Istanbul : minnen av en stad

Pamuk, Orhan

| 2006

Flag from sv

480


Istanbul - minnen av en stad är både en självbiografi och ett stadsporträtt. Orhan Pamuk väver samman sitt eget liv med sin hemstads. Han skildrar sin väg till litteraturen från uppväxten i en bank-och industrifamilj där männen i hans faders generation med framgång skingrade de oerhörda förmögenheter som förfäderna byggt upp. Familjens gradvisa förfall blir en parallell till Istanbuls stolta fall från mittpunkt i det ottomanska väldet med sin flertusenåriga historia till den utkantsposition som staden och Turkiet förpassades till efter första världskriget.  

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Klinga

2014-10-20

Betyg

Jag har tyckt mycket om de två romaner av Pamuk som jag läst. Ordrika och vindlande. Men med Istanbul står det stilla. Istanbul som blir en mytisk bakgrund i olika historiska lager i romanerna blir här något pretentiöst, något man till slut inte orkar tro på.

Y

ylva blomqvist

2013-06-14

Betyg

Tråkig, tyvärr.

Maud Ekblad

2013-05-06

Betyg

Intressant att läsa en så ingående historisk skildring av staden. Sett med Orhan Pamuks ögon förstås. Vi är ungefär lika gamla och därför känner man igen sig EN DEL.
Det finns mycket utav historiemedvetande i boken.

J

Jonathan Selmane

2011-07-29

Betyg

Den här boken är egentligen inte så intressant för den som inte har ett stort intresse av Istanbuls kontemporära historia. Orhan är ju en väldigt duktig författare, men tesen han försöker bevisa; att Istanbul är en melonkolisk stad, är liksom inte en tilrräckligt intressant för att det ska hålla alla kapitel ut.

Charlotta CG

2011-02-16

Betyg

Den här boken började som en solklar fyra! Vilket sätt att beskriva en stad - jag blev hur inspirerad som helst och skulle gärna skriva en liknande om en stad jag tycker om men har problem med att jag redan som barn flyttade en del och det finns därför inte EN stad jag kan gräva ner mig i på det vis Pamuk gör. Ingen stad jag vet har heller den melankoli som Istanbul verkar ha och som lämpar sig väl att skriva om.
I bokens mitt dalade min entusiasm lite då det blev väl mycket upprepningar om den där melankolin och om Pamuks ständiga förvirring mellan öst och väst men samtidigt gav det en intressant insyn i det moderna Turkiets framväxt efter en mer storslagen historia och jag funderar nu mer på den där öst-västkomplexiteten när jag funderar över turkiska händelser. Från en inte så imponerad turkisk kollega vet jag att boken blev väldigt kritiserad i Turkiet och det i sig är intressant när man tar till sig den. Mot slutet växte den åter när Pamuks egna upplevelser fick komma fram mer och de fantastiska fotografierna han grävt fram ur olika arkiv gör mig som älskar både gamla gränder och ångbåtar jättesugen på att resa dit samtidigt som jag är ledsen över alla vackra trähus jag aldrig kommer få se om jag besöker staden då dessa förstörts. Det är en otroligt komplex plats både för besökare och de som bor där tror jag och Pamuk gör sitt för att skapa lite förståelse även om inte alla håller med honom.

Hanna Seven

2010-03-24

Betyg

Den beskriver Orhans barndom i ett Istanbul han hat älskade. Orhan fick stark kritik för boken i hemlandet Turkiet. Mycket givande och tänkvärd