Jerusalem är berättelsen om en stark väckelsevåg som delar en socken i Dalarna ? en handfull familjer följer kallelsen och beger sig till det heliga landet medan andra väljer att bli kvar på sina gårdar. Med starka färger och i dramatiska konflikter gestaltar Selma Lagerlöf här de teman som går djupast i hennes författarskap: trons makt och kärlekens förunderliga vägar. Jerusalem publicerades 1901 och 1902, här är de båda delarna samlade i en volym. Selma Lagerlöf (1858-1940) erhöll Nobelpriset i litteratur och valdes in i Svenska akademien. Bland svenska berättare är hon den som nådde den största läsekretsen, även utanför vårt eget land, och blivit Selma med alla.
2020-09-14
Intressant historia om utvandringen till Jerusalem. Om människors tro och galenskap.Sakligt om villkoren för "utvandrarna" till Jerusalem. Som alltifd i Lagerlöfs berättelser är det fina miljö och människoskildringar.Klart intressant på galmmelsvenska.
En förvånansvärt kontemporär historia om psykisk ohälsa. Börjar bra med gulliga kapitel om hur dottern gör olika saker som liten. Flippar mer eller mindre ut i en nervös klagosång som ändå är ganska fascinerande och mörk. Avskydde uppläsaren innerligt. Och formuleringen ”den lilla flickan från skrolycka” har etsat sig fast i min hjärna som en jävla böld. Om nån har pdf:en - gör en ”find”-sökning på begreppet och fasa. Upprepningarnas moder Lagerlöf.
Selma Lagerlöfs "Kejsarn av Portugallien" var en av våra bokcirkelböcker i somras. Det är en historia om kärlek och förtröstan. Om att inte kunna tro något ont om den man älskar. Och att leva i sin egen lilla galna värld. Jan i Skrolycka ville egentligen inte gifta sig, men det är bra att dela dagsverket med någon. Han ville heller inte ha barn, men när den nyfödda dottern läggs i hans famn blir han förälskad. Detta vackra hjärtegoda lilla knyte stjäl hans hjärta. Och när hon som ung kvinna flyttar till Stockholm för att tjäna pengar så föräldrarna kan behålla sitt hus kan han inte tro på det som senare viskas om henne. ***
Det här är en tänkvärd historia och man lider med Jan. Samtidigt som man vill ruska om honom. Och krama om honom.
2019-04-24
Tragiskt historia av en gamla man som sörjer sin dotter och hamnar i vansinne och sin egen värld.
En spännande historia om hur ett dalfolk utvandrade till Jerusalem under 1800-talet. En unik händelse på den tiden då boken utspelas, men ändå inte en helt omöjlig historia då idén är hämtad från den verkliga händelsen då bönder ifrån Nås socken i Dalarna utvandrade till Jerusalem på 1890-talet, vilket gör innehållet desto intressantare! Ytterst välgenomtänkt historia, intet onödigt innehåll någonstans, allt fyllde ett syfte och inget lämnades ouppklarat på sista sidan. Bra personporträtt, spännande relationsskildringar, intressanta bearbetningar av synd, skuld, arv, släktskap, övernaturlighet och tro, vackert språk och så fint ihopknutet på slutet. Tillfredsställande! Boken handlar bland annat om att göra rätt det som gjorts orätt, men inte nödvändigtvis på det sätt som vi människor först tänker oss, utan med en tankeväckande twist. Herrens och kärlekens vägar äro outgrundliga!
En historia väl värd sina hyllningar!
2015-11-17
En fantastisk berättelse. Känns som en blndning mellan dikt och verklighet. Selma Lagerlöf var en stor sagoberätterska och det framskymtar här och där.
Jag har verkligen insett nu att jag är inte personen som ska läsa gamla eller klassiska böcker. Vi fick i uppgift i svenskan att läsa den här boken och det har varit trögt pga tråkig. Den var inte alls bra eller händelserik. Miljön var tråkigt liksom Sverige 1914... Låter det intressant, nej.
2015-09-03
Bok 1 var bättre eftersom den hade mer närgående personporträtt, bok två tråkigare eftersom den var mer allmänt beskrivande.
2015-07-11
Fin gammaldags klassiker av Selma. Historien är överraskade smart och uttänkt och slutet är underbart vackert. Trots det behöver de kanske någon extra nerv för att vara en femma. Stark, stark fyra ändå!
På många sätt Selma Lagerlöfs största roman; ett utvandrarepos där religiösa och prosaiska spörsmål ställs på sin spets. Anslaget är annars detsamma som i Gösta Berlings saga, där enskilda livsöden och sällsamma händelser varvas med den huvudsakliga handlingen. Allt är - som väntat - oerhört gripande.
En bra bok om vår historia och hur livet kunde te sig ?förr i tiden?. Långa kapitel, men med en hel del styckesindelningar som gör att man kan lägga ifrån sig boken vid en naturlig brytning. Lite jobbig att läsa i början då Selma Lagerlöf använder sig, av för vår tid, gamla ord och uttryck.
Läste den första gången som fjortonåring, har nu läst om för fjärde eller femte gången. Den växer med mig, jag ser olika berättelser och olika perspektiv beroende på var jag står i livet. Om ni tänker att den verkar gammal och träig, tänk om! Ge den en ärlig chans och bli överraskade.
2011-12-24
Jag läste nog boken för 10 år sedan så jag är lite osäker på betyget. Kanske borde vara 5 i stället. En bok jag skulle kunna läsa om.
När jag läst ut boken hade jag en känsla av att den har fokus främst på karaktärpsykologi och kärlekens vara/icke-vara, till skillnad från Utvandarna eller Staden-serien som jag upplevde mer socialrealistiska.
Tror att en sån här bok kan upplevas beskriva så äkta personligheter att man kan bli påverkad att själv anta en av dessa i någon mån. Detta obeaktat huruvida premissen "så här är folk, bäst jag ställer om min egen personlighet i förhållande till det", faktiskt var korrekt innan boken ev. uppfann denna.
En god och genuin saga.
2011-10-06
Tyckte om den men blev så besviken att slutet av boken var så fruktansvärt tragiskt att det nästan drar ner betyget. Samtidig hade jag nog inte gillat ett lyckligt slut heller. Men första delen av boken är fin och bra
2011-10-05
Första boken jag läst av Selma lagerlöf och jag kan bara konstatera att det lär bli fler. En mycket bra historia med psykologisk känsla för människor. Nästan hundra år sedan den skrevs men den känns aktuell även nu då den ju berör hur människor är och reagerar utifrån vissa händelser.
2011-03-26
Jag håller på med en omläsning av boken. Redan efter några sidor suckar jag av välbehag efter Ajvides vampyrer och allmänt obscena personer.....
Jag har nu läst flera Selma Lagerlöfs böcker och jag är väldigt fascinerad över hennes raka berättarstil som känns väldigt modern.
I Jerusalem berättar Lagerlöf om det som hon så ofta återkommer till i sina böcker, religionens makt, kärlek, konflikter och hårt arbetande människor. Jag tycker om hennes berättarstil som pendlar mellan lite mer subtila skildringar till mycket färgstarka.
Jerusalem är en intressant skildring av väckelserörelsen i Dalarna och dess konsekvenser. Selma Lagerlöf har som vanligt skrivit en väldigt levande berättelse om personerna i byn Nås.
Bokens beskrivningar om Jerusalem och stridigheterna mellan kristna, judar och muslimer är lika aktuellt idag som när boken gavs ut för första gången, i två delar, 1901 och 1902. När jag läser om just detta glömmer jag nästan att boken är över hundra år gammal.
Jag är imponerad av personskildringarna som känns så verkliga. Alla karaktärerna berör mig på ett eller annat sätt och jag vill veta allt om dom. Mest imponerad är jag nog ändå av miljöskildringarna, av Dalarna och främst av Jerusalem. Det känns som om författaren bott i Jerusalem en längre tid. Lagerlöf har genom en kort vistelse fångat miljön och förmedlar det så självklart. Ofta kan jag finna miljöskildringar ganska tråkiga men inte här. De vävs in på ett så naturligt sätt i historien.
Med Jerusalemvann Selma internationellt anseende och många experter anser att dessa böcker utgör höjdpunkterna i hennes berättarkonst. Jerusalem är en fantastisk läsupplevelse. Jag kan varmt rekommendera boken om ni ännu inte läst den.
På www.bokbrus.se finns fler av mina bokrecensioner.
/Pia
Kejsaren av Portugallien är både en sorglig och gripande historia men framför allt är det en båk om en faders gränslösa kärlek till sin dotter.
Selma Lagerlöf skriver med fantastiskt språk och historien känns avskalad och okonstlad. Hon har skrivit ett ömsint porträtt av dårskap och kärlek utan att bli för sentmental.
Jag gillar hur Selma beskriver kärleken mellan far och dotter men också kärleken som hustrun Kattrina visar sin man. Hon viker aldrig från hans sida trots att han blir galen och inte kan hjälpa till med familjens uppehälle. Något annat som berör mig i boken är byns accepterande av Kejsaren av Portugalien. Till en början skrattar de åt honom i smyg men så småning om inser dom att det är kärleken som gjort Jan galen och då accepterar de honom som han är.
2009-10-14
Bra, mycket bra! Tänkvär med otroligt djup som både berör fint och som är jobbigt.