Rickard Flinga dmdes fr mord i USA och satt tjugo r i fngelse, varav tretton i isoleringscell. En tillvaro dr misshandel och mord tillhrde vardagen. En dag insg han att han frmodligen inte skulle lmna fngelset levande. D beslt han sig fr att bryta med sitt tidigare liv, drogerna, gngen och brja den lnga, svra resan mot friheten. Efter avtjnat straff utvisades Rickard Flinga till Sverige, hans frldrars hemland, som fr honom varit dittills helt oknt. Iskallt och stenhrt handlar om den lnga, grymma vgen ut ur helvetet. Hur ett skoningslst system gr mnniskor till monster och om en ensam mans kamp fr ett vrdigt liv. Rickard Flinga, fdd 1951 i Sydamerika, bor i Uppsala, deltar i kriminalvrdsdebatten och frelser fr ungdomar. Hans frsta tid i Sverige frevigades i en tv-dokumentr av Tom Alandh.
2011-10-20
Jag kom ver boken gratis och sg en stunds skn skmslsning framfr mig. Ganska snabbt mrkte jag att berttandet saknar driv och stringens och aldrig riktigt kommer till punkt. Det som franleder bottenbetyget r dock de frvirrade och smtt skrattretande "filosofiska" resonemangen och de mstrande historielektionerna. Flingas frsk till ett "gudsbevis" r kanske det mest korkade jag har lst i tryckt text. Nej, nsta bok fr bli ett skert kort.
Till Rickard: om du ska presentera fakta rcker det att du gr det en gng. Om du likvl vill upprepa dig, se d fr fan till att presentera samma siffror. Fr bttre trovrdighet allts. Sen kan du g en skrivarkurs ocks. Eller s skriver du aldrig ngot igen, ett frslag som ligger mig varmt om hjrtat.