Julgodis och jultraditioner Kära jultraditioner ? historia, skrock, dikter, recept, julkort, julpyssel och julklappsrim. Och så förstås Julevangeliet ur Bibeln och Tomten av Viktor Rydberg. I den här lilla boken finns allt! Jenny Nyström är mest känd som ?tomtens mamma?. I boken finns många av hennes älskade tomtar, från böcker, jultidningar, julbonader och vykort. Men också alla de andra roliga, charmiga och nostalgiska bilderna i julmiljö ? änglar, grisar, julklappar, slädfärder, kälkåkning m m. Jan-Öjvind Swahn svarar för bokens text och skriver charmerande och kunnigt om julens historia ? från Jesu födelse till julgranen och julmust. Boken är rikt illustrerad i färg.
En bok om min barndoms tomtar det vill säga Jenny Nyströms version. Här får vi lära oss mer om det som vi idag kallar klassiska svenska traditioner.
För oss som är uppvuxna med tomten såsom Jenny Nyström tecknade den kunde direkt se att det var hennes alster som var på bokens framsida. Jenny Nyströms tomtar och hennes vykorts motiv är så speciella att det är lätt att se på en gång vem som är konstnären.
Förutom att få lära oss mer om konstnärinnan så får vi också lära oss mer om det vi idag kallar klassiska svenska traditioner; som t.ex. julmusten och julsångerna.
En mysig bok som får mig som läsare att komma i julstämning.