
Isaac Asimovs kultförklarade science fiction-klassiker Jag, robot från 1950 är läst över hela världen. Nu kommer den i efterlängtad nyöversättning. 1. En robot får inte skada en människa eller genom underlåtelse att handla tillåta att en människa skadas. 2. En robot måste lyda de befallningar som den mottar från människor, med undantag av sådana fall då dylika befallningar kommer i konflikt med den första lagen. 3. En robot måste skydda sin egen existens, förutsatt att detta icke medför brott mot den första eller andra lagen. Så lyder robotologins tre lagar som är grunden för att människan och maskinen ska kunna existera fredligt sida vid sida. Men konflikter uppstår mellan lagarna, och robotpsykologen Susan Calvin på Amerikanska Aktiebolaget Robotar och Mekaniska Människor tvingas använda sig av hela sitt kunnande för att förhindra en katastrof för mänskligheten. Jag,...
Visa mer
Recensioner
Betyg
Denna är nästan ett måste för alla inbitna sci-fi-nördar, framför allt om man är intresserad av genren ur ett historiskt perspektiv. Asimov var den första av sitt slag då det kommer till många koncept inom AI-sci-fi och man känner igen flera av dessa inslag i novellerna. Jag älskar hur idén om ”Robotologins lagar” öppnar upp för både ideologiska och filosofiska teorier och tankar.
Betyg
En genre jag vanligtvis undviker, en bok som överraskade mig positivt. De etiska konflikter som uppstår i robotarnas psyke är intressanta. Kanske det blir lite tjatigt om man läser hela boken i ett svep, som jag gjorde eftersom att brotten mot robotologilagarna tas upp i varje novell.
Betyg
men herregud, BOKEN OCH FILMEN HAR INGET GEMMENSAMT MED UNDANTAG AV TITEL OCH ROBOTLAGARNA!!!!! Manuset till filmen skrevs helt oberoende av boken. Sen fick produktionsbolaget rättigheter till I, robot elr nåt sånt och döpte då om manuset till I, Robot och bakade in robotlagarna i det hela.