?Vad kan vara så fruktansvärt fel med den här ponnyn att ägaren så förtvivlat gärna vill slippa honom? Thors svar sänder en iskall rysning längs min ryggrad. - Allra helst hade jag velat leda ut odjuret i skogen och skjuta honom.?När Alexis Evans flyttar tillbaka till Finland och får praoplats på Lundgårdens ridstall är hon fast besluten att hon är där endast för att mocka dynga och utfodra hästar. Minnena från tiden som tävlingsryttare på nationell nivå i England jagar henne och att sätta sig på hästryggen igen är uteslutet. Men under sin första praodag vid stallet får Lexi träffa en kolsvart valack som väcker hennes slumrande ryttarhjärta. Olyckligtvis är Kaamos förflutna lika mörkt som hans vildvuxna päls. Trots det bestämmer sig Lexi för att göra allt hon kan för att rädda honom. Men kommer Kaamos att få en andra chans? Och blir det Lexi som får ge honom den?
Kaamos. En andra chans av Wilma Möller är en fin berättelse om vänskap. Mellan människa och häst och mellan människa och människa. Hur man vinner den och hur man behåller den.
En grundmurad kärlek till hästar och ridning strålar ut från sidorna och här finns beskrivningar av miljöer och personer som ger mig möjlighet att kika rakt in i texten. Det är en bok för alla som älskar hästar och ridning men även för alla som tycker om en spännande ungdomsroman som råkar utspela sig i stallmiljö.
Huvudpersonen i den här berättelsen är Alexis med sitt tunga bagage av svikna relationer, brustna förhoppningar och en olycka som satt spår i både kroppen och sinnet. Rädslan och sorgen har gjort att hon inte har ridit på över ett år när hon kommer till Lundgården för att praoa. Där handlar allt om hästar och fälttävlan och till en början gör Alex allt för att hålla sig på sin kant.
Då möter hon Kaamos, en ponny med en lika komplicerad historia som hennes egen. Det har gjort honom till Kaos i en liten svart förpackning, men det är han som får henne att komma upp i sadeln igen. Han får henne att komma ihåg hur det är att vara en del av gemenskapen i stallet.
Det är relationerna som står i centrum i den här boken. De starka, nära relationerna mellan hästen och dess ryttare, mellan människorna som möts i stallet och hur de tar med sig de relationerna därifrån. Och om hur alla inte vill hästens bästa, en del vill bara ha hästens bästa resultat.
Det är en historia om hur minnen och känslor kan blandas och bli till oöverstigliga hinder, eller med tid och läkning bli just det. Minnen och känslor som kanske gör ont men inte längre måste skymma det fina som också varit. Det där som med tiden kan bli det som skiner så starkt att det skymmer mörkret.
För när man hittar rätt häst, rätt vän, så är det möjligt att ge varann en andra chans. Då kan man övervinna många svårigheter, när man gör det tillsammans.
2022-03-31
2020 kom författarens debutroman Allt att vinna ut. Det var en spännande ungdomsbok som utspelade sig vid galoppbanan. Ända sen jag läste den så har jag längtat efter att få läsa mer av Wilma Möller och nu är lyckan gjord. Alldeles nyligen kom Wilmas nya bok Kaamos En andra chans ut.
Även den är en ungdomsbok som utspelar sig bland hästar men nu är det inte galopp i fokus utan fälttävlan.
Kaamos En andra chans är en riktig dröm för unga hästälskare! Boken är fullkomligt ljuvlig!
Författaren fångar känslan och kärleken till hästar så på pricken. Det är svårt att skildra den känslan trovärdigt om man inte är en riktig hästtjej själv, men det märks så väl att författaren är det.
Boken tar upp så mycket mer än bara hästar: som t.e.x. hur det är att komma ny i en skola, vara skilsmässobarn, hitta kompisar och att övervinna sina rädslor. Jag njöt för fulla muggar när jag läste boken och blev väldigt berörd av den. Kanske för att jag kände igen mig själv som tonåring så väl i den.
Jag gillade språket och det fina flytet som berättelsen har när jag läser. Boken lästes från pärm till pärm i ett svep då den helt var omöjlig att lägga ner och när den var utläst slog jag igen boken med en varm och härlig känsla.
Kaamos En andra chans rekommenderas varmt till alla hästälskare över 10 år!