Tänker du först och talar sen eller talar du först och tänker sen? Blir du besvärad när expediter kommer fram till dig i affären eller tycker du bara att det är trevligt? Är du mest kreativ när du arbetar ensam eller när du arbetar i grupp?I vår tid verkar ?utåtriktad och flexibel? vara de mest eftersökta egenskaperna på arbetsmarknaden, social kompetens värderas högre än yrkeskompetens och den som skriker högst får oftast som den vill. Det är en tid där inåtriktade, eftertänksamma och stillsamma karaktärsdrag har klassats som mentala sjukdomstillstånd. En tid där introversion ofta förväxlas med blyghet, arrogans och asocialt beteende. Inget kunde vara mer fel.Om vi är introverta eller extroverta är en biologiskt hårdkodad del av vår personlighet. Detta har varit känt och har undersökts av vetenskapen i mer än hundra år. Trots det tillkommer hela tiden ny kunskap i ämnet. Linus Jonkman...
Den här boken hade jag behövt under hela min uppväxt. Hela grejen med introvert vs extrovert hade jag behövt under hela min uppväxt. Även om jag generellt är ganska emot att dela upp saker extremt i varsitt fack hade det varit skönt att veta att det är fler som fungerar som jag och att det inte är mig det är fel på för att jag aldrig har varit särskilt utåt och skaffat många vänner eller varit särskilt bra på kallprat.
Faran med en sådan här bok är att man känner att man nästan är hemma, sedan kommer ett påstående som inte passar in på den man är och då tappar man bort sig lite igen. Det räddar Jonkman upp genom att säga att vissa drag inte alls passar in men att man generellt kan säga att det är uppdelat på vissa sätt. Det gör att man kan vara introvert även om man tycker om färg och har känslorna på utsidan.
Det bästa med en sådan här bok är trots allt att den visar styrkor, och svagheter, hos en ganska stor grupp människor. En grupp som har en beteckning som nästan har blivit som ett skällsord. Introvert är inte att hata att vara social, inte alltid att inte kunna vara social eller umgås. Det handlar om att man föredrar att umgås på ett annat sätt och att man inte får energin av att vara med andra människor, utan att det istället drar energi och man blir trött.
Jag tycker också om testet i slutet av boken, där man kan ”hitta” vilken del av skalan man själv ligger på. Som sagt tycker jag att det är värt att ta det med en nypa salt, men det kan ändå öka självförståelsen. Av 57 möjliga poäng hamnade till exempel jag på 46, vilket var i den lägre delen av den ”grövsta” introverta personligheten. Det kan jag tänka mig att jag gör, och hade som sagt behövt det här för att kunna acceptera mig själv bättre under skolåldern och kanske också sluppit umgås med en massa personer efter skolan när jag egentligen inte ville, för att det var så det skulle vara.
Det är ett lättförståeligt och sakligt språk, och Emil Rhenström gör en väldigt bra uppläsning. Inget problem heller att lyssna på den i högsta hastighet, som jag gjorde.
3,5/5
Intressant, och många gånger perfekt beskrivning av hur jag är som person. Jag har länge vetat att jag finner min energi i ensamhet. Det är dock först de senaste åren som jag har kunnat sätta ord på det. Jag är introvert. Länge skämdes jag eller kände mig konstig som inte orkade vara social, inte alltid tyckte det var speciellt kul att träffa vänner och varje helg som liten önskade att mamma skulle ljuga om att jag inte var hemma när kompisar ringde och ville leka.
Däremot fann jag boken tråkigt elak och generaliserande mot den extroverta sidan. Istället för att vara praktiskt beskrivande av den, liksom av den introverta, beskrivs det hur de dricker ”prettolatte” och liknande något tråkiga nedvärderande uttryck. De känns onödiga och gör att jag tappar förtroendet något, jag tycker det är tråkigt att det ska tryckas ned istället för att bara beskriva två sidor av myntet.
Plötsligt förstår jag varför jag uppfattades som konstig som yngre och varför många på arbetsplatsen har svårt att förstå sig på mig. Det finns många delar i boken som jag känner igen i mig själv. Som yngre försökte jag passa in men med tiden började jag acceptera vem jag verkligen var och jag är i dagsläget stolt över att vara introvert.
Jag såg en komisk kommentar om introverta på internet. ”Vad skönt att veta att det finns fler som jag där ute. Vi borde ha en fest och träffas, problemet är att ingen hade kommit.” Och precis så känns det efter att ha läst denna boken. Hög igenkänningsfaktor och jag tycker att alla borde läsa den! Antingen för att lära sig mer om sig själva eller om sin omgivning. Jag ska genast tvinga min partner att läsa den, han är extrovert och anser att min introverta personlighet är en ”fas som jag kommer komma ur”. Boken innehåller en del upprepningar och hade kunnat kortas ner en aning och ibland framställs extroverta lite löjligt extrema. Men it was a fun ride och jag kommer absolut rekommendera den till mina få vänner.
2018-01-24
Författaren drar upp några intressanta aspekter på hur det är att vara introvert och det finns viss igenkänning vilket jag uppskattar. Däremot undrar jag ofta vad han grundar sina teser på. Bara för att han är introvert så innebär det knappas att alla hans personlighetsdrag är representativa för hur den introverta personlighetstypen är. Självklart har han all rätt att berätta om sin syn på saken men jag tycker att han gör det på ett sätt som får det att låta väldigt generaliserande. Istället för att beskriva just sin syn på saken så formulerar han boken som att "alla" introverta hatar att dansa eller prata i telefonen.
Även jämförelsen mellan introverta och extroverta personer är mycket generaliserande. "Alla" extroverta har tydligen alkoholproblem och pratar två snäpp högre än oss introverta. De flesta exemplen är raljerande och nedvärderande mot den extroverta personlighetstypen vilket bara känns som fånigt. Uppenbart att han hejar på de introverta så fort en jämförelse uppstår, men varför skall det vara en tävling?
Som introvert och med känslan att det inte alltid förstås i samhället började jag läsa denna bok. När jag var klar med boken kände jag att jag inte alls är så introvert som författaren och även om jag höll med om vissa delar var det en hel del som kändes främmande för mig.
Introvert och extrovert handlar om varifrån en hämtar sin energi. Är det i sällskap med andra eller är det med sina egna tankar? Enligt Myers Briggs Type Indicator, som författaren tar upp som hastigast i slutet, är denna skala bara en av fyra parametrar som påverkar vår personlighet. Jag misstänker att jag inte delar alla de andra med författaren, annars hade jag känt igen mig mer.
Författaren utgår hela tiden från att hans sätt att vara introvert är sättet som alla introverter är. Till exempel att vi hellre läser böcker även om vi är på resa, att vi visualiserar musik, att vi är lugna i nödsituationer och ofta upplever flow; egenskaper som inte stämmer in på mig. Eller att träffa en vän vi inte sett på länge och knappt säga några ord under en hel helg. Detta förstärker bilden av introverter som osociala och obekväma, vilket inte förbättrar vår situation.
Hur extroverter presenteras är inte heller oproblematiskt. Det är en total polarisering, och en gång kläms det in att författarens extroverta dotter minsann satt tyst och tänkte en stund. Boken är skriven för introverter "för att extroverter har inte tid att läsa mellan zumba och fika och...". Det är otroligt nedlåtande. Att skriva en bok för att visa på introverters styrka och tala ner dem som skulle behöva förstå sig på oss är... ett annorlunda drag.
Det fanns saker jag höll med om och saker som jag inte höll med om. Tyvärr gillade jag inte denna bok och den innehöll inte någonting jag inte hade kunnat läsa mig till på diverse MBTI-siter, författarens anekdoter hade jag kunnat vara utan.
Om en extrovert kom till mig och undrade hur det är att vara introvert och hur det påverkar mig skulle jag inte rekommendera denna bok - hen skulle få helt fel bild av mig.
2017-08-01
Snabbläst och hög igenkänningsfaktor. Lite raljerande och fördomsfull ibland dock.
Den här titeln dök upp lite här och var så till slut kände jag att den var värd att läsa. Linus är en ordjonglör och bjuder på anekdoter ir sitt liv. Och visst hyllas det extroverta framför det introverta, och visst ska vi bli bättre på att ta tillvara alla typer av människor. Men jag tycker Jonkman slirar lite på faktaunderlaget, och mer bygger allt på sina egna upplevelser. Och kanske, kanske rör han sig i autismspektrat mer än det introverta? Bara en tanke.
Trots att boken inte består av mer än knappt 200 sidor, så känns det som att dess innehåll med fördel skulle kunna komprimeras till ungefär en fjärdedel. Väldigt mycket upprepning och sammanfattande listor får mig att lessna på ett tidigt stadie och längta tills boken är slut.
Bitvis intressant läsning men författaren generaliserar så pass mycket att jag som läsare tappar tilltro till texten. Dessutom är han rent löjligt självcentrerad.
Klassanalysen glöms bort helt och den extroverta beskrivs stereotypt som kvinnlig, pratsjuk, lattedrickande och ytlig. Linus själv är den smarta, bildade, lite lågmälda medelklassaren som utgår från att alla [manliga] introverter har en bunt litterära mästerverk i byrålådan. Fin avrundning för att sälja in sina föreläsningar? Inte så nyanserad nej, men småputtrig och bitvis intressant.
2013-10-10
Inget vetenskapligt mästerverk, det finns mycket luckor och motsägelser när han delar in alla människor i endast två kategorier. Men han skriver med mycket passion med hög igenkänningsfaktor. Klart läsvärd för alla som är nya till koncepten eller de som vill se hur de fungerar i det moderna samhället.