
Efter en rad kriminalromaner om stockholmspolisen Jacob Colt, kommer nu duon Buthler & Öhrlund med en spänningsroman som har hela världen som scen. Författarna fortsätter att intressera sig för det som händer i samhället runtom oss och nu är det kombinationen miljöförstöring och terrorism som ligger till grund för en intensiv läsupplevelse. USA:s utrikesminister dödas i ett attentat vid ett statsbesök i Ukraina. Tillvägagångssättet är lika enkelt som effektivt: en radiostyrd helikopter bestyckad med sprängämnen spränger hela bilkortegen i luften. Ingen tar på sig ansvaret för attentatet och överste Nicholas Shy vid SSG, en enhet direkt underställd presidenten, får i uppdrag att leda jakten på de skyldiga. Snart sker ytterligare attentat, fast på helt olika ställen i världen: en gasledning sprängs i Ukraina, elnätet i Brasilien saboteras och en kemisk fabrik sprängs i Indien. Ett mönster börjar...
Visa mer
Recensioner
2017-08-15
Betyg
Det börjar ganska ok men allt eftersom spårar det ur. Stereotyper och förutsägbart. Retar mig på att inget lämnas åt läsaren. Alla alternativa tankar ska redovisas på ett löjeväckande sätt och dessutom upprepas dessa i oändlighet. Ett bra uppslag till ämne men det är också allt. Min sista Buthler och Öhrlund bok. Betyg 1,5.
2017-04-03
Betyg
En bra bok, dock alldeles för mycket utfyllnad för den ska få något toppbetyg från mig.
Betyg
Buthler & Öhrlund blev snabbt mina favoriter efter jag läst den första boken om polisen Jacob Colt, Mord.net, och utan att tveka har jag köpt på mig deras alster. Efter att ha läst ytterligare fyra böcker om Colt och nu denna fristående så börjar jag bli alltmer tveksam. Läs mer på http://bokslut.blogspot.se/2013/09/jordens-vaktare-av-dan-buthler-dag.html
2013-06-30
Betyg
Oj så bra! Ett par minus i boken, men på det stora hela så är den mycket bra. Spännande och välskriven. Jag har inte hittat att det finns någon fortsättning men jag hoppas verkligen att det kommer en!
Betyg
Dan Buthler och Dag Öhrlund thriller Jordens väktare är bara för mycket. Boken handlar om hur en grupp som kallar sig Jordens Väktare utför ett antal terrordåd runt om i världen i syfte att tvinga världens ledare att ta miljöfrågorna på större allvar. Alltså ett ämne som ligger rätt i tiden. Och författarna verkar vara väl insatta i miljöfrågorna, till exempel får man en ganska initierad bild av hur rika länder utnyttjar fattiga personer i andra länder för att ta han om skrotavfall. Så för sitt miljöengagemang får boken ett plus i kanten.
Men förutom detta miljöengagemang är boken platt och oengagerade. I boken får man följa terroristerna, en amerikansk antiterrorstyrka samt en reporter från CNN. Problemet är att det är få (ingen?) av dessa karaktärer som är intressanta att följa, det känns lite stelt och man blir inte direkt intresserad av att följa de olika personernas öden. De olika sidohistorier som finns, till exempel antiterrorstyrkans chefs förhållande med CNN-reporter, känns extremt krystade och har sällan något med huvudhandlingen att göra. Det känns lite som att de två författarna har delat upp skrivandet alltför strikt mellan sig och att de sedan inte lyckats fläta samman historierna på ett bra sätt.
Ett annat stort problem med boken är att den upprepar sig. I boken får man inte bara följa terroristerna i ett eller två terrordåd utan om jag inte minns fel så är det hela fyra stycken. Och alla beskrivs relativt omfattande. Så efter terrordåd två känns boken mest som en upprepning. Boken hade blivit så mycket bättre om de kortat den med kanske 200 sidor, de över 600 sidor som den är på nu är på tok för mycket.
Något som gjorde att den trots allt var värd att läsa, eller lyssna kanske är mer korrekt, var Stefan Sauks inläsning. Han gör boken till en enmansteater! Grymt bra! Men som helhet kan jag ändå inte ge boken mer än 2 av 5 i betyg.
Betyg
Jag har endast läst en av deras tidigare böcker, Ares tecken, som jag tycker var helt okej men inget extraordinärt. Nu var jag lite nyfiken på vad författarparet hittat på när de utelämnat Jacob Colt.
Jordens väktare är en klassisk thriller med hög nivå av spänning men också med ett inslag av extrema, lite svårköpta, händelser. På något sätt känns allt väldigt bekant och det känns dessvärre som om jag läst historien förut.
Det är inte en bok som sticker ut speciellt mycket och det är inga stora överraskningar. Det enda som känns lite originellt är att det är ett svenskt författarpar bakom en intrig som utspelar sig internationellt och amerikanska huvudkaraktärer.
Boken är välskriven och lättläst men allt för lång med sina 21 timmar. Denna gång har inte författarna förirrat sig ut i förmånga sidospår vilket jag tyckte förra gången. Då fick sidohändelserna historien att stanna upp och tappa tempo. Det författarna inte riktigt lyckas med är att göra relationsdramatiken trovärdig och om jag minns rätt tyckte jag att detta även var ett problem i Ares tecken.
Boken är ändå spännande och givetvis vill man som läsare få veta hur det hela ska sluta. Boken känns som den är i tiden eftersom den tar upp två ämnen som känns väldigt aktuella, terrorism och miljöfrågor. Har du gillat Buthler och Öhrlunds böcker tidigare så tror jag nog att du kommer att gilla Jordens väktare också.
På www.bokbrus.se finns fler ljudboksrecensioner.
/Pia
Betyg
Jag har läst alla Buthler & Öhrlunds tidigare böcker. Fem böcker om polisen Jacob Colt och hans kollegor har det utkommit hittills. Alla fem var mycket bra, och fick en fyra i betyg av mig.
Buthler & Öhrlunds sjätte bok handlar inte om Jacob Colt & Co, och om Sverige. Utan det här är, som det står om boken på förlagets hemsida, "en spänningsroman som har hela världen som scen".
"Jordens väktare" är en tjock bok med 666 sidor, men ändå mycket lättläst. Den handlar om ett väldigt aktuellt ämne: terrorattentat. Välskriven, intressant, bra, och tankeväckande, är ord jag vill säga om boken.
Kan helt klart rekommendera den här boken, och även författarparet Buthler & Öhrlunds tidigare utgivning.
( Läs gärna alla mina bokrecensioner i min blogg, Bims Blogg - http://bim.blogg.se/category/bokrecensioner.html )