Jack

Lundell, Ulf

| 1985

Romanen om Jack är en hänsynslöst uppriktig och mycket ärlig berättelse... en väldig generationsroman, som säkert kommer att stå sig som en av årets litterära händelser i Sverige. Tommy Hammarström i Expressen Orkar man läsa en 425 sidor tjock roman om dagens ungdom, kanske någon frågar sig. Ett rungande JA är mitt svar. Vill man unna sig en av de mer unika läsupplevelserna, bör man läsa Ulf Lundells Jack. Ungdomen har i den fått en ny bibel och vi något äldre har fått en möjlighet att se in i ungdomens värld, som så ofta kan tyckas så främmande och obegriplig. Vilken romandebut!!! Leif Brundin i Gefle Dagblad Det svåraste för Ulf Lundell blir väl nu att övertyga om att han även i fortsättningen är kapabel att skriva...

Ewa H

2016-12-27

Det tar 460 sidor innan Jack fr hra att han r alkoholist. S frvnad jag blir... Har genomlidit alla dessa sidor av stndigt supande, rkande brass, knullande fr att kolla vad det ska sluta med. Inte mycket klokhet mer n en nstan "normal" krftskiva. Visst fr Lundell ur sig lite meningar om det trkiga vanliga livet, men hur kan det ha hyllats s? Tycker att det i lnga stycken knns som en naiv dagbok av en stndigt onanerande 15-ring snarare n en 25-ring.

Jan Banan

2016-11-23

Gillar flytet i sprket och den avslappnat drogliberala instllningen till livet. Tyvrr blir den lngtrkig d absolut inget av intresse eller vikt hnder.

Mariann Winge

2016-02-13

Usch! En nda ondlig mening

A

Anne Hansson

2015-02-25

Sg filmen frst och sen lste jag boken, en helt ok bok

S

Sanne Nordstrm

2014-10-16

Jag brjade starkt ifrgastta min sexualitet. Om det hr var unga mn ville jag inte ha med dem att gra.

Elisabet Haglund

2014-07-03

Betyget r utifrn den lsupplevelse jag hade nr den kom ut. Jag har inte vgat lsa om den, funderar p det ibland men vet inte om jag vgar. r rdd att jag ska ta ihjl den underbara lsupplevelse jag hade d

B

Bengt Girvall

2013-11-20

Kul och hftig skildring av Stockholm och livet nr jag vxte upp i Stockholm

Mats Sigfridsson

2013-08-29

Har inte lst denna omtalade bok men sett filmen fr lnge sedan. Jag har lite svrt att bestmma mig fr vad jag egentligen tycker om boken men den r ganska bra. Egentligen hnder det inte mycket. Supa, tnda p, stta p brudar, sl dank och absolut inte ta ngot som helst ansvar fr ngonting berttas p ett trovrdigt och inlevelsefullt stt. Jag lyssnade p Jonas Karssons upplsning vilket gr att jag verkligen tror att jag hr Jack bertta. Lite vl lng vilket gr boken lite tjatig men helt ok.

R

Rune Linder

2013-01-15

Detta r boken fr oss som upplevde eran

Maria Brusewitz

2012-12-05

Jamen Herre Gud, den lskade man ju!

Titi Af

2012-03-07

Lste boken p nytt fter 30 r. Nog frstr jag varfr den gjorde s stor inverckan p mig. Sknt sprk. Klassiker!

Josef Bjursll

2011-10-03

r vl kul p sina stllen men sprket r s otroligt otillfredsstllande

Emma Karlsson

2011-08-17

Jag lste inte ut den. S trkig. Och s... mycket, vilket bara r negativt nr den r trkig.

L

Lars Andersson

2011-05-17

En bok som jag lste i ungdomen och inte tyckte alltfr mycket om d. Kanske att jag borde lsa om den, ven fast jag tror mig fredraga hans nyare bcker mer.

Richard Ramstedt

2011-02-04

En bok ALLA borde ha lst!

Mim-Ariel Almquist

2011-01-15

En av de smsta bcker jag ngonsin lst. Den har "slang" som r svr att frst och den r drog-obstinat och allmnt vanskapt.

Det hr var ju kultboken Nr. 1 nr jag var tonnring !
D gillade jag boken fr att den som (mig vetligen) frsta bok i Sverige beskrev en verklighet, ett frhllningsstt, och en problematik som jag kunde nicka igenknnande till.

Mnga r senare lste jag Jack Kerouaks bok "P drift", och insg varifrn Lundell ftt in inspiration. boken gav mig en ny infallsvinkel till Lundells roman,och jag tyckte mig kunde lsa Jack med strre utbyte. ( Frn att ha varit ett trsterikt frsvarstal fr sna som mig sjlv, blev det en almnmnsklig existensroman med mer sjlvdistans, och skarpare udd n jag frst hade anat)
Jag tycker fortfarande om boken, percis som de flesta av Lundells bcker

Vldigt lnge sen jag lste den, men minns den som en 5:a.

S

Susanna *

2010-07-12

Var ju eoner av r sedan jag lste den och d tyckte jag den var bra. Men eftersom det nu var s lnge sedan s blir det bara en trea :)

H

Helena Niininen

2010-06-06

En underbar bok om en ung mans liv under en het sommar i Stockholm med vin, kvinoor och sng...

Niklas Hall

2010-03-30

En gng i tiden hade boken ftt en 4:a eller kanske till och med en 5:a. En otroligt skn skildring av ungdom och tidig vuxentid p en av Sveriges vackraste platser. En stark 3:a!

Jennie Rosn

2010-01-04

msom hatar msom lskar Jack!

Karin .

2010-01-04

Tidiga tonr, Visby, sommarminnen.

Jens Bur

2009-11-07

En jkligt skn bok, man blir eggad p att kpa ost och vin och stta sig i en park och diskutera litteratur!

Ann-Sofie Lindmark

2009-10-25

Roligt att lsa om hur det var p den tiden. Nu r det ett tag sedan jag lst den. Har ven sett filmen.

Veronica Kamsten

2009-09-04

En mycket svrlst bok som jag inte tog mig igenom. Den kanske r bttre om man r mer bekant med Stockholm.

Pernilla Hjertzell

2009-08-24

Det var s lnge sedan att jag inte kommer ihg.

Eva Lindblad

2009-07-04

Min frsta lsupplevelse av Ulf Lundell. Jag lste skert tio r efter att den kommit ut och lskade omedelbart hans stt att skriva. Som en flodvg strmmar orden fram och det gr inte att komma undan. Att den dessutom innehller en massa hrlig humor, gr den ju knappast smre.

Johanna Falkered

2009-07-01

Vilken klassiker, det hr r Lundell fr mig. Flumma bort tiden, driva i stan med bljeans och en bira. Hrligt.

Ett mste fr oss som vxte upp p 60-70talet. kultbok