Jag är den sista juden

Rajchman, Chil

| 2010

Flag from sv

28


"Min stackars syster frågar varför jag inte tar våra väskor med oss. Jag svarar henne: Det är meningslöst … Jag hinner inte säga något mer då skrikandet fortsätter: 'Män till höger, kvinnor till vänster!' En snabb kyss, och vi skiljs för alltid." I oktober 1942 deporteras Chil Rajchman och hans syster till Treblinka. Systern förs omedelbart efter ankomsten till gaskammaren medan Chil överlever tack vare slumpen, list och tur. Hans uppgifter är att sortera de dödas kläder, klippa kvinnliga lägerfångars hår strax innan de ska in i gaskammaren, sedan kommenderas han att bära lik. Hans sista uppgift blir att på de döda dra ut tänder med guldplomber. I samband med en revolt i lägret lyckas Rajchman efter ungefär tio månader fly. Resten av kriget håller han sig gömd i Polen. Direkt efter flykten skriver han ner sina minnen i en anteckningsbok. Det är en rå och grovhuggen skildring av...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

h4l h4rtl3y

2015-08-02

Betyg

Detta är vittnesmål skrivit från botten av helvetet. Detta är blod. Det är värre än fantasier. Det är ett vrålande vittnesmål, som i sin saklighet etsar sig fast, skär igenom. Detta är bortom betyg. Detta skall läsas.

Tarja Ahlgrén

2013-12-22

Betyg

En av de allra starkaste vittnesskildringarna jag läst.

A

Anki Vincent

2013-08-06

Betyg

Väldigt lättläst trots det allvarsamma ämnet. Inte så intressant o fängslande som jag hoppats på. Passar nog bra för elever i mellan- och högstadiet.

Josefine Ejebjörk

2013-05-15

Betyg

En fasansfull bok som är så viktig att läsa, väl värt att läsa Vasily Grossmans artikel 'The hell of Treblinka' på slutet också.

A

Anna Forsman

2012-04-12

Betyg

Besöker Treblinka varje år med mina elever o använder Chils texter på plats. Förstärker platsen till en grymhet man knappt kan vara i...

Eyez Only

2010-08-09

Betyg

Äckligt! LÄS!

Cecilia Winberg

2010-07-06

Betyg

Den gör ont i själen att läsa men måste ändå läsas. En bit i taget för att orka och för att gråta. Personligt skrivet om livet i koncentrationsläger. Nära skrivet och med en känsla av att det kunde varit här och nu likaväl som då och där.

Thony Glans

2010-07-05

Betyg

Ännu en angelägen bok om "förintelsen", men kanske inte den man kommer ihåg om något år.