Jane Eyre

Brontë, Charlotte

| 2011

Flag from sv

2360


"Läsare, om du inte ännu upptäckt den unika röst som finns hos Charlotte Brontës Jane Eyre, så har du ett alldeles särskilt nöje framför dig."  Joyce Carol OatesJane Eyre,  är Charlotte Brontës mest älskade och lästa roman. Skildringen av den unga flickan Janes svåra uppväxt, hennes tid på välgörenhetsskola, hennes ankomst till Thornfield Hall och mötet med den gåtfulle mr Rochester och hans dunkla hemlighet är sedan länge en klassiker. Det har skrivits spaltmeter om romanen, och utifrån vitt skilda motiv: feminism, religion, symbolism, kärlek, passion, natur, barn, sociala frågor och så vidare. Generation efter generation har levt med, gråtit med, skrattat med den unga flickan Jane Eyre och hennes långa och krokiga väg fram till ett självständigt liv.Redan när Jane Eyre utkom 1847 blev den en storartad framgång. Genom sin passionerade och uppriktiga skildring av en älskande...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

L

Leo

2020-03-12

Betyg

K

Katrin Lindh

2019-11-22

Betyg

Malin R

2019-09-23

Betyg

Fördel med läsplatta: en befinner sig i en stuga i fjällen och börjar på bokcirkelboken, som parodierar "Jane Eyre", och inser att en fortfarande inte läst den - då är det bara att leta upp boken i Kobo Store, köpa den och börja läsa. 🤗
En klassiker om föräldralösa Jane och hennes uppväxt hos hemska mostern och den likaledes hemska internatskolan. Och hur hon blir guvernant hos mr Rochester, förälskar sig i densamme och så när blir bigamist. Men allt slutar lyckligt. 🙂
***
Det är måååånga ord och och mycket beskrivningar, så boken är lång. Men eftersom jag mest var ute efter att få veta vad boken handlar om snabbläste jag en hel del. Det är fullt förståeligt att den blivit en klassiker och den innehåller samma ingredienser som vilken nyskriven feelgood-bok som helst: en hjältinna med skinn på näsan, som hittar kärleken även om det är nära att gå åt skogen flera gånger om däremellan 🤗

V

Vanillan

2019-08-19

Betyg

Min favoritbok alla kategorier.

A

Alexandra Jansson

2019-02-04

Betyg

Ibland satt jag och skrek till till boken att inte göra det

A

Anna Self

2018-09-03

Betyg

Otroligt romantisk och mycket välskriven!

Mikaelita Bovalius

2018-05-11

Betyg

Jag gratulerar dig som ännu inte har läst denna bok - du har en guldskatt framför dig. Boken som du aldrig kan lista ut fortsättningen i, du bara måste vända blad och läsa. Det är av de ABSOLUT bästa böckerna jag någonsin har läst. Jag älskar dig Jane Eyre och jag älskar dig Charlotte Brontë. Faktum är att jag föredrar Charlotte framför Jane Austen. Charlotte sägs sakna humor och visst, det är ingen skämtroman, men nog finns det glädjefyllda stunder att le på. Den innehåller också många stunder när ögonen blir blöta, av bokens tragiska stunder som dock är mer vackra än sorgliga. Denna bok borde vara obligatorisk att läsa - för alla. Det är ett kärleksdrama, som bygger på så mycket mer än någon snuttig lovestory. Jag ser ämnen som mystik, rasism, uppror, feminism och barnuppfostran. 2 sidor, sen var jag fast, natt efter natt i 539 välskrivna sidor. En del kallar Janes barnår i början av boken för trista, men det är fel, den delen lägger ju grunden till hela storyn om vem Jane är och utvecklas till att bli. En lisa och njutning för själen. LÄS DEN OMGÅENDE!

A

Anki Hedberg

2018-04-04

Betyg

Romantik på hög nivå...Jane Eyre är en klassiker, nåt för alla att läsa!

A

Anna Forsén

2017-07-19

Betyg

Stark, spännande och välkomponerad berättelse som berör! Inte konstigt att det blivit en älskad klassiker!

Iris Eriksson

2017-04-01

Betyg

Riktigt bra, inte vad jag är van vid att läsa.

B

Berenike

2017-01-29

Betyg

Jane Eyre är tio år då berättelsen börjar. Hon är föräldralös och bor hos sin döda morbrors familj. Hon har mycket svårt att passa in och blir mobbad av sina kusiner. Efter att ha blivit orättvist bestraffad genom att låsas in i ett rum som hon tror är hemsökt blir hon sjuk och en doktor tillkallas. Han ser till att hon får börja på en internatskola efter att hon berättat om hur hemskt hon har det. På skolan får hon vänner för första gången i sitt liv och hon stannar på skolan i åtta år. Sex år som elev och två som lärare. Men efter så lång tid på samma ställe börjar hon längta efter något nytt. Hon annonserar i tidningen och får en tjänst som guvernant på godset Thornfield Hall. Där har hon det bra och när godsets ägare, mr Rochester, kommer på besök blir hon förälskad. Det hon inte vet är att han har en mörk hemlighet.

Karaktärerna är alla väl utvecklade och har tydliga personligheter. Man sympatiserar genast med Jane och motsätter sig de som beter sig illa mot henne vilket är ganska självklart med tanke på att boken är skriven i jag-form. Jane är en trevlig och snäll person men har ett häftigt temperament vilket var den största anledningen till att hon inte passade in hos sina släktingar. Efter skolvistelsen har hon blivit lugnare och fått lättare att lägga band på sina häftiga känslor. Hon är ärlig, ibland nästan för mycket för sitt eget bästa, och uttrycker för det mesta vad hon tycker utan att bry sig om hur andra ska ta det. Hennes goda sidor tillsammans med hennes brister gör henne till en trovärdig person som man kan känna igen sig i.
Mr Rochester däremot introduceras som en rätt så otrevlig typ. Personligen tyckte jag i början inte alls att han förtjänade Janes kärlek men allt eftersom berättelsen fortskred blev han mer och mer öppen och man insåg att han på insidan var en mild och godhjärtad person trots sitt robusta sätt. Dessutom är det snart tydligt att han känner samma sak mot henne som hon mot honom vilket gör det omöjligt för mig att inte shippa dem. Övriga karaktärer har endast små roller och det finns därför inte så mycket att skriva om dem.

Boken är alltså skriven på 1800-talet, vilket självklart betyder att det finns många skillnader i samhället mot hur det är nu. Konstigt nog tänker man inte allt för mycket på att den är så pass gammal, vilket gör det desto mer upprörande när man kommer till en del när tidsskillnaderna lyser igenom på ett sätt som är sexistiskt eller rasistiskt. Då måste man komma ihåg att det var så folk tänkte på den tiden och inte döma boken eller karaktärerna utifrån det. Annars är det tydligaste som visar på att boken utspelar sig för länge sedan är att de t.ex. åker häst och vagn istället för bil och bristen på elektricitet.

Att det är gammalt märks även på språket. Jag tror att jag läste en något förnyad version men sättet den var skriven på och hur personerna formulerade sig var ändå gammeldags. Detta var däremot inget större problem för mig då jag kom in i det efter några sidor. Jag tyckte det var intressant att se på skillnader och likheter i språket och förvånades över att det var så pass likt. Det fanns dock ställen då jag saknade moderna formuleringar men inte så mycket att jag störde mig på det.

På det stora hela tyckte jag att det var en väldigt bra bok. Den var spännande och intressant men kunde bli lite långrandig på sina ställen då den inte innehöll särskilt mycket humor. Det fanns vissa ställen som var för sorgliga för mitt tycke, till exempel när Janes närmsta vän från skolan dog i lungsot, men det var skrivet på ett väldigt fint sätt vilket fick en att inse att det var okej. De sorgliga delarna vägdes upp av gladare stycken och det lyckliga slutet.
Med tanke på att det är en relativt lång bok med ganska svåra formuleringar skulle jag inte rekommendera den till folk som inte är så vana vid läsning, och inte heller till dem som föredrar böcker med mycket action då den mest beskriver vardagshändelser i ganska stor detalj. Det är dock en bok för dem som gillar mer lugna böcker, gärna med inslag av mystik, vilket är något som infaller efter ungefär halva boken. Det kan vara bra att ha gott tålamod eftersom boken tar ganska lång tid på sig att komma till de mer händelserika delarna.
För fantasyläsare kan jag berätta att den i början påminner väldigt mycket om Harry Potter, ett föräldralöst barn som växer upp med sin moster/morbror och kusiner vilka beter sig illa mot dem tills de kommer till en internatskola där de får ett bättre liv. Jag är dock inte säker på huruvida jag ska rekommendera eller avråda boken av detta skäl. Det kan ju självklart vara en trevlig likhet men på samma gång kan man bli besviken om man bara jämför dem med varandra. Likheterna sträcker sig nämligen inte längre än de första kapitlen och de är ändå mer olika än lika.
Jag tror det viktigaste med att läsa Jane Eyre är att ta den för det den är. Om man förväntar sig något annat eller tänker att t.ex. en annan genre skulle vara bättre skulle man troligtvis inte tycka om den medan man, om man vet vad man ger sig in i, kan få en mycket trevlig läsupplevelse.

Mrs SHE

2016-08-24

Betyg

Lågmäld och fint skriven bok. Ett förvånansvärt modernt språk. Fina karaktärsporträtt. En smula seg mot slutet. Rekommenderas.

B

Benjamin Elfors

2016-08-19

Betyg

Vilket mästerverk. Inte en död sekund. Karaktärerna är levande och mångbottnade. Slutet är lysande.

Izabela Horn

2016-07-11

Betyg

En klasiker som varken är seg eller svårläst. Jane Eyre har kunnat vara skriven i modern tid. Jätte bra bok som ger en bild av hur kvinnorna levde i mitten av 1800 talet.

E H

2016-02-21

Betyg

Tog mig an denna klassiker för att se om jag skulle kunna uppskatta en sådan gammal bok och det gjorde jag.

Irene Malmeling

2014-10-18

Betyg

Världens bästa roman skrevs 1847. Så modern. Så viktoriansk. Så romantisk. Så kontroversiell. Så dubbeltydig... Och när Katarina Ewerlöf läser något som hon tycker om - då blir det magi!

Sanna Carlborg

2014-09-02

Betyg

En fantastisk klassiker! Mycker mer kanske inte behöver sägas? Den har ju nästan allt.

Emma Svanberg

2014-08-29

Betyg

Komplext språk och det känns att den är skriven för länge sedan, men den går också att relatera till på då många sätt. Känner mig som Jane eyre på många sätt. Älskar att karaktärerna är så levande och på många sätt osympatiska. Det händer väldigt mycket i boken, nästan så att det hade kunnat bli så många fler böcker eller en serie, vilket det ju också blivit, men CB knyter ändå samman det så det inte blir helt fragmentariskt.

I

Ingela Karlsson

2014-06-08

Betyg

En av de bästa böcker jag läst. Läs den!

Malin Sundman

2014-05-08

Betyg

En vacker historia, lättläst och svår att lägga ifrån sig. Förstår varför den blivit en klassiker. Stark fyra.

Camilla Nilsson

2014-02-07

Betyg

Underbart, vackert språk både i original och i översättning. En roman med många djup och ingångar som är intressant att analysera från alla tänkbara håll. Det som ger mig en besk eftersmak bara är att den imperialistiska/koloniala blicken på Bertha har fått stå och fortsätter att stå oemotsagd till stor del ännu. Olika läsare fokuserar på olika delar, vilket jag förstår, men det går ändå inte att ignorera en så central del av narrativet och bokens underliggande moral. Rekommenderar Spivaks text "Three women's texts..." som kritiserar just detta i romanen och som är en nödvändig motvikt. Ändock är det en sann klassiker som jag tycker att alla borde läsa!

R

rojo Z

2013-09-16

Betyg

En väldigt fin berättelse.

Maddes Bokblogg

2013-09-02

Betyg

Fantastisk! Vill inte att den ska ta slut!

J

Jelena Vasiljev

2013-05-09

Betyg

I liked it!

Maria Blomkvist

2013-03-10

Betyg

En underbar och spännande berättelse samtidigt som den är en viktig historisk milstolpe för starka och komplexa kvinnliga karaktärer.

I

Ida Björkman

2012-10-23

Betyg

Min absoluta favorit!!

Emelie

2012-10-11

Betyg

Fantastisk!

Malin Lundh

2012-07-25

Betyg

Wow vilken underbar bok. Fullkomlig älskar den. Hur har jag kunnat missa denna?

Samuel Malm

2012-06-11

Betyg

Helt enkelt en bra klassiker, men inte en bok jag skulle läsa om. Är riktigt bra skriven, och helt klart en bok att ögna igenom. Tar hellre fram en oläst Jane Austen, än en Brontë, enbart personligt tycke.

Sara Sandquist

2012-04-30

Betyg

Jag vet inte om det var översättningen, men jag blev en aning besviken. Jag hade så stora förväntningar på denna bok och det är klart att den är bra - men inte lika som jag trott.

Betyg

Fantastiskt språk i denna nyöversätning.

Charlotte Malm

2012-03-22

Betyg

Det är uppfriskande att läsa en bok som utspelar sig i mitten av 1800 och som också är skriven då. Jag har läst en uppsjö av historiska romaner av nutida författare och de känns ibland inte helt trovärdiga. Boken är helt klart tänkvärd och det är lätt att leva sig in i Janes värld utifrån hennes erfarenheter. Nu känns det som jag ska fortsätta i samma anda med systerns verk.

A

Amanda S

2012-03-12

Betyg

Bästa boken jag har läst.

Merith Bäck Malila

2012-02-10

Betyg

Boken överraskade mig - jag kunde inte sluta läsa. Intelligent dialog, känslostarkt språk, fascinerande karaktärer och i en översättning som gör att den känns anmärkningsvärt modern. 2012 kämpar vi fortfarande med konventioner och att förmå leva våra liv och inte efter andras förväntningar på oss. Jag kommer att läsa den igen. Rekommenderar den varmt.

Pernilla Lindholm

2012-02-09

Betyg

Det finns inte så mycket mer att säga än att jag älskar den här romanen. Det var inte längesedan jag läste den sist, men var bara tvungen att läsa den igen...

Mats T

2012-02-05

Betyg

Denna bok var en gripande liten kärleks historia.
Jag gillade det jag läste..

Anna Lindström

2012-01-18

Betyg

Underbar historia och fantastiskt berättad! Jag har (faktiskt!) lyckats avhålla mig från att se någon enda dramatisering/film innan jag nu läst den första gången (= jag hade inte en aning om vad som skulle hända! Kände bara till namnet Mr Rochester...) vilket gjorde hela upplevelsen ännu mer fantastisk. Kan inte annat än skratta och skutta runt :) Jane Eyre är min nya "idol" - vilken tjej :) Blev helt uppslukad och levde mig med i historien och nu känns det nästan lite sorgset och tomt att boken är slut. Väldigt bra översatt av Gun-Britt Sundström.

Linda Åslund

2011-11-10

Betyg

Förstår att den var nyskapande när den skrevs år 1846 (nästan 20 år före t ex Unga kvinnor av L M Alcott). Gillar att den skiljer på konventioner (vad som är brukligt enligt den allmänna uppfattningen) och moral (vad som är rätt enligt den allmänna uppfattningen). Och att Jane, alltigenom boken, har rätt till sin egen moraluppfattning. ...yey för det!

Kamali 

2011-10-11

Betyg

Sjukt tråkig. Jane är en torrboll som tar skit och har mindervärdeskomplex.

Jasmina <3

2011-09-13

Betyg

Jag bara älskade denna bok den var såå bra.
Den är helt klart värd sin 5a =)

S

Stephanie G

2011-04-17

Betyg

En av dessa böcker man ska ha läst. Har väldigt svårt för personen Jane. Jag har så svårt att se något tilltalande i henne. Bokens starka fördelar är miljöbeskrivningarna.

B

Bissous .

2011-04-11

Betyg

Jag trodde jag skulle älska den här boken, men jag står inte ut med Jane Eyre! En så fruktansvärt osympatisk människa som bryr sig alldeles för mycket om vad folk tycker! Dock är Mr Rochester ganska rolig, så han räddar upp betyget till en tvåa i alla fall. Men nej, jag föredrar utan tvekan Austens språk framför Brontës.

Elisabeth E

2011-02-20

Betyg

En romantisk berättelse om en stark kvinna i 1800-talets England som vågar gå sin egen väg och möter en mängd olika hinder men möter dem med båda rädsla och mod. En klassiker som bör läsas :)

Maria Johnson

2011-02-15

Betyg

kurslitteratur

Betyg

En bok kanske inte kan bli bättre än så här. I alla fall inte minnet av läsupplevelsen som 14-åring.

A

Anonym Bokälskare

2010-12-21

Betyg

Läste den för första gången i 15-års åldern och sedan dess har jag varit fast. Boken är så mycket mer än den kärleksroman jag förväntade mig. Här finns en ensamhet och utsatthet som berör men också ett porträtt av en stark kvinna som går sin egen väg.

T

Thomas Karolin

2010-11-09

Betyg

Som en del andra här skrivit tyckte jag den här var överraskande bra. Jane är överraskande modern, det är ändå en figur sprungen ur 1800-talet. Man anar en god psykolog hos författaren, sånt gillar jag. Läste den på engelska, vilket gjorde att läsningen drog ut på tiden. Men det var värt det, tror den skulle tappa mycket i översättning (måste dock sägas att genom nästan hela boken så används uttrycket "ejaculated" när någon utropar någonting. Och de utropar en hel del. Känns väl som det uttrycket i rätt hög grad har en ganska annorlunda betydelse numer?). Handlingen har en del oväntade vändningar, men jag tycker ibland den blir för långdragen. Stör mig litegrann på en del sammanträffanden som blir alltför fantastiska. Men totalt sett en bra bok, välförtjänt klassiker.

Elias Chougui

2010-07-26

Betyg

Älskade boken! En briljant berättelse om en kvinna som säger vad hon tycker trotts tiden. Ett fullgjutet mästerverk

Helena Nilsson

2010-07-25

Betyg

Ärligt talat föredrar jag Jane Austen.

S

Sina J. Saouk

2010-06-24

Betyg

Wow, måste jag säga! Jane Eyre både fascinerar och inspirerar, och jag har förvånats över hennes mod till att våga säga precis vad hon tycker och stå för det.
När jag började läsa boken trodde jag att jag inte skulle gilla den alls, men jag fastnade för den, och den har väckt olika känslor hos mig - ilska, förvåning, sorg, glädje..
Definitivt en av de bästa böcker jag har läst.

Emma Johansson

2010-05-31

Betyg

En av de bästa böcker jag läst vilket jag inte trodde när jag motvilligt började läsa den för att göra svenska-läraren glad...

Nils Thor

2010-05-26

Betyg

Mycket bra, fängslande. Fick äntligen veta ursprunget till uttrycket ?the mad woman in the attic?.

M

Margareta Ekelund

2010-05-08

Betyg

Ett mästerverk - den har allt, inklusive humor. Föredrar absolut Brontesystrarna framförJane Austen som trots sin briljans ? eller kanske just på grund av den - är för torr. Här sjunger det i blodet!

Yvonne Kron

2010-04-04

Betyg

jättebra bok

Sofia Åkerberg

2010-03-06

Betyg

Kanske mest känd som en odödlig kärlekshistoria men som sådan måste jag säga att jag föredrar Wurthering Heights -- mer vildvuxen och livskraftig. Jane Eyre är liksom den mer ordentliga kusinen från landet, inte nödvändigtvis tråkig men lite tillknäppt.

Dessutom blir man lite less på Janes besatthet av Mr Rochester, beskrivningarna av St John Rivers tecknar för min del ett betydligt intressantare porträtt, sannolikt för att de inte är färgade av skolflicksförälskelsen.

Förälskelse förvandlar dock inte Jane helt och fullt till ett våp. Möjligen kan man tycka att hon är väldigt snabb med att förlåta Mr Rochester för hans inte så lilla snedsteg men generellt sett är hon en stark karaktär. Hon tackar nej till inte mindre än två erbjudanden som åtminstone på ytan borde kunna te sig ganska lockande samtidigt som hon inte heller är någon överhelig typ. Hon deklarerar starkt i motsats till Helen Burns att hon inte kan nöja sig med enbart andliga belöningar i livet efter detta.

Janes karaktär ska dessutom kontrasteras mot de två viktigaste männen som bägge är totala egomonster om än på olika vis. Bortsett från Janes kusiner är faktiskt de flesta kvinnliga karaktärer positiva medan de flesta manliga (som är närvarande i boken vill säga) är rätt negativa.

Ingen fullträff, men helt klart njutbar.

K

Klas Skogström

2010-03-05

Betyg

En mycket bra,spännande och underbar roman. Handlingen är fascinerande och svår att släppa. Romanen är lite tungsint.
Man får följa Jane Eyre i unga år och i hennes kamp för självständighet, jämlikhet och frihet.Vidare får man följa hennes positiva utveckling och mognad.Hon är mån om sin personliga integritet.Man får också följa henne som fosterbarn, på uppfostringsanstalt, som guvernant och sedan som tilltänkt hustru.
Den är bara värd en svag femma på grund av det ibland tillkrånglade språket och en bristfällig notapparat.

Julia Nilsson

2010-02-08

Betyg

Omöjlig att inte älska...

Engelska Väninnan

2010-02-02

Betyg

Den bästa boken någonsin skriven av en kvinna om en kvinna? Förvånantsvärt njutbar än idag. Det är ett måste för alla litteraturintresserade att ha läst denna engelska klassiker som ständigt refereras till.

A Bookaholic Swede

2010-02-01

Betyg

Jag brukar gilla denna typ av böcker, men Jane Eyre har jag jättesvårt för. Troligtvis beror det på att jag aldrig direkt tycker om karaktärerna och det enligt min mening är förödande när det gäller att läsa en bok.

selin baltali

2009-12-27

Betyg

Den här boken är en av mina favoriter, jag kan läsa den om och om igen. Underbara karaktärer och en underbar kärlekshistoria.

Emma

2009-12-26

Betyg

Underbar 1800-talsberättelse med romantik och målande miljöer som fängslar en. Skriven av en kvinna rebellisk för sin tid med en hel del förtäckta budskap att fundera över.

Margot Leonore

2009-11-07

Betyg

Hm alltså den upplagan jag läste kom inte från LL-förlaget, vet inte vad dom menar med lättläst version. Hur som helst fantastisk bok i översättning av Gun-Britt Sundström.

K

Karin Huss

2009-09-02

Betyg

det var visserligen säkert 20 år sedan men jag tror jag skulle sätta en 5:a om jag läste om den

Emma Nordenström

2009-08-10

Betyg

Väldigt gripande och överlag bra bok. Språket är en fröjd för sinnet. Däremot tyckte jag att vissa partier var ofattbart sega och lite väl utdragna, därav min trea. Men kan man bortse från dessa delar av boken så får man en väldigt angenäm läsupplevelse.

Betyg

Förbaskat bra och gripande bok! Kommer att läsas igen!

Frida Niss

2009-06-20

Betyg

Ibland så stör jag mig lite på den tidens värderingar i vissa frågor, men för att vara från just den tiden är boken ändå tidslös i vissa konflikter. Man kan relatera till huvudpersonens veliga inre och beundra henne för att hon står emot vissa påtryckningar ändå. Man blir hoppfull och glad av den.

Sandra Åkesson

2009-06-18

Betyg

På det hela en bra bok, men jag hade nog gillat den ännu mer om jag inte hade haft massor förväntningar på den. Det blir liksom massor förväntningar på klassiker och då blir man alltid lite besviken på boken. Men trots det så tyckte jag boken var bra, riktigt bra faktiskt.

Amelie Adrielsson

2009-06-17

Betyg

Å vad jag älskar denna bok!

Johanna P

2009-06-17

Betyg

Tar lång tid att komma in i, men sen är den definitivt en otrolig läsupplevelse

Jane Carlsson

2009-06-16

Betyg

En av mina favoritböcker. Beskriver ett riktigt liv inte en förskönad variant av det.

marre marre

2009-05-19

Betyg

Jag hade räknat denna som en kärleksroman och dumförklarat den. Men jag måste säga att det är en liten läsupplevelse att läsa Jane Eyre.

Miljöbeskrivningarna är så fantasieggande. Visst handlar romanen om kärlek men det är inte bara detta rosa skimrande romantiska daltandet som man annars förknippar med kärleksromaner.

Det är ett liv vi får följa, från i fattigdom utstött flicka till en självständig ung kvinna med många djupa lockande tankar.

Romaner har även en spänning och när man invaggats i falsk säkerhet att det går väl för huvudpersonen så händer något som rycker med dig som läser.

beskrivningarna av miljöer, personer, och känslor kan vara lite väl långa och överdetaljerad dock.