupplevelse.

Natasha Illyés

2010-11-18

Vass, rolig och politiskt klarsynt

Jakob Nylin

2010-07-06

Väldigt direkt poesi, lite som låttexter. Ord som tar plats. Kan inte annat än gilla det.