Kackerlackorna

Nesbø, Jo

| 2007

Flag from sv

875


En politisk skandal hotar när Norges ambassadör i Thailand hittas mördad på ett motellrum. Att statsministerns nära vän har foton på nakna småpojkar i sin portfölj får inte komma till allmän kännedom. På UD i Oslo vill man snabbt tysta ner mordet och i samråd med polisen skickas Harry Hole till Bangkok för att på ett diskret sätt hitta den skyldige. Väl på plats i den myllrande storstaden kämpar Harry för att vänja sig vid hettan, trafiken och ett liv utan alkohol. För varje dag klarnar mystiken kring mordet allt mer det är något oroväckande som pågår i den norska kolonin i landet. Ljusskygga personer vill hindra att sanningen ska komma fram och Harry förstår att han måste vara allt annat än diplomatisk för att lösa fallet. Jo Nesbø är Norges genom tiderna största kriminalförfattare. Böckerna om antihjälten Harry Hole har sålt i långt över en miljon exemplar bara i Norge och är översatta...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Helena Nilsson

2020-11-01

Betyg

Jag kämpar på med Nesbö! Kommer att fortsätta med serien!

K

Karin Johansson

2019-10-13

Betyg

Harry Hole gör en aldrig besviken.

A

Adam Alsin

2019-06-29

Betyg

Älskar Harry Hole serien

Minna Matson

2017-07-29

Betyg

Uppföljaren är bättre än den första. Harry i Thailand lockar mer än i Australien. Spännande, läsvärd och trots att 30-årige Harry känns som en gringubbe på 55 bast så är jag lite förälskad i honom.

Stefan Wern

2017-05-22

Betyg

Inte lika bra som debuten men Jo Nesbö håller ändå hög nivå. Han har en förmåga att sätta in läsaren i miljön, få en att känna dofterna och höra ljuden. Harry Hole är som vanligt en skön antihjälte och intrigen bjuder på en del överraskningar.

Teresia Kjellgren

2015-10-13

Betyg

Bra och spännande. Det sägs att hans böcker blir bättre efter de två första så vi får väl se. Den här är i alla fall läsvärd.

M

Matilda Krig

2015-01-13

Betyg

Det blir bättre och bättre! Den här var lite mer spännande än första (Fladermusmannen). Jag gillar dessutom Harry Hole mer och mer. Ett litet minus att det kändes som att det var för många saker i båda böckerna som var för lika...

Lotta Karlsson

2015-01-01

Betyg

den får en stark trea, jag gillar Nesbö men inser också att de inte lämnar något djupare avtryck men det vill man ju inte alltid ha så nu kastar jag mig över nästa...

E

Ewa H

2014-12-20

Betyg

Lite snirklig intrig om händelser i Bangkoks finans- och ambassadvärld.

Cindy Kempe

2014-10-13

Betyg

Gripande och mörk story. Som tidigare med Hole är det inte riktigt slutet gott allting gott. Slutet lämnar mig med något som nästan kan liknas vid sorg. Men det är bra, riktigt bra, upplagt. Skrattade en del åt Løken (Löken) och i allmänhet åt den återkommande humorn som ändå finns där.

Helena Rasmusson

2014-08-20

Betyg

Det här var min först Harry Hole deckare. Jag blev inte besviken! Bra språk, intressanta karaktärer

Anton Bengtsson

2014-07-17

Betyg

Lite för hårdkokt. Bra miljöer dock.

Jonna Grönholm

2013-09-28

Betyg

Väldigt seg i början och alla händelser i slutet av boken. Kändes onödigt lång. Hoppas följande bok i serien är bättre!

L

Lena Knutsson

2013-07-27

Betyg

Lyssnat på boken. Otroligt segt, händer absolut ingenting förrän det allra sista kapitlen...
Dessutom fruktansvärt dålig uppläsare...

P

PL *

2013-02-10

Betyg

En bra, välskriven bok som man snabbt tar sig igenom. Rekommenderas om man gillar deckare; Jo Nesbø är en av de bästa!

Maria Larsson

2013-01-26

Betyg

För dryga fem år sedan läste jag första boken i serien om Harry Hole - "Fladdermusmannen". Flera bekanta hade rekommenderat Jo Nesbö som en författare "man måste läsa".

Och det gjorde jag. Och blev fruktansvärt besviken.Den storheten som alla talade om gick mig tydligen obemärkt förbi. Jag tyckte boken var illa skriven, osammanhängande, för lång, för tråkig, för klyschig. En alkolisterad polis i huvudrollen? Det är inte direkt nyskapande (visst vore det uppfriskande att någon gång få läsa om en polis som är nykterist?).Nej, Nesbö och jag blev inte förälskade.Jag har inte heller haft planer på att läsa fler böcker i serien om Hole. Men när jag ändå skulle iväg på semester och hade bok två liggandes hemma och samlade damm kunde jag lika gärna ge honom en chans till.

Jag är glad att jag gjorde det. Även om "Kackerlackorna" inte är fulländad som kriminalroman så är den betydligt mycket bättre än debuten.Boken hade ett annat driv, en mer fokuserad berättarteknik och kändes mer genomtänkt. I "Kackerlackorna" åker Hole till Bangkok (han får verkligen se sig om i världen) för att utreda mordet på en norsk ambassadör (och brottas självklart med sin törst). På vissa ställen onödigt brutal och våldsam och slutet är en besvikelse men jag är ändå positivt överraskad. Mina bekanta har kanske en poäng när de lovar att böckerna blir bättre.Jag är inte övertygad men så pass nyfiken att jag ska läsa även nästa bok i serien. Vi tar det steg för steg, jag och Nesbö.

Maria Larsson

2013-01-26

Betyg

Ingen fulländad kriminalroman men betydligt bättre än debuten. Onödigt brutal och våldsam på sina ställen och slutet är en besvikelse men man känner att Nesbö är på gång med att finslipa sitt skrivande.

Betyg

Om inte första halvan vore så innehållslös (och slutet fullt med händelser som borde jämnats ut i hela boken) så hade den fått en 4a istället. För den var riktigt spännande - först i andra halvan av boken.

Jan Banan

2012-08-05

Betyg

Harry är som alltid på topp, men annars inget direkt fängslande.

L

Linda Svedberg

2012-06-01

Betyg

Helt ok, men jag lyssnade på boken och som alltid blir det inte lika bra som att läsa.

A

Adios Flamingo

2012-05-22

Betyg

Varför utsätter jag mig själv för sådant här? Är deckarförfattare det mest ofantasifulla författarjobbet man kan ha? Jag är bara så förbannat trött på att samma historia berättas om och om igen fast med olika alkoholiserade poliser och olika gärningsmän. Boken är helt okej, även om den inte är särskilt engagerande. Problemet är slutet som bara är ännu ett ha-ha-kolla-vilken-smart-twist-där-skurken-berättar-allt-slut och jag bara: ZzzzzZzz. Snälla, koan inte någon bara förbjuda deckarförfattare att röra sina pennor för några år framöver?

A

Annika Sjöström

2012-02-26

Betyg

hörbok

S

Sara Urger

2011-11-21

Betyg

Tyvärr inte alls bra, den sämsta av de Harry Hole-deckare jag läst. Det tog väldigt lång tid innan berättelsen fick fart och jag blev inte engagerad alls.

J

J LJ

2011-08-22

Betyg

Förbaskat rörig och dåligt flow. Har som någon tidigare skrev lovat att läsa även den tredje, men det lockar inte efter de första två.

Carin Lundberg Papp

2011-08-16

Betyg

Mycket bra, kunde knappt släppa den ifrån mig ville bara fortsätta läsa.

S

Sofie Petersson

2011-05-27

Betyg

Kackerlackorna handlar om den norske polisen Harry Hole som skickas till Bangkok för att lösa ett känsligt mordfall. Norges ambassadör i Thailand har nämligen hittats mördad på ett motellrum där en ditkallad prostituerad hittar han knivhuggen till döds. Ambassadören är en nära vän till statsministern och en politisk skandal måste tystas ner. I den mördades portfölj hittas nämligen foton på nakna småpojkar. Det blir Harry Holes uppgift att lösa uppgiften innan skandalen blir ett faktum, samtidigt ska han klara av att hålla sig i nykter i denna stad av trafikkaos, hetta och dolda agendor (delvis stulet från bokens baksida). Jo Nesbo är känd för sitt rappa språk och med sin känsla för att hålla drivet uppe i handlingen. Stundtals tröttnar jag på handlingen och kommer på mig själv med att läsa utan att förstå vad jag läser. Samtidigt lägger jag inte ifrån den.

Magnus Bergström

2011-04-25

Betyg

Mer intensiv och snyggare sammanflätad story än i den första boken. En stark avslutning som nästan gör det till en fyrpoängare, Nesbø närmar sig Dennis Lehanes mörka och pessimistiska ton.

Monika W

2011-01-27

Betyg

Ja, vad tycker jag egentligen om Harry Hole? En man som, i mitt tycke, har lika många liv som en katt. I varje bok, vad det verkar. Förutom det råa och överdrivna våldet som stackars Harry Hole utsätts för, utan att för den skull varken sakta ner eller få en sjukdag, så gillar jag det här. Jag gissar och gissar vem mördaren är och självklart är en av de jag gissat på också den skyldige, men jag vet inte helt säkert förrän strax innan det avslöjas, svart på vitt. Det känns uppfriskande, i en värld av förutsägbara deckare. Jag ser fram emot nästa del i serien.

Anna-Karin L

2011-01-18

Betyg

"Bara" en trea, men en stark, men jag gillar Harry Hole och kommer att läsa nästa bok i serien.

M

Maria Josefsson

2010-07-18

Betyg

Bok nummer två i serien om Harry Hole. När en diplomat mördas i Bangkok skickas Harry som representant för den norska polisen, trots att han vid tillfället är gravt alkoholiserad. Väl i Thailand nystas historien upp som innefattar såväl politiska skandaler som den stora sexindustrin och maffian.

Jag läser böckerna om Harry med god behållning, även om historien blir lite spretig emellanåt (kanske beroende på det stora antalet karaktärer). Framför allt är miljöbeskrivningarna suveräna och även om jag känner ganska stor motvilja mot huvudpersonen så besitter han en del personlighetsdrag som är jag djupt avundsjuk på. Kanske mest det faktum att han så totalt skiter i vad omgivningen tycker om honom, vilket kan tyckas tröttsamt stereotypt men faktiskt blir riktigt humoristiskt.

Historien är kanske inte riktigt min favorit, jag kan inte uppbåda särskilt stort intresse för politiskt spel, och att ha en medelålders, halvdeperimerad man med vissa alkoholproblem och som går sin egen väg känns inte särskilt nytänkande. Men jag fastnar ändå och kommer fortsätta läsa serien om Harry Hole, nummer tre lät riktigt spännande.

Pia Stendahl

2010-06-26

Betyg

Nesbö har i alla böckerna en eller flera oanade vändningar så även Kackerlackorna. Välskrivna vändningar, som det handlar om här, uppskattas alltid (förutom när det blir allt för många eller väldigt långdragna).

Kackerlackorna är en spännande bok med en laddad och tät intrig. Nesbö håller tempot uppe och har ett bättre driv i sitt berättande än vad han har i Fladdermusmannen. Även bokens disposition är bättre och känns mycket mer genomtänkt.

Pontus Gårdinger gör en bra uppläsning och jag hoppas att han kommer att få chansen att läsa andra författare också.

www.bokbrus.se kan du läsa fler ljudboksrecensioner.

/Pia

Ann Simonsson

2010-03-23

Betyg

Nesbö lika bra som alltid.

K

Karin Löfstrand

2010-03-01

Betyg

Detta var andra boken om Harry Hole och jag får tyvärr säga att jag inte alls förstår dessa berättelser. Mina syskon har vurmat oerhört för Harry-böckerna men jag lyckas inte alls hitta samma facination. Det är röriga historier med massor av folk som jag aldrig frå grepp på hur de hänger ihop. Vem är skurk och vem är god? Den här gången åker Harry till Thailand och spårar mördaren av någon norsk diplomat/politiker. Ja, ni ser, inte ens det lyckas fastna. Helt ointressant men jag har lovat lillasyster att läsa tredje boken i serien men sen får det nog vara slut!

K

Kerstin Andersson

2009-11-19

Betyg

LÅngt ifrån så bra som alla har sagt. Den var egentligen rätt trist.

maria hansson

2009-09-02

Betyg

3,5 egentligen