Jupiters ga

Stig, Oline

| 2010

Flag from sv

27


Drygt sextio r efter den tyska ockupationens slut i Norge r det fortfarande nstan omjligt att prata om de norrmn som gick med i det tyskvnliga partiet Nasjonal Samling. 44 000 var medlemmar 1943, en av dem var Oline Stigs farfar. I romanen kallas han Aksel Engebret. Han var en banktjnsteman som ville bli frfattare, han rrde sig i konstnrliga kretsar och hade drmmar om krleken. Hur kunde han bli nazist? Oline Stig sker ett svar p den frgan i sin frsta roman, Jupiters ga. Den skildrar dels hur hon i nutid sker efter fakta om Aksel Engebret, dels hur han p 30- och 40-talen levde med fru, barn, vnner och lskarinnor i utkanten av det Oslo. Hon utgr frn biografiska och historiska fakta, men har anvnt sin skapande fantasi fr att gra en roman av materialet. Elegant varvar hon berttelsens tidsplan och lter dem frebda varandra. Jupiters ga r en angelgen...

Visa mer

Skapa konto fr att stta betyg och recensera bcker

Recensioner

Victoria G

2012-07-07

Betyg

En vldigt intressant bok som stller de tuffa frgorna. Det finns s mycket litteratur om de som gjorde motstnd under andra vrldskriget, och om de som blev offer. Dremot skrivs inte lika mycket om dem som inte gjorde motstnd, trots att det ju ocks r viktigt, om inte viktigare. De som gjorde motstnd var undantaget, de som teg och rttade in sig i ledet var regeln. Hitler kanske r dd och andra vrldskriget slut sedan lnge, men hotet frn totalitra krafter och ideologier kvarstr, aktualiserat bland annat av Anders Behring Breivik.

Men ven om temat var vldigt intressant s tyckte jag stundtals att det sknlitterra elementet av boken haltade ngot. Frfattaren har mnga frgor kring vad som fick hennes farfar och farmor att g med i Nasjonal Samling, men inte s mnga svar. I och fr sig inte s konstigt, de enda som vet den exakta sanningen r ju farfrldrarna sjlva. Men p ngot stt knns det nd som om hennes berttelse inte tar klivet frn dikt till verklighet. Fr ofta r det ju sknlitteraturen som kommer sanningen nrmast, men den hr gngen ndde den inte riktigt nda fram...

But don't get me wrong, jag gillade nd boken. Jag gillade framfr allt portrttet av Aksel och Clara som ganska ordinra mnniskor med drmmar som inte riktigt gr i uppfyllelse. De knns som folk som skulle kunna vara ens grannar, arbetskamrater, vilka som helst. Och det r ju framfr allt dessa personer, inte slipade retoriker eller demagoger, som bygger upp ideologier som nazismen. Ger dem fotfste, och makt. Vem som helst hade kunnat gra samma sak som de. Kankse jag ocks, vem vet? Ett viktigt perspektiv!

I

Ingrid Selnes

2011-07-25

Betyg

Under Tysklands ockupation av Norge 1940 1945 fanns en liten grupp norrmn som lockades av nazismens ideologi, stdde ockupationen och gick med i Nasjonal Samling med ledaren Vidkun Quisling i spetsen. En hatad grupp som efter krigsslutet fick uppleva hrda domar och utfrysning av sina landsmn. Att svika sitt eget land och folk och stdja en frmmande ockupationsmakt anses vara en avskyvrd handling fr vilken det finns fga frstelse.

Men frfattaren Oline Stig frsker nd frst. Berttelsen handlar om hennes farfar och farmor, och om hur nazistiska strmningar i 1930-talets Europa kan te sig som lsningar p oroliga tider med ekonomisk nedgng, arbetslshet och begynnande svlt.

Grunden fr berttelsen r ett dokument som frfattaren hittat som ung i en lda p vinden. Jupiterposten r en handskriven tidning med personliga rapporter om hndelser i tv mnniskors liv i Norge 1920- och 30-talet. Aksel r skribenten och tidningens nda mottagare r Clara. Jupiterposten r Aksels lnga krleksfrklaring till sin hustru Clara, och paret fr vi mta frn den skira frlskelsefasen till den mogna och mer livstrtta. Aksel och Clara r bde konstnrligt begvade och samhllsintresserade, s Jupiterposten r fylld av reflexioner och kommentarer om konst och kultur samt om hndelseutvecklingen ute i Europa. Bda tv, men i synnerhet Aksel, lockas av den vxande nationalsocialistiska rrelsen, som ter sig radikal och folkligt frankrad i deras gon. Clara r lite dock mer avvaktande och skrms av rrelsens judefientlighet.
De umgs med bohemer och konstnrer i Oslos innerstad, men ekonomin och det frsta barnets fdelse tvingar dem till att ska billigare bostad i lantliga omgivningar utanfr staden.
Lsaren fr flja en berttelse om ett ktenskap som lngsamt sndras av tidens strmningar, men ocks av problem p det personliga planet, och paret str flera gnger vid skilsmssans rand.

Jupiters ga r en engagerad, lite lgmld roman som kanske inte ger svaret p varfr Aksel och Clara dras till den nazistiska ideologin, men vl ger en inblick i tidsandan dr demagogiska lockrop dljer en grumlig mnniskosyn. Kapitlen om Clara och Aksel varvas med frfattarens skrivarmdor fr att ge berttelsen rttvisa. Lsningens strs lite av det hr greppet, det hade varit bttre med ett frfattarens efterord. Trots den invndningen var boken en lsupplevelse, av den sorten dr man knner en tomhet och saknad efter sista sidan. Intrycken mste smltas innan jag tar i tu med en ny bok, med nya mnniskor att lra knna. Sdan r en bra bok fr mig!