Rickard Flinga dömdes för mord i USA och satt tjugo år i fängelse, varav tretton i isoleringscell. En tillvaro där misshandel och mord tillhörde vardagen. En dag insåg han att han förmodligen inte skulle lämna fängelset levande. Då beslöt han sig för att bryta med sitt tidigare liv, drogerna, gängen och börja den långa, svåra resan mot friheten. Efter avtjänat straff utvisades Rickard Flinga till Sverige, hans föräldrars hemland, som för honom varit dittills helt okänt. Iskallt och stenhårt handlar om den långa, grymma vägen ut ur helvetet. Hur ett skoningslöst system gör människor till monster och om en ensam mans kamp för ett värdigt liv. Rickard Flinga, född 1951 i Sydamerika, bor i Uppsala, deltar i kriminalvårdsdebatten och föreläser för ungdomar. Hans första tid i Sverige förevigades i en tv-dokumentär av Tom Alandh.
2011-10-20
Jag kom över boken gratis och såg en stunds skön skämsläsning framför mig. Ganska snabbt märkte jag att berättandet saknar driv och stringens och aldrig riktigt kommer till punkt. Det som föranleder bottenbetyget är dock de förvirrade och smått skrattretande "filosofiska" resonemangen och de mästrande historielektionerna. Flingas försök till ett "gudsbevis" är kanske det mest korkade jag har läst i tryckt text. Nej, nästa bok får bli ett säkert kort.
Till Rickard: om du ska presentera fakta räcker det att du gör det en gång. Om du likväl vill upprepa dig, se då för fan till att presentera samma siffror. För bättre trovärdighet alltså. Sen kan du gå en skrivarkurs också. Eller så skriver du aldrig något igen, ett förslag som ligger mig varmt om hjärtat.