Jakten på den perfekta puben

Kristina tittade på den perfekt v-formade ryggtavlan som cyklade framför och undrade hur den såg ut au naturel. Hon borde kanske snarare funderat över vad hon egentligen gjorde vinglandes i Cardiff mitt i natten. Men man ska ju leva i nuet, och detta var ett gyllene tillfälle att börja leva efter den devisen. Efter att ha blivit utmobbad från sitt jobb emigrerade Kristina till Wales. Följ med på en underhållande jakt på varmvatten, drömyrket och en klassisk pub bland byråkrater, cirkusdirektörer, kolbaroner, kung Arthur och Jabba de Hutts vänsterhand. Kristina Svensson är skribent, hobbyfotograf och vetenskapsinspiratör som gillar god ale, snygga män och ett värdelöst vetande. Hon har bott i Wales i två omgångar, 1999-2000 och 2004. Jakten på den perfekta puben är en blandning av kåseri och reseberättelse.

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

S

Stefan Åberg

2014-02-03

Betyg

Jakten på den perfekta puben av Kristina Svensson utspelar sig i Wales i staden Cardiff med omnejd dit Kristina några år in på det nya seklet återvänder för att arbeta som vetenskapsinspiratör på Technical Science Center (TQ) efter att några år tidigare ha tagit en MSc i Science Communication vid universitetet där.

TQ är alltså ett science center, en besöksattraktion med olika interaktiva experimentstationer där syftet är att förklara fysikaliska, kemiska och tekniska fenomen och i förlängningen inspirera intresset inom dessa områden. En av Kristinas arbetsuppgifter är att skriva manus och genomföra olika vetenskapliga föreställningar inför publik.

Kristina kåserar över tillvaron i främmande land och inledningsvis gäller det att lösa alla de problem som en utlandssvensk råkar ut för, skaffa bostad, bankkort, fortskaffningsmedel, Internet, SIM-kort till mobilen o.dyl.

Vi får följa Kristina och hennes kollegor och vänner på allehanda äventyr runt om i Wales där den röda tråden som bokens titel antyder är att hitta den perfekta puben. Kristina beslutar sig nämligen för att genomföra ett privat forskningsprojekt med ambitionen att besvara den frågan. Detta innebär att många pubar passerar revy och massor av olika öl provsmakas och bedöms, vissa mer lättdruckna än andra. Läsaren får även en god insikt i framförallt Walesisk bryggerihistoria.

Berättelsen genomsyras överhuvudtaget av en mängd fakta och detaljer om än det ena och än det andra. Av bokens baksida framgår att författaren har en förkärlek för värdelöst vetande och en del av det som beskrivs i boken kan nog hänföras till den kategorin.

Jag läste boken med stort nöje och kan rekommendera den till var och en, inte minst de som vill veta mer om Wales i allmänhet och Walesisk ölproduktion i synnerhet. Det är inte utan att man efter att ha läst boken blir lite inspirerad att ta en tur åt det hållet framöver, en del av Storbritannien som än så länge ligger på min outforskade karta.

R

Rebecka Nilsson

2012-03-27

Betyg

Reseberättelser och självbiografier tillhör de genrer som jag sällan läser, av samma anledning som jag tycker att det är tråkigt att titta på andras semesterbilder -det var alltid roligare om man var med. På det viset är det nog också med Jakten på den perfekta puben som bjuder på en svenskas resa mellan Walesiska pubar, vandringsstråk och vänskaper. Kristina Svensson skriver dock trivsamt, lättsamt och med en lite kaxig glimt i ögat som jag uppskattar. I berättelsen om sin jakt på god öl och gott sällskap inflikar Svensson också mängder med charmigt, meningslöst vetande som för mig är den största behållningen. Jag glädjs av de små utläggningarna om fd postmästarassistenter i Bath eller romerska härförare. Även om det inte känns som om Jakten på den perfekta puben är skriven för en läsare som jag måste ändå en bok som dessutom nämner både Mr Darcy och Lord Peter Wimsey vara värd åtminstone en läsning!