Into Africa

Dugard, Martin

| 2003

Flag from en

10


Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Oskar Henriksson

2013-04-10

Betyg

De flesta har nog hört frasen "Dr. Livingstone, I presume?", det vill säga på det sätt som Henry Morton Stanley hälsade på David Livingstone, men liksom mig är det nog många som inte känner till historien som ledde fram till denna historiska hälsningsfras. För den som vill veta mer kan jag rekommendera Martin Dougards bok "Into Africa: The Epic Adventures of Stanley & Livingstone".Livingstone hade ett antal år tidigare gett sig av till Afrika för att försöka hitta Nilens källa men åren gick och kontakten hem blev alltmer sporadisk för att till slut upphöra helt, hemma i England började man bli orolig för honom. En tidningsmagnat bestämde sig då för att bekosta en räddningsexpedition, kanske inte så mycket av humanitära skäl som för att tjäna pengar. Man hoppades att folk ville läsa om denna räddningsaktion och man hade lagt upp en avancerad mediastrategi. Och följaktligen var det en journalist man anlitade att leda expeditionen, alltså inte någon militär eller liknande som annars var brukligt.

Denna journalist var Henry Morton Stanley och han lyckades faktiskt hitta Livingstone i den Tanzaniska staden Ujiju 1871 efter ca 8 månaders strapatser. Och det är alltså vid deras första möte som nedanstående berömda dialog ska ha skett:

- Dr. Livingstone, I presume?

- Yes.

- I feel thankful that I am here to welcome you.Man är dock osäker på om detta är dikt eller verklighet då varken Stanley eller Livingstone lämnade några antecknar om detta kvar efter sig.Boken har ett mycket bra upplägg då man parallellt får följa de bådas äventyr. Vi får följa dem när de på var sitt håll rör sig över den afrikanska kontinenten för att till slut sammanstråla på samma plats. Mycket spännande och välskrivet!