
I Smalånger är det mesta som vanligt. Maria har hittats död. Hennes bror håller på att supa ihjäl sig. Harmynte John har ögon som svarta hål i rymden och äldreomsorgen får en ny medarbetare, Janakippo, som stack sin far med en högaffel. Jag for ner till min bror är en svart, rå, våldsam och from berättelse. Det är kärleksfullt, passionerat, varmt och tryggt. Svårast av allt är förlåtelsen.
Visa mer
Recensioner
Betyg
Betyg: 5 av 5 - 📚 - Jag är väl en av väldigt få som inte har läst Karin Smirnoffs bokserie om Jana Kippo tidigare. Vet faktiskt inte varför jag inte har läst den förut. Det är väl så enkelt förmodligen som att man bara inte hinner med alla böcker som man vill läsa. Jag har läst en fristående bok av henne tidigare, som heter Sockerormen, och den tyckte jag var mycket bra. Nu såg jag att det ska spelas in en teveserie som baseras på den första boken i Jana Kippo-trilogin, Jag for ner till bror, som jag kände att jag nog kommer att vilja se. Och då insåg jag att jag måste nog ta och läsa boken/böckerna först. Så nu har jag läst alla dom tre böckerna i trilogin, Jag for ner till bror, Vi for upp med mor, och Sen for jag hem, som kom ut åren 2018-2020. Och nu förstår jag verkligen alla lovord om böckerna, för dom var mycket, mycket bra. Välskrivna, spännande, berörande, roliga, otäcka, intressanta, gripande, tänkvärda, känslosamma, och som sagt, mycket, mycket bra. Och alla tre böckerna var nästan lika bra. Första och andra boken var bäst, och den tredje boken var något sämre, tycker jag, men alla tre är helt klart värda det högsta betyget. Så om ni är flera än jag som har missat denna trilogi, så säger jag bara: läs den! Jag varvade e-boksläsning med ljudbokslyssning, i 1,25 hastighet, suveränt inläst av min absoluta favorituppläsare, Lo Kauppi.
2023-10-25
Betyg
Jag gillar det enkla dialektala språket. Riktigt bra berättelse som håller boken levande.
2022-07-11
Betyg
Visserligen välskriven och ett språk man fångas av men berättelsen är så hemsk stundvis att jag måste göra en paus i läsandet. Den ena hemskheten avlöser den andra. Jag vill få en positiv känsla av en bok, inte en klump i magen och därför kommer jag inte läsa de 2 andra böckerna i serien.
Betyg
Då har jag tagit mig an denna omtalade bok.
Jag tycker författaren verkligen lyckas göra en otrolig berättelse om människor ute i bygden. Skriva om det vardagliga utan att det någonsin blir tråkigt. Och vilka öden att följa.
Jana är en intressant karaktär som formats av sitt liv. Sådant som får andra att backa, där står Jana kvar. Relationen till John är verkligen speciell den med. Att leta tryggheten i någon som inte är att lita på. Men ändå så bekant.
Ser fram emot fortsättningen!
2022-03-17
Betyg
Jag drevs med i berättelsen, mörk och otäck, kunde känna lukterna, se skogarna och gårdarna framför mig. Hade svårt att känna för någon av karaktärerna, förutom Jana - vilken bygd, vilka människor, vilka öden... Trots att jag läst andras recensioner om hur osannolika eller överdrivna vissa saker är, så var berättelsen och sättet att skriva ändå så starkt och drivande och målande. Jag blev inte klok på slutet bara, det måste få gå ett par varv innan jag förstår det riktigt. Men en riktigt stark berättelse som kommer sitta kvar i mig.
2021-03-21
Betyg
En mycket mörk berättelse från norrländsk glesbygd med inslag av fattigdom, misshandel och alkoholism. Fint och ovanligt språk, men jag hade förväntat mig mer av denna hyllade bok.
Betyg
I tisdags hade bokklubben jag är med i vårt första samtal. Vi diskuterade då denna bok. Vi hade delade meningar om den men vi tyckte alla att när man väl började läsa så ville men fortsätta då man önskade få veta vad som skulle hända och även varför karaktärerna är som de är. Språket är speciellt och jag tror att antingen gillar man boken eller så tycker man inte alls om den. Jag tycker den är bra. Historien är mörk och på många sätt tragiskt men ändå på något sätt fascinerande. Jag kommer absolut vilja läsa resterande böcker i serien.
Jag ger boken 4p medan bokklubbens poäng blev 3,25.
2021-01-07
Betyg
Jo namnen är ihopskrivna, som, göranbäckström, och direkt kunde jag höra norrländskan, vilket var en fin detalj, men som kanske bara Norrland uppskattar. I övrigt inte skriven på dialekt mer än några ord här och där i dialog.
Den bästa bok (tillsammans med sina två andra delar) som jag läst på mycket länge. Jag är inte ens missnöjd med slutet.
Har rekommenderat den till andra som norrländskt vemod, alkoholism, incest och våld.
Måste älska formuleringar som
"Han fick utlösning. Jag fick ved. Alla var nöjda".
Så man ska inte helt sakna förmågan att le åt galghumor.
2020-12-26
Betyg
Har svårt för språket. Kan inte vänja mig vid små bokstäver till namn. Men hyfsad historia. En något överreklamerad bok.
2020-05-01
Betyg
Jag älskar när en bok överraskar mig. När man inte tror att man ska gilla den. Jag for ner till bror är lite utanför min comfort zone, men jag blev verkligen helt fast. Det tog mig ett litet tag att komma in i den, mest på grund av hur den är skriven, men efter det så flög jag mig igenom boken på mindre än en dygn. Riktigt bra. Brutal, ärlig, och hemsk. Men samtidigt så himlans bra. Ser fram emot att läsa del två
2020-04-13
Betyg
En stark och gripande berättelse om ett tufft liv. Barnmisshandel, alkohol och fattigdom i ett som det ofta skildras laglöst Norrland. Det tuffa livet till trots skimrar ett slags hopp och sökandet efter kärlek. Et rakt och enkelt språk som verkligen fängslade mig.
Betyg
En helt fantastisk bok! Läs den!
Det tog några sidor innan jag kom in i författarens sätt att skriva med sammanskrivna namn utan stor bokstav, dialektala ord och korta meningar, men vilken läsupplevelse det blev sedan trots våld, barnmisshandel, alkoholism, otrogenhet, hat och ilska men mitt i allt detta hemska finns även kärlek, förlåtelse och medmänsklighet vilket gör att man står ut med att läsa boken.
En fantastisk historia i svensk nutid om ett samhälle i Norrland skriven på ett sätt att det känns som man är med i kylan och snöslasket ihop med huvudpersonerna.
2019-12-25
Betyg
Den har klara poänger, men det går lite fort och är lite för mkt skröna möter Jägarna för min smak.
2019-12-09
Betyg
En kanonbok! Sättet den är skriven passar så bra, jag får en tydlig bild hur huvudpersoner lever, i vilken samhälle de befinner sig och hur de kommunicerar. Temat föräldrar tycker jag är intressant och beskrivs på ett icke-snyftande sätt vilket är positivt. Det finns humor i boken trots allt det svarta, jag drog på smilbanden flera gånger. . Anledningen till att boken inte får 5 är att den innehåll lite väl många samhälleliga teman: misshandel, incest, mord, missbruk osv. Känner att det hade behövts alla svåra ämnen, boken är så bra ändå. Men på det stora hela är boken verkligen läsvärd, språket flyter på så fint och ger en tydlig bild av personerna. Ser fram emot nästa bok!
Betyg
Smirnoffs ångande glesbygdsprosa
En burlesk skröna fylld av övergrepp, tragik och humor. Så uppfattar jag Karin Smirnoffs glesbygdsroman. Huvudpersonen Jana Kippo återvänder till barndomens trakter i Västerbotten för att undsätta sin alkoholiserade bror.
Hon får jobb inom ortens hemtjänst. Umgänget med gamla och sjuka spinner trådar mellan nutid och det som varit. Storyn utvecklas och överraskar i takt med hemligheter som kläs av. Oanade band mellan personer kommer i dagen.
Man sugs in i en brutal verklighet av dråp och självmord. I mörkret spirar också längtan, ömhet och solidaritet.
Boken har även uppmärksammats för författarens annorlunda språkbehandling.
Karin Smirnoff är i och för sig inte först med att befria skriftspråket från kommatecken eller skippa versaler i personnamn. Att sätta ihop repliker och dialoger utan pratminus eller direkt anföring är inte heller något nytt. Hon briljerar ändå i ett mycket personligt skrivsätt. Orden ångar av känslor. Hon bryter sin mustiga berättelse i korta stycken imiterande en ordkarghet hos karaktärerna och strör godiset för våra fötter.
Får prosan ett extra lyft av dessa stilgrepp?
Recensenter har öst beröm över framställningen. Jag saknade ofta det stöd och den språkliga spänst som rätt placerade skiljetecken kan ge en text. Jag ser ingen fördel i att för- och efternamn geggas ihop i gemena ordkonstruktioner, även om syftet är att härma dialekt och kanske skapa begrepp runt karaktärerna. Formexperiment kan ibland bli ett hinder för läsupplevelsen.
Smirnoff har ångat vidare i uppföljaren ”Vi for upp med mor”, och en tredje del lär vara under produktion. Storyn ska troligen också filmatiseras. Det vittnar om författarens och förlagets känsla för dramatisk nerv och kommersiell framgång.