?Häng en skylt på den skyldige!? Jonas Karlssons nya kortroman Jag är en tjuv berättar historien om när säkerhetsansvarige Roland oturligt nog lyckas ertappa en av snattarna på köpcentret och tvingas utföra en bestraffning han önskar han aldrig hade hittat på. Om hur ett infall går från dålig idé till att plötsligt glida en ur greppet bara för att sedan ta en ände med förskräckelse. Oväntade vändningar, generationsöverskridande handfallenheter och en händelseutveckling som sätter allting i nytt ljus.
Jag vet att jag har sagt det förut, men det tål att upprepas: Jonas Karlsson är en av mina favoritskådespelare. Nu går han, dessutom, från klarhet till klarhet även som författare. Så otroligt observant och så duktig på att få ner alla mänskliga små egenheter utan att använda speciellt många ord. Läs mer på min blogg
Tre minus ger jag i betyg. Karlsson gör sig nog trots allt som författare bäst som novellist. Grundtanken i "Jag är en tjuv" är bra och innehåller såklart flera komiska poänger. Men totalt sett är den för långtråkig och, faktiskt, poänglös. Det kunde nog gått att göra en novell av den istället. Men plus för Karlssons träffsäkerhet av vardags- och arbetslivshändelser. Samt att jag gillar korta romaner (God Jul var jättebra!).
Roland, säkerhetsansvarig på MegaLivs, kommer på idén att man ska låta den som ertappats med snatteri få välja mellan polisanmälan eller att stå utanför ingången med en skylt med texten "Jag är en tjuv" på. Chefen gillar idén, och allt är frid och fröjd tills en ung pojke faktiskt väljer skylten. Då sker saker med både Roland och omvärlden som han inte riktigt räknat med. En bisarr och underhållande romandebut från en skribent vars noveller är ännu vassare.