Johnny Panic och drömbibeln

Berättarjaget i Sylvia Plaths novell Johnny Panic och drömbibeln arbetar som sekreterare på ett sjukhus. Hon ägnar dagarna åt att renskriva patienternas drömmar, men för i hemlighet in dem i sin drömbibel varje kväll, på uppdrag av den store drömskaparen Johnny Panic. Plath skrev den mörka och suggestiva berättelsen efter att ha ar­betat på ett arkiv för mentalsjuka. Liksom flera andra av författarens verk berör novellen teman som depression och psykisk ohälsa, något gjorde att texterna refuserades då de ansågs vara för kontroversiella för sin tid.Novellix ger nu ut en nyöversättning av novellen i samband med 50-årsjubileumet av Plaths hyllade roman Glaskupan. Dröm för dröm utbildar jag mig själv till att bli den där sällsynta figuren, mer sällsynt rentav, än någon av medlemmarna på Institutet för psykoanalys, en drömkonnässör. Inte någon drömstoppare, drömtydare, inte...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Jasmina <3

2019-08-07

Betyg

🤔🤔🤔🤔🤔

Hanna Melin

2018-08-06

Betyg

Bra tema, men oklart hur upplösningen skedde och varför. För kort för att fängsla ordentligt.

S

Sandra Katby

2018-01-23

Betyg

Trevlig liten bok om psykisk ohälsa. Bland de bästa/roande novellerna jag läst

Cindy Kempe

2017-12-13

Betyg

Början var mycket bra men sen blev den lite väl rörig och svårtolkad.

Sandra Björn

2014-08-03

Betyg

Åh, ja. Jag gillar verkligen detta. Ser en film framför mina ögon.

Sanna Carlborg

2014-04-19

Betyg

Lite för kort för att kunna bli fantastiskt. Men helt klart intressant. Språket pendlar mellan poetiskt och random.

Kim M. Kimselius

2014-04-01

Betyg

Johnny Panic och Drömbibeln fångar direkt med sitt härliga språk. Det är en kort novell som bara tar 40 minuter att lyssna på, men det är mycket givande minuter.

Berättarjaget i Sylvia Plaths novell Johnny Panic och drömbibeln arbetar som sekreterare på ett sjukhus. Hon ägnar dagarna åt att renskriva patienternas drömmar, men för i hemlighet in dem i sin drömbibel varje kväll, på uppdrag av den store drömskaparen Johnny Panic. Plath skrev den mörka och suggestiva berättelsen efter att ha ar betat på ett arkiv för mentalsjuka. Liksom flera andra av författarens verk berör novellen teman som depression och psykisk ohälsa, något gjorde att texterna refuserades då de ansågs vara för kontroversiella för sin tid.

Novellix ger nu ut en nyöversättning av novellen i samband med 50-årsjubileumet av Plaths hyllade roman Glaskupan .

Dröm för dröm utbildar jag mig själv till att bli den där sällsynta figuren, mer sällsynt rentav, än någon av med lemmarna på Institutet för psyko analys, en drömkonnässör. Inte någon drömstoppare, drömtydare, inte någon som exploaterar drömmar i enfaldiga hälso- och lyckosyften, utan en obe sudlad drömsamlare för drömmarnas egen skull. En drömälskare för Johnny Panics skull, allas deras skapare.

Kim M. Kimselius

2014-04-01

Betyg

Johnny Panic och Drömbibeln fångar direkt med sitt härliga språk. Det är en kort novell som bara tar 40 minuter att lyssna på, men det är mycket givande minuter. Läs hela recensionen här: http://www.boktipset.se/blogg/kimselius_bokblogg/2014/04/01/johnny-panic-och-drombibeln/

Ulla Englund

2013-07-28

Betyg

Ett smakprov på författarens åtminstone delvis självbiografiska prosa. Ger absolut mersmak!

S

Sara .

2013-07-24

Betyg

Jag läste den två gånger och är fortfarande lite osäker på vad det var jag läste.