Med sin osvikliga lyhrdhet fr samtiden har Coupland i sin nya bok skapat ett gng programutvecklare p spelfretaget jPod som alla har efternamn som brjar p J och r brdmoget snabbtnkta, cyniska och kanske ltt autistiska. Sjlv dyker han upp som birollsfigur. Ethan Jarlewski arbetar mnga och lnga timmar p spelfretaget jPod i Vancouver. I bsen bredvid i en hrna av storfretaget sitter ett gng nrdcharmiga och ungsmarta programutvecklare. Deras uppdrag r att presentera ett spel som gr cheferna – och kanske framfr allt marknadsavdelningen – njda. Som underhllning roar de sig med att hitta alla tre-bokstavsord i alfapet, slr vad om vem som kan hitta det felande talet i en primtalstvling, skriver krleksbrev till Ronald McDonald eller sljer sig sjlva p eBay. Ibland reflekterar de ver att de knner sig som om de lever i en slags Coupland-programmerad vrld:...
Douglas Coupland har redan tidigare visat sin skarpa blick fr ungdomsgenerationer. Bde i ikoniska Generation X och Microserfs beskriver han med svart humor och finess de (mer eller mindre) betydande frgor och livsml som nordamerikanska 70-talister stlldes infr under sin uppvxt.
Nu har turen kommit till de tidiga 80-talisterna. JPod, som jag lste i veckan, r p det viset nstan en fristende uppfljare till nmnda Microserfs. Dr den sistnmnda tar sin ton i IT-utvecklingens gryning, slr JPod an dr dess boom nstan skapat en kulturellt avdankad ungdomsgeneration. Karaktrerna, i mitten och vre 20-rsldern, gnar hellre kontorstiden t (till synes) omotiverade utmaningar ("vem kan frst hitta den felplacerade nollan i de frsta 10 000 talen av π", o.s.v.) n att designa det dr nya skateboardspelet som fretagsledningen pstr ska revolutionera marknaden. Utanfr kontorslandskapets tillflykt av Simpsons-referenser, hetlevrade diskussioner kring lgkulturella fenomen och verdoseringar p socker frn svl snask som cola, rder en verklighet av ktenskapsbrott, existensiell vnda, styrdans, marijuanaplantage och ond brd dd.
JPod r i det stora hela skrddarsydd lsning fr mig. Svart och cynisk humor, popkultreferenser som utmanar tanken. Man mste ven ge tv stora guldstjrnor till Coupland (fdd 1961), som n en gng lyckats pricka rtt p kulturlivet i en tidslder som han i teorin inte tillhr och dessutom p hrligt metamanr lyckas integrera sig sjlv som den kanske mest likgiltiga karaktren i hela berttelsen. En fascinerande bok fr alla med ett nrmast sjukligt intresse fr popkultur, som jobbar inom IT-branschen eller helt enkelt identifierar sig med de tidiga 80-talisternas livsstil i det tekniskt utvecklade samhllet.
En bok som nstan var skrddarsydd fr min smak! Svart humor, sprngfylld med popkultreferenser och ett vldigt skruvat metaelement dr Coupland gr sig sjlv till en cynisk karaktr i berttelsen. Dessutom visar Coupland genom den hr boken att han har en fortsatt god uppfattning om livet i generationerna (som tidigare i bland annat "Generation X" och "Microserfs"), i detta fall personer fdda under sent 70- och tidigt 80-tal.
En lngre reflektion lr flja i bloggen framver! (http://magnusbergstrom.blogspot.com)