Johan Falk: Slutet var bara början

Nilsson, Anders

| 2023

Vinnare av Adlibrispriset Årets deckare 2023!Vinnare Storytel Awards Spänning 2024!Juryns motivering: "För en nervkittlande och oerhört spännande thriller i rafflande tempo med en smart, detaljerad och väl genomtänkt intrig som håller en på halster och överraskar gång på gång." En bil kör mot ett regnigt Göteborg och mannen bakom ratten är orolig. Greppet hårdnar och på den högra handen saknas två fingrar. Det har gått nio år sedan han offrade sitt liv för att rädda sin familj. Hans kropp hittades aldrig.Göteborg är hans stad, där har han levt och arbetat, men när han kör upp på den nybyggda Hisingsbron känner han inte igen sig. Han ser på sin stympade högerhand och minns smärtan från tortyren, minns avrättningen.Han borde egentligen inte vara här. Men han måste. Skuggor från det förflutna har vaknat till liv och en gåtfull ny fiende hotar att krossa honom...

Monika W

2024-01-31

När jag, i september, upptäckte att Johan Falk skulle återuppstå, fast i bokform, så blev jag själaglad. Att jag också skulle se till att läsa Slutet var bara början under ett besök i Göteborg var också självklart. Tack och lov så behövde jag inte vänta jättelänge. De sista dagarna i december var det äntligen dags.

Ända sedan jag såg första filmen, Noll tolerans, år 2000 tror jag att det var, så har Johan Falk varit mitt guilty pleasure. Förutom att jag inte känner mig ett dugg skyldig eller skamsen. Anledningen till att jag såg den var faktiskt blott och bart för att den utspelade sig i Göteborg. Som jag flyttade ifrån för alldeles för längesedan. Filmerna har både lindrat och spätt på min hemlängtan. Johan Falk i bokform ger precis som känsla som filmerna.

Slutet var bara början är en hårdkokt thriller, med non-stop action. Det är ingen bok man läser för den litterära höjden, utan detta är ren och skär underhållning. Från första till sista sidan. Jag känner nu ett oemotståndligt behov att se om filmerna. Alla tjugo. Och, vän av ordning, undrar så klart om detta är del 1 eller del 21.

OBS! Detta är en kraftigt förkortad text. Hela finns på min blogg https://bokslut.blogspot.com/2024/01/bok-slutet-var-bara-borjan-av-anders.html

Britt-Marie Kullin

2023-12-18

Betyg: 4 av 5 - 📚 - Den här boken är den första boken i en planerad bokserie. Och den utspelar sig efter dom tjugo Johan Falk-filmerna. Författaren till boken, Anders Nilsson, har tidigare både skrivit manus och regisserat ett flertal av filmerna. Den senaste filmen hette Slutet och kom 2015, och denna bok utspelar sig nio år senare. Jag har sett alla filmerna, och läste mer än gärna denna bok, som jag tyckte var riktigt bra. Och jag ser fram emot att följa bokserien vidare. Kan absolut rekommendera boken. Jag lyssnade på boken, som var bra inläst av Jonas Malmsjö.