Kafkapaviljongen

Samuelsson, Tony

| 2014

Flag from sv

53


Ett Sverige på Hitlers sida Kafkapaviljongen är en kontrafaktisk idéroman, en fri fantasi, som liksom den kritikerrosade Jag var en arier (2009) skildrar ett Sverige efter att Tyskland vunnit andra världskriget. I centrum står författaren och motståndsmannen Sigge Eriksson, som vi följer, dels på fyrtiotalet efter krigsslut och nazistiskt maktövertagande, dels på sjuttiotalet då Sigge, nu upphöjd intellektuell, ingår i en nazistyrd kulturelit dit han motvilligt intvingats. Tony Samuelsson borrar här ännu djupare och ställer obekväma frågor om fascismens människoförakt och litteraturen som både ljusspridare och blind verklighetsflykt. Det handlar om ondska och förtryck, om underjordiska motståndsströmningar, om terrordåd. Om förnekelse och människors underliggande försvars- och överlevnadsmekanismer. Men framför allt: en tro ? från såväl maktens som från motståndets håll...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Björn Öijer

2024-09-26

Betyg

Kontrafaktiska romaner som går på tvärs mot vedertagna historiska fakta kan vara knepiga att ta till sig. Men Tony Samuelsson är en författare som lyckas. Hans skildring av ett Sverige som nazistisk lydstat efter Hitlers seger i andra världskriget möter knappt några trovärdighetsproblem. Det är en tragisk och skrämmande läsning om hur politiska motståndare torteras av svenska Gestapo, hur författare tvingas välja mellan att anpassa sitt skrivande till den nya ordningen eller tyna bort i fängsligt förvar.

Henrik Johansson

2024-07-15

Betyg

Om inte kriget hade slutat som det gjorde hur hade det gått då? Lite svårt för blandningen mellan det som är sant och det som inte är det men spännande att följa Sigge.

A

Anette Olsson

2017-03-04

Betyg

Till att börja med är boken väldigt spännande och bra. Den berättar om en skrämmande verklighet som kunde ha blivit om Tyskland hade vunnit kriget och vilka följder det kunde ha fått. Men sedan i slutet går som luften ur berättelsen och det känns som om författaren ska skynda sig med bussen för att lämna in manuskriptet till tryckning. Den tappar fart och man står där snopen och fattar ingenting.

Teresia Kjellgren

2015-01-26

Betyg

Även om den tar upp en viktig sak, och en utveckling som kunde och kan bli så fastnar jag ändå inte riktigt. Den är bitvis seg och tråkig. Den tar sig dock på slutet och är helt ok.

Ingrid Bergenudd

2015-01-25

Betyg

En mycket intressant bok om hur Sverige kunde ha blivit om Hitler vunnit kriget. Känns som om handlingen skulle ha kunnat vara verklig. Väcker också nyfikenhet på hur tankegångarna gick i Sverige under kriget.