Jäntungen

Trosell, Aino

| 1994

Flag from sv

17


I Jäntungen skriver Aino Trosell om sin egen uppväxt under 50-talet. Hon berättar levande om den tidens dass, hur det var att bada i zinkbalja, att göra skolmognadsprov och att vara enda skilsmässofamiljen i byn.Förutom huvudpersonen Iris egen familj får läsaren möta många andra färgstarka människor: första lekkamrat Liisjers Linnea som var sextio år äldre än hon själv och som en stor sagobok, alla fyllhundarna som hyrde rum av familjen och mormor Matilda, vars mage det jämt kurrade i.Boken fungerar bra som högläsningsbok, men är också en bok som både barn, ungdomar och vuxna kan läsa tyst, för sig själva. Östra SmålandFrispråkig, ocensurerad och rolig men inte utan blänk av allvar. Aftonbladet

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Blommiga Barbro

2018-09-20

Betyg

En jättefin skildring om Ainos uppväxt i Malung och berättelsen om hennes föräldrar. Fin, lättlyssnad och gripande. I en bra uppläsning av Aino själv!
Slutbetyg, en 4:a!

Ulla Englund

2013-01-31

Betyg

Osentimental skildring av växa upp i Malung, bland mammans försupna hyresgäster, med frånskilda föräldrar. Aino Trosell har ett mycket bra minne.

M

Merja A

2010-05-18

Betyg

Författaren skriver på ett trevligt sätt om sin annorlunda uppväxt på 50-talet. Jag läste boken efter att ha läst Trosells gripande släktroman "En gränslös kärlekshistoria". Kan läsas av både barn och vuxna.