Jag ska fånga en ängel

Östlundh, Håkan

| 2010

Flag from sv

117


Spännande och brännande aktuell samtidsroman En relationsroman om passion och lojalitet, ett ödesdrama om en tonåring som knivhuggs till döds, en brännande aktuell skildring av det segregerade Stockholm. Håkan Östlundhs nya roman kommer inte att lämna någon oberörd. Han är en frånskild polis som bor och arbetar i Stockholmsförorten Sollentuna. Hon är framgångsrik, gift bokförläggare med ståtligt kontor i Gamla stan och en tjusig lägenhet på Kungsholmen. På ett ytligt plan verkar Paul Bäckström och Ylva Ström inte ha någonting gemensamt. Och kanske har de inte heller det. Det enda de vet är att deras hemliga, passionerade möten är det som får dem att känna sig levande. Men efter en tid kompliceras deras förhållande och samtidigt blir Paul indragen i ett fall som engagerar hela Sollentuna. En kille från det fina villaområdet blir knivskuren till döds av någon ur det rivaliserande gänget...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Jan Banan

2015-09-04

Betyg

Fullständigt ointressant och dödtrist! Nä Östlundh...håll dig till mysiga gotlandsdeckare istället.

Sussie S

2015-03-15

Betyg

Inget genialt mästerverk på så vis, men jag fäste mig väldigt vid personerna, handlingen och miljön och eftersom jag inte är någon kritiker på officiellt plan så kan jag ge en 5:a bara för att jag gillade den. :)

Kitty Cat

2013-04-15

Betyg

Jag hade långt ifrån höga förväntningar men boken bjöd faktiskt på trevlig läsning.

Marianne Strandberg

2012-12-13

Betyg

Mer seg kärleksroman än deckare. Klart sämre än hans tidigare böcker.

M

Mats Sigfridsson

2012-11-07

Betyg

En relationsroman och samtidigt en kriminalroman om ungdomsvåld. Polisarbetet och gängmentaliteten känns verkligen trovärdig och äkta. Även relationsdramat känns äkta men det är ganska ytligt berättat. Språket är heller ingen höjdare men boken är sammantaget helt ok. En stark 2:a

G

Gunilla Jönsson

2012-08-13

Betyg

Det handlade mer om relationer än mord. Helt ok bok. Jag tyckte bättre om deckarserien från Gotland.

Jennifer Tydén

2012-04-02

Betyg

Gillar att det är två historier som får lika stort utrymme - relationen och brottet.

Maria Johnson

2011-09-22

Betyg

En helt ok roman.

Rasmusmatte .

2011-07-15

Betyg

Klart läsbar.

Kristina Simar

2010-07-25

Betyg

Recension av Håkan Östlundhs Jag ska fånga en ängel

Boken är utgiven på Forums förlag och innehåller 401 sidor.

Håkan Östlundh är född 1962 i Stockholmsförorten Sollentuna, men bor numera med sin familj på Söder i Stockholm under vinterhalvåret och på Gotland på somrarna. Han är utbildad litteraturvetare, har arbetat som journalist och förutom böcker skriver han mycket för film och TV. Han är mest känd för den uppmärksammade deckarserien om Gotlandspolisen Fredrik Broman (Släke, Dykaren, Terror och Blot). Den senaste delen är såld till USA och Tyskland.

Handling: En frånskild polis – Paul – som bor och arbetar i ett ganska trist område i Stockholmsförorten Sollentuna träffar en framgångsrik, gift kvinna som är mamma till två barn och bokförläggare – Ylva. Hon har kontor i Gamla Stan och en vacker lägenhet på Kungsholmen. Egentligen har de ingenting gemensamt. Paul har varit faktaansvarig för Sam Gordons första deckare och Ylva är Sams förläggare. De träffas av en slump på Sam Gordons releasefest. De blir sexuellt attraherade av varandra och inleder ett passionerat förhållande.

Samtidigt som deras förhållande pågår blir Paul indragen i ett fall som engagerar hela Sollentuna. När några ungdomar i det fina villaområdet har fest, tar sig några ungdomar från lägenhetskomplexet Malmövägen till festen och det uppstår bråk. Fönsterrutor slås ut och slagsmål utbryter. När polisen äntligen kommer har ungdomarna från Malmövägen försvunnit, men de tänker hämnas. De triggar upp varandra och en kväll ger sig några av ungdomarna iväg till villaområdet igen. Där upptäcker de tre av ungdomarna från festen i villaområdet. Slagsmål utbryter igen, men den här gången slutar det i tragedi. En av ungdomarna från villaområdet blir knivskuren till döds.

Paul är med och förhör ungdomarna. Detta samtidigt som han och Ylva försöker träffa varandra så ofta som möjligt. Utredningen drar ut på tiden och Paul tvingas ofta ringa återbud till Ylva. Deras relation blir inte vad Ylva tänkt sig. Hon börjar fundera på om hon kan leva ett normalt liv med Paul, vars liv är så långt bort från hennes. Hon tvingas välja mellan Paul, sin make och deras gemensamma barn. Vem väljer hon? Lyckas Paul och hans kollegor lösa mordet? Detta får du veta om du läser denna underbara bok.

En fängslande kärleks- och kriminalroman i ett. Att den handlar om bokförlagsvärlden gjorde den mer intressant eftersom jag själv arbetar inom det. Det var kul att lära mig lite om hur det går till på ett förlag. Författaren lyckas verkligen hålla både den kärleksfulla stämningen och den mera spännande handlingen riktigt samspelt. Övergångarna dem emellan är så bra gjorda. En underbar roman som innehåller det mesta av underhållningsvärde. En riktigt bra bok att ta med till stranden. Läs den!

Betyg 4/5 Kristina Simar

Tarja Ahlgrén

2010-06-24

Betyg

Den här boken har inte riktigt någonting, allra mest saknar den en vettig historia. Bara papperstugg, duger endast om du absolut inte har något annat att läsa.

Annie Fredriksson

2010-03-19

Betyg

Det bästa med den boken är att man känner igen sig i miljöerna, då jag själv är uppvuxen i Sollentuna utanför Stockholm. Men annars är den okej.

Britt-Marie Kullin

2010-02-17

Betyg

Det här var en mycket, mycket bra bok. Jag har läst fyra böcker av Håkan Östlundh tidigare, och alla dom är kriminalromaner, i en serie, som utspelar sig på Gotland.

Håkan Östlundhs senaste bok är helt annorlunda än hans tidigare. Jag tycker att det här är mer än roman än en kriminalroman. Den utspelar sig i Stockholm och handlingen är oerhört spännande, engagerande, gripande och bra.

Jag kan verkligen rekommendera boken till alla.